62


--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

Mai 2007 /


--- Uke 18, dato: Tirsdag 01. mai 2007:

1. mai. Offentlig høytidsdag i Norge.

Temperaturen her ute i natt var på det laveste en kort stund 4, 6 pluss-grader Celsius.

Bare flott og fint vær også i dag. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 24, 4 plussgrader.

Pinseliljene og tulipaner er utrolig fine nu i disse siste dagene. Og flere brudespirea begynte sin flotte, fine, rene, hvite, grasiøse blomstring i dag, plutselig og fort. Nu er det særlig mye i hvite blomster som blomstrer her ute! Plomme, kirsebær, søtmispel, pære, pinse-liljer, stjerne-magnolia, og annet.

---

Jeg tar særlig nu i disse fine dager mange bilder med digitalt foto-apperat, ofte 100 – 200 bilder på en dag. Av familien, landskapene, vekster, etc.

---

Trude, til Stauda: - Kan du være så snill å gå opp og hente Solborg?

Rune, efter en stund: - Du kan da vel svare henne, Stauda? Hun spurte jo så fint også.

Stauda: - Det betyr bare at hun efterpå sier at jeg må.

Stauda går opp, for å hente Solborg. Rune sier straks før hun går opp: - Det ville ha vært simpelt gjort, og lureri.

Trude: - Jeg er ikke simpel for det. Jeg skjønner at det var feil sagt, men du trenger ikke å si at jeg er simpel for det. Det var bare feil sagt. Du trenger ikke å bruke så stygge ord for det.

Rune: - Voldsomt som hovmod og prestisje har vokst frem i deg.

Trude: - Der kommer det enda flere stygge ord igjen.

Rune: - Du sier snart at jeg ikke kan bruke noen som helst ord.

Trude: - Du kan bruke snille og kjære ord, si tingene på en fin og kjær måte.

Rune: - Det var det jeg gjorde. Var det ikke?

---

Stauda er i dag nesten ferdig med å lese boken ”Ildprofeten” av Edin Holme, ifra 1915 – en utgave ifra 1953 (Aschehoug & Co., Oslo). En bok om profeten Elia / Elias. Hun har lest på den i noen dager nu. Og en annen bok av Ernst W. Gregersen, boken ”Consumonta – Indianerhøvdingens sønn fra Andes”, Salvata Kristelig Forlag, Oslo – uten årstall.

Frøydis og Stauda har mye de holder på med om dagene. Svært så mye forskjellig, interessant og artig.

---

Solborg beveger seg veldig raskt, når hun holder i seg imot noe, og også når hun kryper. Hun forstår veldig meget av det som blir sagt til seg og hva det blir snakket om – og hvordan tingene gjøres. Hun er meget flink til å si ”Stauda” – og til å rope på Stauda også. Fjærfeet kalte vi ”gakk-gakk”, og lærte hun seg fort å si. Iøvrig er hun blid og glad med et godt humør, men også lærenem – og egenrådig. Jeg bruker å si at hun er så bort-skjemt der hvor hun kom ifra. Av englene.

Og hun sover godt hele natten, omkring oppmot 12 timers tid. Og sover i tillegg omtrent 1 – 3 timers tid på eftermiddagen, godt påkledd i barnevognen ute, ifra 12-tiden eller senere. Men særlig nu når det er så varmt og fint ute blir det lite eller ingen soving med henne om eftermiddagen. Da vil hun krype og leke i gresset, og koser seg storlig – og har svært så mye hun vil ha sett og gjort her ute!

Hun spiser godt og har vært ivrig opptatt av mat og drikke hele veien. Og også av pusling, lek og kos, og moro, og undersøkinger og studier.

---

Alfredo særlig liker seg meget godt i og omkring skogen.

---

*****

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 18, dato: Onsdag 02. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 5, 8 pluss-grader Celsius. Klokken 5 er den 7, 3 pluss-grader. Tett tåke her ute i natt, som forsvant først ved 11-tiden. Så sol og finvær.

Månen her ute full ved middagstid i dag. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 23, 4 plussgrader.

Tulipaner her ute er fine nu. Den aller første gyvelen her i hagen har såvidt begynt å blomstre med noen gull-gule blomster! Det er ikke lenge før gullregn og syriner også kommer. Og azalea og rhododendron.

Har særlig gjort en hel del hage-arbeide her ute i dag.

---

Ungene har i dag også, som for et par ukers tid siden, samlet sammen oppmot 10 liter knopper og bar fra lerke-trær i vår hage. Artig også for de minste. Også i dag laget jeg saft av det. Tilsettes noe råsukker og vann, får stå fem-seks timer i en kasserolle. Siler av noe av saften og setter til side – og smakes på. Kasserollen tilsettes noe mere vann og noe mere råsukker, gies såvidt et oppkok og får stå å godgjøre seg noen timer. Siles derefter og blandes med den første saften som ble avsilt. Haes i flasker eller noe og settes kjølig, og drikkes med eller uten mere vann tilsatt.

Jeg laget også krydder-smør her i dag, med kjørvel og timian og diverse ifra hagen.

---

Idun kom her innmot kvelden. Hun satte seg i Snekkerbua og spurte om å få snakke med Trude. Trude ville ikke snakke med henne. Jeg spurte Idun hva hun ville, og hun sa at det var flere ting, men at hun ikke ville snakke med meg om det. Jeg spurte om hun kom for å få oss til å flytte, eller for det ene som kan gjøre henne velkommen. Hun sa at det er bare jeg som ikke ønsker henne velkommen. Jeg sa at det ikke er riktig. (Slikt noe har blandt annet også med holdninger å gjøre.)

Gudmund fulgte henne et stykke på hjemveien imot Haugesund, tror jeg. Gudmund kom iallfall hjem igjen sent på kvelden, og hadde vært innom Pål også. Trude telefonerte ham to ganger. Første gangen sa han at han gikk en tur, andre gangen var han hos Pål og sa at han kom hjem når Trude ba ham om det.

---

Trude telefonerer og snakker med Eirik eller Hege omkring midnatt. Hører hun snakker efter at jeg har vært og badet i Ildhuset.

Tyssebotn telefonerte i går kveld. Vi skulle akkurat til å sette på en film her hjemme, så han skulle heller ringe på igjen senere efter hvert.

Det var Eirik hun snakket med, en lengre samtale.

---

Vi ser i disse dager mange fine, blomstrende japanske blomster-kirsebær, med lysrosa blomstring. Mange her i distriktene har et slikt tre i hagen sin. De er meget populære her omkring. Folk hermer efter hverandre, og også hva de best synes om som de ser i hagene til hverandre, langs med veiene. Særlig det vakre og pene de ser.

Gullbusker er også noe populære her omkring.

Slik overdådig og flott blomstring fenger lett.

Folk flest ser her til lands nu for tiden mere efter slikt enn efter det matnyttige.

På fruktene skal imidlertid treet kjennes.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 18, dato: Torsdag 03. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 6 pluss-grader Celsius.

Tykk tåke også i dag tidlig, men så ifra utpå formiddagen bare sol og finvær. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 22 plussgrader.

---

Børre Knudsen og hans kone på vei hjem til Norge ifra Israel.

Trude forteller i dag at Børre hadde sagt at Trude og han holder telefonisk kontakt.

---

Trude telefonerte tålmodig i dag formiddag igjen Elkjøp i Haugesund. Settes over ifra den ene til den andre, og tilbake igjen, osv. Hun fikk beskjed om å telefonere igjen ved 14-tiden, hvilket hun gjorde. Hun sa at de flere ganger ikke hadde telefonert når de sa de skulle, og at de hverken kom med vaskemaskin tirsdagen eller i går, som de også sa at de skulle gjøre.

De sa nu i dag at de ikke kan komme med en vaskemaskin før på kommende tirsdag, men at de kommer da. Og de sa at Trude burde være glad for at vi nu får låne en vaskemaskin mens det ordner seg med den som er inne til reperasjon og forlengst ferdig reparert, men som forsikrings-selskapet enda ikke har gitt klarsignal på. (Da vi kjøpte vaskemaskinen for mere enn 4 år siden hos Elkjøp kjøpte vi samtidig i tillegg en 5 års Trygghetsgaranti for vaskemaskinen, - som det ble sagt på en enkel og grei måte var en slags forsikring som dekket det meste for produktet, om noe skulle skje.)

Da vi for mere enn en måned siden fikk beskjed ifra verkstedet om at vaskemaskinen var ferdig reparert og vi kunne komme og hente den, kjørte vi dithen i Haugesund for å hente den. Fikk da beskjed om at de knapt visste hva en slik Trygghetsgaranti gikk ut på, og at vi måtte betale for reperasjonen – og evt. snakke videre med Elkjøp eller forsikrings-selskapet. Vi kjørte samme dag til Elkjøp der i Haugesund, hvor det ble sagt at de skulle ta seg av saken – med forsikrings-selskapet, og utkjøring av vaskemaskinenen til oss – og at det hele kom til å ta en liten ukes tid.

Slik gikk det altså likevel ikke.

En underlig slags form for kunde-behandling!

Og som økonomisk koster Elkjøp, og Elkjøp avdeling Haugesund, omtrent hvor meget i form av dårlig rykte?

---

I Ølen igjen i dag, som vanlig. Leverte også Selvangivelsen, noen dager forsinket.

---

Det ankom en brev-konvolutt ifra Synnøve Fjellbakk Taftø i dag. Med en slags artikkel kalt ”Volvens tale”. Det står ingenting om hvem den er skrevet av.

Den er interessant på flere slags sett og vis.

---

Så forleden kveld filmen ”Brazil” ifra 1985, regi: Terry Gilliam.

Begynnelsen på denne filmen minnet meget om hva som skjedde her hjemme i januar i år!

Filmen en slags blanding mellom komedie og science fiction, drøm og virkelighet. Egentlig i så måte nu nokså mild av seg. Også i sin beskrivelse av byråkratiet, og systemet.

Informasjons-innhenting en sentral avdeling i det systemet og byråkratiet filmen beskriver. Også for å motvirke avvik, opposisjon, kriminalitet og terror.

De største av ungene her får i kveld se den.

---

Det er absolutt ikke bare Balder og damene i Barnevern-tjenesten i Vindafjord kommune som med iver har forsøkt å få Trude til å gjøre alt det forskrekkelig gale og dårlige hun siden i fjor sommer har gjort! Visse andre mennesker i våre nære omgivelser – som vel tydelig fremgår av disse Dagboks-notatene - har med større eller mindre grad av iver også bidratt med sitt i så måte. Som for eksempel Margret, Ødegård og Per Snabel.

De er som så mange nu enda blandt folk flest impregnert med det av Arbeiderparti-ideologien.

Dumheten og ondskapen er nære og kjære søsken! Mere løgn, svik og elendighet er deres barn.

---

Jeg var i forrige uke innom apoteket i Ølen for å kjøpe tørket misteltein, men fikk der da høre at jeg må ha med en resept ifra en offentlig godkjent lege for å kunne kjøpe tørket misteltein! Sykt!

Jeg spurte ikke om det samme gjelder for tørkede bjørke-blader, eller for solbær-blader!

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 18, dato: Fredag 04. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 7, 7 pluss-grader Celsius.

Overskyet tåke i høydene til utpå formiddagen, så bare fint og godt vær utover dagen. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 12, 4 plussgrader.

---

Solborg går nu helt alene, ganske så mange skritt. 30 – 40 skritt, nokså så lett og ubesværet.

---

Idag til Skjold som vanlig. Også innom Ødegård. Og Gudmund fjelltur med Pål.

---

Det telefonerte i dag en dame, Rigmor Oliv Fossdal, som igår hadde bestemt seg endelig for å ha hjemmeundervisning for sine tre barn. Hun snakket en hel del med meg, men også med Trude. Hun skulle også forsøke å få snakket med Christian W.Beck. Hun hadde vært inne på våre hjemmesider på Internettet. Hun hadde mye kjært og tankevekkende på hjertet.

De senere år er det ikke så særlig mange som har telefonert meg og Trude i slikt et ærend. Det var nokså mange før. Vi har flyttet så mye, - det er vanskelig å oppspore vårt telefon-nummer nu. Og e-post til meg når i det heletatt ikke frem, - har på grunn av virus, spam og slikt ikke gjort det i mange år nu. Også fordi det av nødvendighet har vært ned-prioritert ifra min side.

Men Christian W. Beck særlig har jo tatt seg meget godt av den siden av saken som har med forespørsler angående hjemmeundervisning å gjøre.

Det ble også for mitt vedkommende til stadighet altfor mange og flere og flere henvendelser å måtte forholde seg til. Oppi alt annet.

---

Barna har sine interesser. Og den offentlige skolen har sine interesser. De to interesser er meget forskjellige!

---

--- Herunder et lite dikt igjen ifra min side:


Politi og politikk


Ærligheten er sannheten og virkeligheten

i virkeligheten – og i uvirkeligheten -

og er kjernen og sjelettet i kjærligheten.

Uten ærligheten mangler kjærligheten.

Uten ærligheten krangler kjærligheten.

Ærligheten og kjærligheten i harmoni

er Ordets egen - og egentlige - poesi.

Ordet er virkelighetens indre politi.

Moral, etikk og politikk har Ordet sagt.

Ærligheten og kjærligheten også bragt.

Sannheten tro i kjærligheten, uten svik,

er i trygghet, trivsel og tillit å kunne bo.

Bare Herrens rette vei - gjør verden rik.

Bare Herrens rette vei - gjør verden fri.


*


Rune L. Hansen,

04.05. 2007, Vikebygd.


***

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 18, dato: Lørdag 05. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 4, 4 pluss-grader Celsius.

Flott og fint vær ifra tidlig på dagen. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 17, 9 plussgrader.

---

Synnøve Fjellbakk Taftø telefonerte omkring 9.30-tiden og vekket meg og Trude. Vi sov lenge. Vi snakket blandt annet noe indirekte også om den usignerte artikkelen.

---

Trude lekte kaptein Nemo Omni, og holdt oss begge våkne. Hun har forslukt seg nokså på boken til Nina Karin Monsen, om makt-menneskene. Om omni og nemo og slikt. Og efterpå tyter det enda mere hovmod i meget strie strømmer ut ifra henne.

I mere enn et halvt års tid nu har hun til stadighet vært særlig meget iherdig ivrig på rydding. Og nærsagt halvparten av alt er det nokså ugjørlig å finne igjen. Og hun husker som vanlig sjelden hvor hun gjør av det meste. Til sin egen overraskelse eller skuffelse eller fortvilelse? Nei? Hun skylder på – og blir sint på – den eller de andre, heller! Nok her om slikt noe.

En slags overgangs-alder? Hvor kvinnen vil sjefe seg – og være den kloke og flinke? Eller hva? Underveis på et annet og bedre slags vis? Klokskapen? Kunnskapens frukter? Og hovmodets rus?

---

Vi – Trude og jeg - snakket blandt annet også om et dikt som står i den nettopp ankomne avisen Samfunnsliv (nr. 4, 2007). Diktet er dypsindig og har mange kvaliteter. Et usignert dikt. Jeg så likevel straks hvem som har skrevet det. Min kone. Trude.

Det handler om å tilgi – og da særlig om å tilgi seg selv. Greit nok. Men hva så med de neste nødvendigheter og skritt? Og hva mere? Hva er det dypsindigheten i diktet forsøker å si?

Om det å være – og å bli – et bedre menneske ved å kjenne skammen, ved å angre, og ved å tilgi seg selv? Ved å være underveis, i hvilket stadium? Og hva med den forurettede motpart? Og hvor dypt stikker angeren? Og hva består angeren i? Lysten eller viljen til å gjøre lignende urett siden eller mere igjen?

Ment for glemselen, søvnen, døden og likegyldigheten? Og for fortapelsen?

Besinnelse er den ene side av saken. Hva så med bekjennelse? Og overfor hva og hvem? Og hvem er det som skal kunne tilgi? Og når?

Ærligheten er bare kjernen og rammen i kjærligheten. Og i hvilken kjærlighet?

Og hva med ordene, og Ordet?

Hva er vel den rette selv-overvinnelse?

Og kjærlighetens sti og vei? Og de rette valgene og mulighetene?

Den katolske kirken sitt Skriftemål er vel ikke stort annet enn en utilstrekkelighet eller en nød-løsning? Eller en begynnelse, - eller et hykleri, eller et bedrageri? Eller en hjelpende hånd? En hjelpende hånd ifra hva, og ifra hvem? Og til hva?

---

En forskrudd metodist-prest snakker i et oppslag i avisen Dagen om tilgivelse, og sier ikke stort annet enn som så: - Tilgi. Tilgi. Tilgi.

---

Jeg snakket såvidt med Synnøve Fjellbakk Taftø også om frykt, og om mot.

---

Diktet om tilgivelse i avisen Samfunnsliv nu går i sin helhet slik:

---


Tilgivelse


Mye av vår lidelse kommer av det

vi hevder er sant,

når det egentlig ikke er mer

enn en skrøne holdt oppe

som en drage i vinden

av pusten vår.


Er vår skam så utilgivelig

at vi vil vise skjønnheten

ringeakt hver morgen når

hun kysser oss våken

med en ny dag?


Med evig tålmodighet

hvisker hun:


- Kom og dans med meg,

kom utenfor deg selv og lek

med meg, kast av din byrde.

Hils denne dagen med en

sang, og med et hjerte som

er villig til å bli åpnet på ny

og på ny.


Frihet lyser og leder vei

ved hagens port.


Fred venter på vår villighet

til å tilgi våre menneskelige

feil med den varsomme

betingelsesløse

kjærlighetens forståelse.


Kjærlighet blir født i det

øyeblikk vi tilgir oss selv.


Åpne nå døren til ditt skap.

Slipp inn kjærlighetens

varme lys.

Sett fri demonene, og

uskadeliggjør dem i ditt

hjertes favn.


Løp ikke fra skammen,

for den er det endelige slør

som gjemmer vår uskyld.

Stig inn i skjulestedet

hvor flammen varmer opp

våre mareritt.


Slå på tilgivelsens lys,

for å la det skinne kjærlighet

i mørket hvor skyld og skam

gjemmes.


Skam gjør at vi forblir små,

men bare hvis vi avstår fra

tilgivelse.


Vi eier kjærlighetens kilde,

som savnes i vår verden.

Kjærligheten kommer når

vi ber om den.


Kjærligheten vi lengter etter

krever bare at vi er villige til

å tilgi hverandre og oss selv.


---

Usolide ting kan se fint ut og gjøre et godt inntrykk, før de raser sammen i et rot.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 18, dato: Søndag 06. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 3, 7 pluss-grader Celsius.

Regn ifra tidlig på dagen og det meste av dagen. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 11, 5 plussgrader.

---

I gårsdagens avis Dagen en interessant artikkel (side 2 og 3) av Johan I. Holm (lektor, Bryne) under overskriften ”Ønsker vi et amoralsk statsbegrep?”

Den handler særskilt om paragraf 2 i Norges grunnlov!

---

Også interessant stoff om abort-forkjemperne. (Side 8 og 9.)

Og deres også denne gangen usle metoder.

---

Trude fortalte at hun en av de siste dagene telefonerte og snakket med Ludvig Nessa, som blandt annet fortalte at han trodde at Børre Knudsen enda befinner seg i Jerusalem – i Israel.

---

Nedenstående artikkel av Ørn Myhre stod på trykk (side 14) i gårsdagens avis Magazinet:

---


Nåden, loven og frelsen


Hvordan vil du forklare for et ufrelst menneske at det trenger frelse? Ingen mennesker har grunnlag for å forstå hva som er synd imot Gud og hvorfor det trenger frelse. 1. Joh. 3:4 og 1. Kor. 7:9 og Matt. 10:19 forteller at synd er brudd på De 10 bud.

Johannes 16:8 gir oss løftet om Den Hellige Ånd som skal overbevise verdenen om synd, men vi må ikke glemme at en stor del av menneskeheten er blitt så forherdet at de ikke er i stand til å høre Den Hellige Ånds stemme.

Hvordan skal da disse menneskene forstå at de trenger frelse hvis vi ikke bruker det beste verktøyet vi har, nemlig De 10 bud?

For å bli frelst så er det dessverre ikke nok bare å tro på Jesus.Vi er også nødt til å velge å omvende oss fra synd (Lukas 13:3). Hvis ingen forkynner om hva som er synd, hvordan skal da et ufrelst menneske vite hva det skal omvende seg ifra?

Hvis vi fjerner helt lovforkynnelsen, så sitter vi igjen med masse mennesker som tror de er frelste, men som aldri blir omvendte og dermed havner i den gruppen som Jesus ikke vil vedkjenne seg selv om de har både profetert, forkynt, drevet ut onde ånder og helbredet i Hans navn. Å bruke De 10 bud på den måten Jesus, Paulus og apostlene gjorde er ikke å henfalle til dyrkelse av bud og forskrifter, det er å henfalle til bibelsk forkynnelse som ikke på noen måte forminsker nåden, derimot forsterker den nåden.

Vi må bruke Jesu egne ord om at den som er blitt tilgitt mye elsker mye. Og hvordan kan vi vite hva vi er blitt tilgitt, hvis vi ikke får forkynt hva vi trenger tilgivelse fra? Vi må heller ikke glemme vår jødiske arv, vår frelse kommer fra jødene. Men i et forsøk på å fjerne helt den bibelske lovforkynnelse, så er vi med på å gjøre skillet mellom oss og jødene enda større.

Opp gjennom historien ser vi gjentatte eksempler på hvordan kirken enten i et bevisst forsøk på å fremme jødehat, eller i et ubevisst forledet forsøk, ønsker å fjerne all bibelsk lovforkynnelse. Det blir også feil å si at vekkelsen som oppstod på 1800- til begynnelsen av 1900-tallet kom som en motreaksjon mot vektlegging av bud og regler. Kjente predikanter som Spurgeon og Whitfield var begge aktive i den bibelske lov-forkynnelsen, hvor de brukte De 10 bud som en tuktemester for å bringe mennesker til frelse.

Så la oss som kristne, frelste omvendte mennesker vedkjenne oss hele Guds ord og vår jødiske arv som vi finner blandt annet i den bibelske lov-forkynnelsen, og la oss ikke bli forledet til å falle i samme felle som våre forfedre som var med på å øke jødehatet ved å fremme en hundre prosent ren nåde forkynnelse.


Ørn Myhre


---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 19, dato: Mandag 07. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 7, 4 pluss-grader Celsius.

Overskyet og regn. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 9, 8 plussgrader.

---

Jeg og Trude kjørte herfra ved 9.30-tiden, har begge vært hos tannlegen i Ølen.

Det lå et brosjyre-blad i noe skrikende farger i hyllen på venteværelset til tannlege-tjenesten. (Det lå kun et eksemplar der, og det tok jeg med meg da jeg kikket på hva det var.) Dette brosjyre-bladet på 16 sider, A5-format, med litt tykt papir, var en underlig og forskrekkelig slags reklame, for Helse Fonna her i Rogaland fylke. Tydelig motivert av penge-begjær, verste sort makt-begjær og lureri, syns det som om! Kapitalisme på sitt verste og farligste. Det er naturlig nok noe utydelig hvem som står som utgivere av denne meget usle brosjyren, - men det er tydelig nok (på baksiden) hvem som gjennom denne ønsker å kapre ufrivillige eller frivillige kunder. Brosjyren gir også et entydig uttrykk for hvordan. På samme måten som den offentlige kommunale Barnevern-tjenesten kaprer betalende kunder, - ved hjelp av et slags angiver-system med frekke og nedrige Bekymrings-meldinger! Til en slags kontakt-telefon de kaller TIPS.

Meningen er tilsynelatende at ikke kundene selv nødvendigvis skal måtte betale til Helse Fonna, - men at det offentlige systemet betaler for kundene!!

Frivillige og ufrivillige kunder!

Og hvem kan bli kunde? Hvem som helst!

Og hvordan skaffe kunder? En telefon til TIPS, hvor hvem som helst kortfattet kan fortelle om en nabo eller en slektning eller noen andre, uansett alder, som de misliker eller ønsker vondt! Endog noen i ens egen familie. Dermed blir vedkommende, den andre, mere eller mindre automatisk en kunde av en viss penge-verdi for Helse Fonna.

Smart!?

Eller rett og slett alt for dumt?

Deres frekke motto synes som å være: - Det er lov til å prøve seg! Penge-begjær godtgjør hva som helst! Befolkningen tar oss forhåpentligvis på alvor – uten å skjønne det plukk!

På baksiden av brosjyren står bare følgende navn og adresse oppgitt for Nord Rogaland:

Helse Fonna, Haugesund sjukehus, psykiatrisk klinikk. Og TIPS, Tidlig oppdagelse og behandling av psykoser, tlf. 52 73 27 00 – hverdager 08.00 – 15.00.

Og for Sør Rogaland:

Stavanger Universitetssjukehus, Helse Stavanger HF, Psykiatrisk klinikk. TIPS, Tidlig oppdagelse og behandling av psykoser, tlf. 51 51 59 59 – hverdager 08.00 – 15.00.

Annet enn overstående står det ikke på brosjyrens bakside, bortsett fra følgende – med store bokstaver: Søk hjelp så raskt som mulig, da er sjansen størst for å bli frisk

Og med liten skrift Internett-adressen: www.tips-info.com

---

At jeg bruker en times tid på å skrive om disse tingene kan kanskje redde tusenvis av menneske-liv.

Men det er meget risikabelt å skrive om slikt noe også!

---

Det står ikke så veldig mye i denne tankevekkende latterlige og forskrekkelige 16-siders brosjyren, men den er skrikende i sin layout og i bruken av store bokstaver – og farger.

Filmen ”Brazil” som jeg såvidt omtalte forleden dag, blir småtterier i sammenligning!

Herunder skal jeg forsøke å gjengi teksten i brosjyren – i sin helhet:


--- Forsiden (rød grunn-farge) går slik:


NÅR NOEN / DU KJENNER / FORANDRER SEG / OG DU FØLER / AT NOE ER GALT / KAN DET VÆRE / PSYKOSE?


--- Og side 2:


- Alle nordmenn / kjenner en med psykiske lidelser

- Hver annen nordmann / har et familiemedlem med psykiske problemer

- Hver tredje nordmann / vil en gang få psykiske problemer

- Hver fjerde nordmann / har til enhver tid psykiske problemer

- Hver femte nordmann / har en lettere psykisk lidelse som fører til funksjonshemming

- Hver femtende nordmann / har en alvorlig sinnslidelse

- Hver tjuende nordmann / har en personlighetsforstyrrelse


--- Og side 3:


KJENNER DU NOEN SOM HAR PSYKISKE PROBLEMER?


De fleste gjør det; en i klassen, nære venner eller familie. Psykiske problemer som følge av vanskelige perioder i livet kan gå over av seg selv. Psykiske lidelser som oppstår uten en åpenbar grunn krever behandling. Mange av dem som rammes av alvorlige psykiske lidelser får de første symptomene allerede i tenårene.

Dessverre er det slik at den som rammes ikke alltid søker hjelp selv, men holder seg for seg selv og vil helst ikke ha noe med andre å gjøre.

Derfor er det viktig at venner, familie og læreren kjenner de tegnene som viser at en psykisk lidelse er under utvikling, slik at de kan hjelpe.

Denne brosjyren forteller om tidlige tegn på psykiske lidelser og hvor du kan få hjelp.

Husk at jo tidligere hjelpen settes inn, desto større er sjansen for å bli frisk.


(Frisk og fiffig tegning nederst på siden!)


--- Og side 4:


(Noe advarende, skremmende og hviskende tegning øverst på siden!)


PSYKOSE

er en alvorlig psykisk lidelse som ofte viser seg allerede i tenårene.

Det finnes flere former for psykose, der schizofreni kanskje er den mest kjente blant folk flest. Hvis en psykose oppdages tidlig, kan den lindres, mildnes og i beste fall gå over ved god behandling.

Les om psykose her – kanskje det kan være til hjelp og nytte for deg selv eller andre.


--- Og side 5:


TIDLIGE TEGN


- isolerer seg

- sover dårlig

- angst

- tristhet

- konsentrasjonsvansker

- forsømmer husarbeid, hygiene, jobb eller skole

- ekstremt opptatt av temaer som døden, politikk eller religion

- store humørsvingninger

- hører stemmer

- snakker usammenhengende

- føler seg forfulgt eller styrt av andre


--- Side 6:


NÅR NOEN / DU KJENNER / BLIR UVANLIG TAUSE / HAR DE SOM REGEL / NOE Å FORTELLE /

De fleste synes personlige problemer er vanskelig å snakke om.

Særlig når en er ung og helst ikke vil utlevere seg. Kanskje en ikke riktig skjønner hva som skjer og har vanskelig for å sette ord på det man føler og tenker.


--- Side 7:


HVA ER NORMALT?


Når det er slutt med kjæresten, når det ble stryk på eksamen, når det er krise i familien eller noen som står en nær dør – vil de fleste få sterke følelsesmessige reaksjoner. Sorg, sinne, fortvilelse er normalt og da blir en gjerne irritabel, kranglevoren, innesluttet eller oppfarende. Det samme gjelder ved flytting, hvis en blir alvorlig syk eller opplever andre kriser. En kan bli sjenert og tilbakeholdende, overfølsom, frekk eller tankeløs. Det er helt normalt i tenårene – selv om venner, familie eller lærer ikke forstår eller aksepterer slik oppførsel.

Som regel vil kriser gå over, men det hjelper å snakke med noen du kjenner godt.

Hvis du ikke har lyst å åpne deg for dine nærmeste, kan du snakke med en lærer, helsesøster, lege eller andre voksne du stoler på.

Vanligvis er det ingen grunn til bekymring, men hvis du merker at noen oppfører seg uvanlig eller har et vanskelig følelsesliv over flere måneder skal du vurdere å søke hjelp. Lærer, rådgiver, helsesøster og lege har plikt til å hjelpe, og de har taushetsplikt. Det enkleste er ofte å ringe TIPS, så får du vite hva du kan gjøre.


--- Side 8:


NÅR NOEN / DU KJENNER / BARE FORSVINNER / HAR DE SOM REGEL / BEHOV FOR Å BLI SETT /


Hva er det som skjer når noen trekker seg inn i seg selv eller forsvinner i kortere eller lengre perioder? Hvis du ikke ser en åpenbar grunn eller får en forklaring på hvorfor de skulker, går oppe om nettene eller vandrer omkring uten å kunne gjøre rede for hva som foregår

- kan det være tidlige tegn på en psykose?


--- Side 9:


HVA ER ”UNORMALT”i, OG NÅR BØR EN SØKE HJELP?


At noen forandrer oppførsel og reaksjoner uten at det har en spesiell årsak, kan gi grunn til bekymring. Eksempler på dette er:


* at en isolerer seg, trekker seg tilbake fra venner og familie

* sover dårlig og spiser lite

* har konsentrasjonsproblemer

* sover om dagen og er våken om natten

* er redd for å gå ut, særlig i dagslys

* forsømmer personlig hygiene, skolearbeid eller andre plikter

* blir ekstremt opptatt av temaer som død, politikk eller religion

* snakker og skriver om ting som ikke har mening

* store humørsvingninger eller at en mister variasjon i humøret

* har upassende følelsesmessige reaksjoner, som å le av triste nyheter

* blir ekstremt engstelig, får panikk, blir deprimert eller opptatt av selvmordstanker

* at en tror at andre spionerer på en, lager komplotter eller følger etter en

* at en hører stemmer ingen andre kan høre

* tror en blir påvirket, skadet eller styrt av radio, TV, romvesen, djevelen eller stråler

* tror en har spesielle evner eller at en er en religiøs leder, politiker eller vitenskapsmann

* tror at andre styrer tankene eller at en kan styre andres tanker


SLIK OPPFØRSEL KREVER HJELP!


--- Side 10:


NÅR NOEN / DU KJENNER / LETT BLIR HISSIGE / HAR DE SOM REGEL / TUNGE GRUNNER /


Hva ligger bak når et vennlig spørsmål blir møtt med avvisning, trusler eller beskyldninger.

De vil ikke snakke, ber deg gå eller skyver deg vekk.

Kan det forklares med alvorlige psykiske problemer – en psykose?


--- Side 11:


Kanskje du har bekymret deg lenge og har sett at han eller hun har isolert seg? Kan det forklares med psykiske problemer – en psykose? Psykose er en alvorlig psykisk lidelse som ofte kjennetegnes ved tankeforstyrrelser og sviktende oppfatning av virkeligheten. En psykose kan komme plutselig, som en reaksjon på en sterk ytre påkjenning, eller den kan utvikle seg langsomt over tid. Ofte er manglende sykdomsinnsikt en del av psykosen, og andre må sørge for at den syke får hjelp. Selv alvorlige psykoser kan få et mildere forløp hvis behandlingen starter tidlig.


(Nederst på siden en skisse-tegning av et menneske foran begynnende labyrint.)


--- Side 12:


HVA ER / EN PSYKOSE? /


Det finnes flere former for psykose, men noen symptomer har de felles.

Vanlige kjennetegn er ulike sansebedrag, funksjonsnedsettelse

og manglende evne til å skjønne at de er syke.


(Nederst på siden skisse-tegning av en slags firkantet menneske-figur, - med en slags ballong? med yin / yang-symbol.)


--- Side 13:


Sansebedrag -

betyr at en person kan lukte, smake, se og høre ting som ikke finnes.

Opplevelsen av dette er så ekte at det ikke nytter og si at det ikke finnes.


Stemmehøring

Noen hører stemmer fra innsiden. Stemmene kan være vonde, fiendtlige, nøytrale eller vennlige. Det kan være stemmer fra ”ingensteder”, det kan være Gud som taler, noen de kjenner, eller stemmene kan komme for eksempel fra TV.

Slike stemmer kan være så sterke og oppleves som så virkelige at de tar kontroll over kropp og handlinger. Vennlige eller nøytrale stemmer kan være enklere å leve med, men de griper uansett inn i hverdagen og forstyrrer konsentrasjonen.

En variant av dette er tankeforstyrrelser, en opplevelse av at en ikke har kontroll over egne tanker, men at de styres av andre.

Det er lett å forstå at slike forstyrrelser kan gjøre en person fortvilet og aggressiv.


Når vi bruker ordet funksjonsnedsettelse, betyr det at symptomene forstyrrer dagliglivet. En sterk depresjon følges gjerne av fysiske smerter og manglende evne til handling. Ting som å stå opp, vaske seg og gå på skolen blir meningsløse eller uoverkommelige. Det er få mennesker som forstår hvor hardt en depresjon kan ramme. Mange unge blir beskyldt for å være late og får beskjed om å ta seg sammen og får selvfølelsen ytterligere redusert.

Symptomene på en psykose kommer ofte gradvis. Det ligger mye usikkerhet, frustrasjon og angst i de negative reaksjonene du kan bli møtt med. Du kan føle deg avvist, men du gjør vedkommende en tjeneste hvis du sørger for at hun eller han får hjelp.


--- Side 14:


HER FÅR DU / HJELP


(Omtrent midt på siden en skisse-tegning av to firkantede meneske-figurer, en han og en hun, med et hjerte mellom seg – i en slags hjertelig dialog.)


--- Side 15:


SKOLEN


Lærer, rådgiver og helsesøster kan hjelpe deg hvis du trenger råd for deg selv eller andre. Rådgiveren har et særskilt ansvar for slike saker på skolen.


LEGE


Du kan ringe familiens fastlege eller en annen lege og be om råd og hjelp.


TIPS


Retter seg spesielt mot unge mennesker som er i ferd med å utvikle en alvorlig psykisk lidelse. Målet er å hindre, mildne eller forsinke lidelsen slik at en kan få behandling uten å bli innlagt på sykehus. Alle som er bekymret for seg selv eller andre kan ringe og få råd og hjelp. TIPS-telefonen er betjent av erfarne fagfolk som sørger for at du får den hjelpen du behøver.


TIPS Nord Rogaland telefon 52 73 27 99


TIPS Sør Rogaland telefon 51 51 59 59


--- Side 16 (baksiden, rød grunn-farge):


Nord Rogaland


Helse Fonna,

Haugesund sjukehus,

psykiatrisk klinikk.


TIPS,

Tidlig oppdagelse og behandling av psykoser,

tlf. 52 73 27 00 –

hverdager 08.00 – 15.00.


-------


Sør Rogaland


Stavanger Universitetssjukehus,

Helse Stavanger HF,

Psykiatrisk klinikk.


TIPS,

Tidlig oppdagelse og behandling av psykoser,

tlf. 51 51 59 59 –

hverdager 08.00 – 15.00.Søk hjelp så raskt som mulig, da er sjansen størst for å bli frisk


www.tips-info.com


---

---

Både innholdet i og meningen med et slikt forskrekkelig galt produkt som denne brosjyren trenger til så forskjellig slags kommentarer! Her i forbifarten bare noen få i fra min side:

For det første: Var det noen som sa – at nordmenn ikke er gale?!!

Egentlig en usmakelig spøk ifra min side, - i forhold til at det er denne skremmende alvorlige brosjyren – her i Norge - det er snakk om!

Meget verre terror-regimer enn Norge har nokså lang tradisjon i bruken av slikt noe som denne brosjyren står for – og inneholder!

Meget av hva som i denne brosjyren beskrives som ”unormalt” er slikt noe som byråkratiske eller statlige terror-regimer gjerne påstår og hevder om sine ofre! Både for å kunne torturere, mishandle, stoppe munnen på, lobotomisere, innesperre og fengsle, drepe og fjerne!

Samtidig er saksforholdet også – at mange av de ”medisinene” og medikamentene og ”behandlings-formene” som slike terror-regimer anvender ofte og gjerne har ”bi-virkninger”, eller nettopp virkninger, som gir symptomer som de som beskrives i denne brosjyren!

Og iøvrig: Symptomer som syke mennesker påstår at friske mennesker har – av meget så bestemte grunner!

Og iøvrig: Tildels syptomer som ethvert menneske tidvis har eller bør ha, - syke og friske mennesker!

---

Gudmund kikket i kveld litt på brosjyren og leste litt i den. Skremmende?

Frøydis kikket også litt på den, og begynte å lese litt i den. Da sa jeg til henne: - Det der er ikke noe å lese på. Slikt noe galskap kan en bli alvorlig utrygg og skremt av!

---

Balder telefonerte ved 15-tiden, og snakket med Trude. Det var mest han som snakket og samtalen var noe kort. Han spurte blandt annet om mormor er her enda.

Trude forteller at han til mormor i telefonen før hun kom hit hadde sagt at han ikke har lyst til å komme hit. Kjenner jeg ham rett nu så kan det vel godt tenkes at han kommer likevel, med det første.

---

Gudmund begynte frekt og hovmodig å dosere barne-oppdragelse overfor meg i dag, i forbindelse med Solborg. Balder stemme og innflytelse lot seg tydelig kjenne igjen i ham.

Jeg spurte i kveld Gudmund om han har snakket med Balder eller Idun i telefonen i den siste tid. Han sa da at han nettopp for litt siden i kveld hadde snakket med Balder. Og at han har nærsagt daglig kontakt med ham i sin mobil-telefon.

Jeg sa at det bør han ikke hvis han vil høre efter sin far og sin mor. At jeg i så fall kanskje bare blir nødt til å kontakte den offentlige Barnevern-tjenesten, for å be de om å kunne overta omsorgen og foreldre-ansvaret for ham – eller noe slikt. Gudmund sa da omtrentlig: - Det kan du ikke uten at det blir enda mere problemer ut av det. Jeg sa da omtrentlig: - Det har du kanskje meget rett i. Men jeg vil trolig likevel komme til å gjøre det. Du gir meg kanskje ikke noe annet valg. Vi skal alle forsøke å forholde oss til lov og rett, - og slikt noe har vi faktisk også i Norge. Men nu har jeg enda en gang gjort dette klart og tydelig for deg, og jeg regner med at du har oppfattet hva jeg har sagt.

Mere snakket vi ikke noen av oss om dette eller slikt nu i kveld.

Gudmund gir meg kanskje ikke noe annet valg? Enn et slikt noe meget risikabelt. Bortsett fra kanskje at vi eventuelt flytter til andre og bedre forhold med hensyn til slikt. Hva er vel alternativet? At jeg er likegyldig eller på noe vis aksepterende i forhold til det, - og Gudmund dermed videre-forplanter innflytelsene ifra damene i Barnevern-tjenesten i Vindafjord kommune, og ifra Balder, inn i resten av familien. Og hva blir det så igjen av familien? Hva har så noen som helst – andre enn Arbeiderparti-ideologien og deres allierte – bruk for, eller nytte eller glede av, et slikt firkantet monster av en ødelagt og splittet familie?

Jeg er også klar over, at bare å skrive om slikt noe i Norge i disse tider også er meget risikabelt! Men hva om jeg ikke hadde gjort det?

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 19, dato: Tirsdag 08. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 7, 8 pluss-grader Celsius.

Overskyet og regn. Nokså mye regn det meste også i dag. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 10, 7 plussgrader.

---

Årets første ande-kyllinger, moskusand, utklekkes under ivrig rugende ender i disse dager. Det har alt kommet et dusin omtrent.

Påfugl-hønen har også lagt noen egg i de siste uker. Påfugl-hannen er praktfull og bruser seg opp mye hver dag.

Mye ungbier ute og flyr, men ikke nu når det regner sånn. Humler også, og store vepser.

Eple-trærne har så vidt begynt å blomstre nu i disse dager. Paradis-eple og Dolgo-eple blomstrer allerede helt. Søtmisplene også. Brudespirea også. Aronia og syriner begynner snart blomstringen. Pæretrærne har begynt. Hegg blomstrer mange steder langs veiene. Løvetann også.

Spanskekjørveler står allerede som meterhøye tuer. Noen løvstikker også – de som har best kompost og muld i jorden.

Vi plukket årets første rabarbraer forleden dag.

Spanskekjørvel kan legges i vann med litt råsukker og blir dermed efter å ha godgjort seg til finfin drikke. Tenkte vi skulle prøve med litt mahonia-blomster i også.

De første litrene med lerketre-knopper som vi sanket for et par ukers tid siden ble til god saft på omtrent samme måten. Flasker med slik saft satt i kjøleskapet ble relativt fort til sprudlende, frisk og mild vin. (Forsiktig når flasken åpnes!)

---

De telefonerte ifra Elkjøp i Haugesund i dag og snakket med Trude, to ganger, først en Hege og så en Tommy. De sa at de hadde en dårlig nyhet, at de likevel ikke kommer med vaskemaskin i dag, uten at vi betaler 1.000,- kroner det vil koste å få den bragt! Og at forsikrings-selskapet hadde sagt nei til å dekke reperasjonen av vår vaskemaskin med dens ”5 års Trygghetsgaranti”! Trude og mormor snakket også med Elkjøp Norge sin Kundeservice og med forsikringsselskapet. Hvis jeg forstod det rett. Og de sier begge noe helt annet enn Elkjøp Haugesund!?

---

Trude telefonerte også Børre Knudsen, men fikk bare snakke med hans kone. Han hvilte og var ikke helt bra. De var kommet til Norge, men reiser nordover til hjem i morgen, sa hun. Og at Trude heller må telefonere ham efter at de har kommet hjem.

---

Det ankom i dag en brev-konvolutt ifra advokat Sverre Kvilhaug, - med 3 brev-kopier i.

Den ene et brev ifra Kirsten Westlye, ”spesialist i psykiatri”, datert Sandnes 28.04. 2007.

De to andre begge ifra Helse-tilsynet i Hordaland, begge datert 18.04. 2007.

---

I lokal-avisen Grannar for i går følgende stykke på trykk, side 2, om Barnevern-tjenesten i Vindafjord kommune:

---


Uakseptabelt barnevern


”Dette er eit hån, det er ikkje rart at vanlege folk mister tilliten til det offentlege.” - Dette er så grovt at me kan ikkje akseptera det, seier ordfører Arne Bergsvåg i Grannar 23. april 2007.

Dette gjeld ei sak om veg, og han klagar med sterke ordlag. Dine ord, Arne Bergsvåg, høve godt i ei anna sak, der dei berørte har all grunn til å klaga. Barnevernsak i kommunen din, i mars 2006. Etter å ha fått personleg kjennskap til den saka, kan nok mangemed rette bruka dine ord: ”Det går ikkje an å oppføra seg sånn, eg er rysta.” Det er verkeleg ei rystande historie, skammeleg åtferd av kommunen sine ansatte. Om de ”stengjer pengesekken” for liknande aksjonar som denne som vart utført mot mor og barn, så kunne pengane vore brukt til tenlege formål. Og vanlege folk kunne leva trygt i heimane sine. Det hjelper lite med trygg gong- og sykkel-sti når barn blir revne ut av gode heimar med makt. Det har skapt store problem for mange. Dette bør det ryddast opp i fyrst av alt. Ei viktig oppgåva for ordføraren der. Rettferdighet har stor verdi for folk og framtid.


Helsing ei frå Vindafjord

Marit Bergheim


---

Ankom et brev ifra Nyttevekst-foreningen i dag, med invitasjon til Grøftekant-fest!

---

Frøydis, Stauda og Gudmund var bortom familien til Kjell Gangstø her i nabolaget imot kvelden, hvorifra de fikk med seg 4 kaniner. For å gjøre en litt lengre historie kort.

---

Tyssebotn telefonerte forleden kveld. Vi skulle her kjemme da akkurat til å sette på en kinesisk film, og han ville helst ikke på noe vis forstyrre – og sa at han telefonerer igjen senere.

---

Angående det å nøyes med å tilgi seg selv, og å sette sin lit til nåden alene, - så synes det nu for meg som at mennesker som har det slik også lettere og i større grad blir hovmodige, hyklerske, hensynsløse, hatske, uhøflige, etc.!?

Et interessant aspekt ved dette er iøvrig det forhold hva særskilt ungdom – som følge av sin umodenhets situasjon – kan sies å ha til disse tingene.

---

Per Bergene Holm, rektor ved bibelskolen på Fossnes, har en artikkel (side 3) i avisen Dagen for i dag. Den går i sin helhet slik:


Den tause vranglære og den uttalte


OVERSKRIFTEN er hentet fra en artikkel jeg leste i min ungdom. Den var skrevet av Tor Sneltvedt, sekretær i Langesundsfjorden Indremisjon. Emnet er like aktuelt i dag.


VI ER GJERNE oppmerksomme på den uttalte vranglære – alt som sies som strider mot Guds ord, om det er utviklingslære, fosterdrap, homofili, kvinnelige prester, osv. Men vi har lett for å overse den tause vranglære – alt Guds ord som forties.


VÅRE BARN vokser opp i et samfunn med bøker, tidsskrifter, fjernsyn og internett, skole mv hvor Gud og hans ord er skjøvet ut på siden som et tillegg til hverdagslivet for spesielt interesserte. Og de kristne hjem preges av det samme. Guds ord fortrenges og er snart en sjelden gjest i sinnet – det ord som i følge Skriften skulle bo rikelig i blandt oss, til velsignelse og frelse for oss selv og våre barn. Verdsliggjøring blir resultatet.


DET ER FEMTI ÅR siden Ole Hallesby holdt sin såkalte helvetestale. Mange ble vakt opp av syndesøvn og ble frelst, men mange tok også skarpt avstand fra slik tale. Ettertiden har tatt skrekk av verdens reaksjon. Derfor er det knapt noen som taler som Ole Hallesby lenger, ikke engang på bedehuset, av frykt for kristenfolkets reaksjon. Vi er i teorien positive til Guds ord, men vi forkynner det sjelden i sin helhet og med den kraft og det alvor som profetene og apostlene og Jesus selv gjorde.


MIKKEL VIGILIUS skriver i en artikkel på Shafan.dk: ”Ingen i Bibelen taler så meget om helvede som Jesus. Han taler dobbelt så meget om helvede som om himmelen. (...) Han gør det, fordi han vil kalde og vække til frelse! Men vi er rystende modtagelige for Djævelens forførelse: I dag skal der tales på en anden måde! Vor tids mennesker kan slet ikke forbinde talen om helvede med en god og kærlig Gud. (...) Så skal vi holde os til at forkynde nåde, trøst og liv – for alle! Hør, hvor det lokker! For det er en genklang af det evangelium, som vores eget kød hænger ved og længes efter. Det evangelium, som den gamle slange har prædiket fra syndefaldets dag: I skal ikke dø! (...) Men det er løgn! Der er to veje, og der to mål: evigt liv og evig død, evig frelse og evig fortapelse. Det er Skriftens utvetydigt klare ord. Og det må prædikes! Ellers ender vi med et evangelium uden kors, uden forsoning og uden frelseskraft!”


---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 19, dato: Onsdag 09. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 5 pluss-grader Celsius.

Mindre overskyet, flott vær utover dagen. Maks-temperaturen her ute i dag en kort stund omkring 20, 8 plussgrader.

---

Skal vi hente vaskemaskinen vår og betale hva det koster for reperasjonen, gi opp å tro at vi har vært forsikret imot slikt?

Eller hva?

---

Jeg telefonerer ved 12-tiden Haugesunds Avis og forteller de litt om dette med vaskemaskinen og Elkjøp. Hun jeg snakket med der sa at de vet det er mye problemer med Elkjøp. Hvis noen i redaksjonen vil skrive om saken skal de kontakte oss.

Trude telefonerte efterpå verkstedet til Elkjøp for å spørre om hvor mye de skal ha for å utlevere vaskemaskinen vår. De sa 1.080,- kroner.

Straks efterpå telefonerer Trude til Forbrukerrådet for å spørre de nærmere om denne saken. Også jeg får snakke med de, og anbefales å skrive en reklamasjon til Elkjøp.

Tyssebotn telefonerte på kvelden og snakket med meg.

Både Trude og jeg snakket med Eirik i telefonen forleden dag.

---

Jeg postla i dag Data-dvd: Menneskevern Vindafjord kommune, rlh pr. 09.05. 2007, til Børre Knudsen, Ludvig Nessa, advokat Sverre Kvilhaug og avisen Dagen.

Vi kjørte i dag til Haugesund for å hente vaskemaskinen, jeg, Trude og mormor. Mormor låner oss 1.080,- kroner for å hente den ut.

De sa ikke stort på verkstedet da vi kom for å hente vaskemaskinen, betalte 1.080,- kroner og fikk en kvittering. Men gjorde nokså tydelig klart for oss at de iallfall ikke tenkte å være høflige, eller å hjelpe oss med å få vaskemaskinen ut fra butikken og inn i bilen, - annet enn at hun damen der i ekspedisjonen pekte på en tralle. Bilen stod rett utenfor verkstedet, og det satt en mann der som heldigvis så at det kunne bli noe vanskelig og tilbød seg å hjelpe til med å få vaskemaskinen inn i bilen, og da gikk det fort greit.

---

Alfredo, Frøydis og Stauda graver et stort hull i jorden utenfor østsiden av Kolonihagen!

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 19, dato: Torsdag 10. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 1, 1 pluss-grader Celsius.

Sol og finvær ifra omkring 7-tiden i dag. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 16, 4 plussgrader.

Gudmund 16 år i dag.

---

Graving, med spade. Diverse hagestell. Flere av oss. Godt å bade i Ildhuset på kvelden.

På hjemveien ifra Ølen var vi innom de på Bjoa en tur. Fikk hønseegg, befruktede, til å legge under våre klukkhøns.

Hilde her på besøk utpå dagen så jeg. Daniel ifra hyttefolket forleden dag.

Vi var bortom Kjetil Skartland og fikk tak i noen fjøler og bakved-fjøler i eftermiddag, jeg, Gudmund og Stauda.

---

Kjøring til kommunal musikk-skole to dager i uken (og såpass langt unna at bare kjøringen frem og tilbake tar omkring et par timers tid) blir for mye og er for råflott i lengden. Det både tar tid og stykker opp dagene og tiden på en ugunstig måte, og koster også økonomisk for mye. Det går sånn sett også særlig ut over mitt liv og mitt arbeide, og ut over vårt hjemsted og arbeide her. Og skulle ungene ha kommet seg dithen med buss ville det særlig ha gått ut over deres liv, tid og trivsel for meget og for ille, samt også da i tillegg økonomisk ha kostet for mye.

Håper og tror på en bedre løsning efter hvert. Det kan i så fall også være andre alternativer og muligheter. Som kanskje er bedre?

Og hva om noen av ungene tar slike offer for selvfølgelige? Og for alt for selvfølgelige? For eksempel Gudmund nu? Likesom Balder, og også Idun.

Utakk er verdens takk og lønn. Kanskje særlig utakk i forhold til sine nærmeste? Som Jesus sier det, blandt annet hos Mark. 6, 4: "En profet blir ikke foraktet noe annet sted enn på sitt hjemsted, blandt slektninger og i sitt hjem."

Utakk er på så mange slags vis blitt det selvfølgelige, normale og vanlige.

Barna som sender sine foreldre til forskrekkelige Gamlehjem-institusjoner, osv., osv.!

Velferd som av nedbrytende krefter blir redusert og ødelagt, - krefter som erstatter velferd med frekkhet, korrupsjon, butikk og kapitalisme!

Jo mere en gir til sine barn og yter for de, dess mere kan de bli ”bort-skjemte”, frekke, hovmodige og utakknemlige – hvis omgivelsene i samfunnet er dårlige eller har dårlige innflytelser. Barna forveksler dermed lett og fort de to slags virkeligheter! Og tror grovt feilaktig og grovt naivt at de kan eller vil finne noe eller meget i det ytre samfunn som kan erstatte eller kompensere for foreldre, forfedre, røtter, arv og blodsbånd. I et samhold og samfunn som tar og har utgangspunkt i splittelse!

Tankevekkende?

---


2. Tim. 3, 1 - 5 {MENNESKENE I DE SISTE TIDER}

Du skal vite at i de siste dager skal det komme vanskelige tider. 2 For da vil menneskene være egoistiske, glade i penger, fare med skryt, være overmodige, snakke stygt om andre, være ulydige mot foreldre, utakknemlige, uten respekt for det hellige, 3 ukjærlige og uforsonlige, fare med sladder, mangle selvbeherskelse, være rå, likegyldige for det gode, 4 svikefulle, oppfarende, innbilske. De elsker lystene høyere enn Gud. 5 I det ytre har de gudsfrykt, men de fornekter dens kraft. Vend deg bort fra slike folk!

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 19, dato: Fredag 11. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste ned mot 0 eller 1 pluss-grader Celsius?

Sol og flott og fint vær. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 17, 6 plussgrader.

---

Vi kjørte til Skjold, og var og innom hos Ødegård, og en snartur bortom familien Snabel.

Jeg spurte om Per og Mona hadde hørt noe ifra Gudmund i dag, og de sa nei, men at de hadde håpet at han og Gudmund kunne dra på fjelltur i dag. Jeg fortalte at Gudmund var reist til Haugesund, uten å spørre eller si noe som helst først. Per sa: - Han var vel redd for at svaret ble nei da? Jeg sa: - Hmm. Og svaret ville vel ha blitt nei.

---

Stauda forteller at når Idun var her nu sist, så hadde Idun sagt til henne: - Jeg og Gudmund og Pål har tenkt oss på fjelltur med det første. Du også Stauda kan få bli med hvis du vil.

---

Vi oppdaget på formiddagen i dag at Gudmund ikke var hjemme. Trude telefonerte til hans mobil-telefon og fikk snakke med ham. Han var reist til Haugesund med buss ved 7-tiden i dag tidlig, uten et ord til noen her hjemme. Han sa i telefonen til Trude at han hadde noe han skulle gjøre i Haugesund i dag, men at han ikke ville si hva det var.

Jeg sa til Trude og mormor i dag da vi kjørte til Skjold, at Gudmund vel ikke kommer hjem i dag i det heletatt. Trude sa overrasket at hun trodde han kom hjem i dag og at det hadde hørtes slik ut på ham, og at hun derfor regnet med det. Jeg sa: - Vi får se.

Og da Trude senere snakket med ham sa han at han var hos Balder og Idun, og at han hadde vært på Steinerskolen med de. Og at han bare kanskje kom hjem i kveld, og ikke vet når han kommer hjem igjen.

Trude klarte ikke å snakke ham fra det.

Løgn og falskhet og fristelser ser nu definitivt ut til å ha funnet boplass også i Gudmund.

Frøydis neste? Og så Stauda? Og så Alfredo? Osv. Eller flere på en gang?

---

Vi spiste pølse-middag forleden dag. Alfredo syntes det var så godt: - Dette var skikkelig god mat, sa han glad og fornøyd.

---

Nedenstående interessante og tankevekkende innlegg i lokalavisen Grannar (side 2) for i går:

---


Barnevern” som er det motsatte


Marit Bergheims innlegg i Grannar 7. mai setter tingene på plass når det gjelder katastrofen som barnevernsetaten i Norge har fått lov til å utvikle seg til.

For ca. 10 år siden tok en politiker som også er økonom for seg kommunebudsjettene for Hordaland. Hans konklusjon var: Nesten alle kommunene er egentlig teknisk konkurs, og det er barnevernsbudsjettene som trekker ubegrenset mange millioner.

Under sånne forhold skulle man tro politikere som er satt til å stelle med pengene våre, ville gå inn i innholdet i barnevernsakene, se hva det er barnevernet bruker penger på, hva de foretar seg. Men det var nevnte politiker omtrent alene om.

Politikere flest lar seg styre av barnevernets sukk og stønn om at de trenger mer. Politikerne går ikke i samlet tropp og undersøker om det faktisk er dekning for påstandene om at foreldre er så ille, at det er stadig flere foreldre som er voldelige, rusa, som ikke gir sine barn omsorg, som ikke stimulerer dem, osv.

Jeg mener det ikke er slik. ”Barnevernet” utfører ikke barnevern, og usannhetene blir systematisk formidlet gjennom hele deres opplæring og praksis. Familie etter familie landet rundt kommer med både opplysninger og saksdokumenter som viser at det forholder seg slik.

Da blir resultatet slik som Marit Bergheim beskriver: Istedenfor et virkelig vern av barn har kommunene utstyrt seg med gjøkunger. Og ettersom pengene som sprøytes inn i barnevernets aksjoner ikke hjelper, fordi de ikke yter noen sosialtjeneste som befolkningen trenger, blir det også et bunnløst sluk.


Marianne Haslev Skånland,

Bergen


---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 19, dato: Lørdag 12. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 0, 2 pluss-grader Celsius.

Sol og finvær ifra tidlig på dagen. Litt småregn sent på kvelden. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 16, 9 plussgrader.

---

Trude telefonerte i dag tidlig til Gudmunds mobil-telefon, og snakket med ham. En stund efterpå også.

Vi snakket en del om det som nu har skjedd, og mormor også da hun efterpå kom inn.

Trude telefonerte også i formiddag Børre Knudsen og fikk snakke med ham, - og jeg også litt. Jeg forstod det som det ble en god kontakt mellom oss. Om Børre Knudsen husker eller vet noe videre om hvem vi er, det vet jeg ikke.

---

Hilde telefonerer Frøydis ved 13.30-tiden. De blir enige om at hun kommer hit på besøk.

---

Trude har lånt mormors mobil-telefon og telefonert Gudmund igjen i dag, fortalte hun. Og at Gudmund hadde sagt at han ikke kommer hjem i dag heller, fordi han ikke rakk bussen.

Tenkte jeg det nok. Og sa det også til Trude i går, at Gudmund antaglig har tenkt å være der i Haugesund til søndagen eller mandagen.

Antaglig for at de kanskje tenker på å ha ungdomsfest hjemme hos Balder og Idun i helgen, med alkohol og overnattinger og slikt noe. Eller hos noen andre? Eller forventninger, lokk og lur om slikt noe og annet?

---

Straks Hilde kom var Frøydis og Hilde på vei for å bade. Trodde Stauda. At de skulle bade. Trude klarte akkurat å stoppe de. Det er ikke vær for bading nu, men det forstod visst også de. Frøydis spurte Trude om hun kunne gå til andre siden av vannet her, til hemmelig-hytten, med Hilde. Trude sa at det kunne hun gjøre en bitteliten tur.

Jeg og Stauda kjørte for å se efter Frøydis ved 17.30-tiden. Frøydis var da på veien hjem. Jeg sa til Frøydis at det nu ikke mere er første gangen hun har løyet om slikt, og at hun ikke må lyve. At hun nu ikke må herme efter Gudmund i det å lyve. At hvis hun begynner å lyve så kan tingene skje fort og ille. Til Trude har jeg sagt Balder først, så Idun, Gudmund nu, - Frøydis nestemann?

- Ja, det er det du bruker å si, sa Frøydis.

- Jeg har sagt det ja, til mamma, sa jeg. Og det ble det som skjedde.

Jeg snakket hjemme med Frøydis efterpå, og hun var straks meget lei seg og angret. Også først i bilen.

---

Jeg telefonerte politiet i Haugesund ved 23-tiden. Gav uttrykk for at jeg er bekymret for Gudmund, og spurte om råd. Politimannen jeg snakket med brukte uttrykket ”løsdrift”, og oppfordret til å ytterligere tilsnakke og formane Gudmund.

Trude telefonerte Gudmund og snakket lenge med ham efterpå. Det fremgikk enda meget tydeligere hvor meget sterkt han nu er influert av Balder og Balders verden. Han er det dog bare meget mildt i forhold til Balder. Hvilket dog er forferdelig og nærsagt uhelbredelig ille nok. Nokså uhelbredelig på grunn av den støtten som ifra såpass mange hold gies til denne Balders virkelighetsfjerne verden.

Jeg tror hun også snakket litt med Balder og Idun. Gudmund hadde lovt Idun å ikke komme dit mere.

Jeg har sagt det før: Israel-folkets straffende innskjerpede forhold til slikt noe som Balder gjorde er meget lett å forstå. Det forstod jeg straks til fulle da Idun ble smittet av Balder. Og nu ikke mindre. Jeg for min del trenger absolutt ikke til å vite eller skjønne det bedre! Jeg har både visst det og skjønt det forlengst!

Men Trude insisterer farlig og tungnem på at hun enda ikke skjønner det fnugg av det!

Noe hun faktisk likevel gjør, mere og mere.

Intet nytt under solen?

En trenger ikke å oppfinne kruttet enda en gang, og enda en gang, og enda en gang!

Oppskriften har vært der lenge! I store deler av verden er den fortsatt i bruk, og mere og mere. Det er de mest urbane, industrialiserte og politisk infiserte babylonske jordiske områder som særlig og menneskefiendtlig i de siste 60 års tid har gått motsatt vei! Et fenomen som med sin fryktinngytende, suggererende kraft hører til den globale babylonifiseringen!

Ordet kontra Antikrist.

---

5. Mos. 17, 2 – 7: Finnes det iblant dere, i en av byene Herren din Gud gir deg, en mann eller kvinne som gjør det som er ondt i Herren din Guds øyne, og bryter hans pakt, 3 en som i strid med det jeg har påbudt, går bort og dyrker andre guder, bøyer seg og tilber dem eller solen eller månen eller hele himmelens hær, 4 og dette blir meldt deg, så du får høre om det, da skal du undersøke saken nøye. Viser det seg at noe så avskyelig virkelig er gjort i Israel, 5 skal den som har gjort ugjerningen, enten det er mann eller kvinne, føres ut til byporten og steines i hjel. 6 Etter to eller tre vitners utsagn skal dødsdommen fullbyrdes. Etter én manns vitneutsagn skal ingen dø. 7 Vitnene skal være de første som løfter hånden for å drepe, og siden skal folket gjøre det samme. Slik skal du rydde ut det onde hos deg.

---

5. Mos. 21, 18 – 21: Når en mann har en ustyrlig og trassig sønn, som ikke vil høre på sin far og mor, og ikke adlyder dem selv om de tukter ham, 19 da skal foreldrene ta og føre ham til byporten, til de eldste i byen 20 og si til dem: "Denne sønnen vår er ustyrlig og trassig og vil ikke høre på det vi sier. Ødsel og drikkfeldig er han også." 21 Da skal alle mennene i byen steine ham i hjel. Slik skal du rydde ut det onde hos deg. Hele Israel skal høre om det og gripes av frykt.

---

Jeg har også et forslag jeg tenker på å lufte overfor Børre Knudsen. Angående Israel og Palestina-folket.

Israel kan løfte opp Ordet for Palestina-folket! Det er nettopp slik det bør skje. Og det er nettopp det som bør skje vel?

Israel-folket der kan ikke selv klare det, - og heller ikke palestina-folket. Men vi, det åndelige israel-folket, bør og kan hjelpe de. Ganske enkelt gjennom en slags norsk traktat. (Vikebygd-traktaten?) Som har ingenting som helst med hverken Oslo-avtalen eller den bablende støtten ifra den politiske norske regjeringen nu nylig til nyopprettet palestinsk stat!

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 20, dato: Mandag 14. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 4, 8 pluss-grader Celsius.

Noe regn og overskyet i dag. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 16 plussgrader?

---

Trude telefonerte og snakket i dag med Martin, og jeg også snakket med ham.

Han hadde mye godt å si.

Vi snakket også om saken vår her.

Han hadde blandt annet fått inntrykk av at Idun egentlig angret hva hun hadde gjort, men at stolthet og trass gjør at hun ikke vil beklage eller bekjenne sin feil.

Jeg sa at det også er mitt inntrykk, og at det samme også i stort monn også er og har vært Trudes problem, og da særlig i år.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 20, dato: Tirsdag 15. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 2, 9 pluss-grader Celsius.

Litt regn en kort stund på formiddagen, og en kort stund på eftermiddagen også. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 18 plussgrader.

---

Trude telefonerte Gudmund også i dag. Hun telefonerte også Martin for å høre om han hadde snakket med Gudmund. Gudmund sa bare det samme, som jeg forstod det på henne. At han ikke vil komme hjem, fordi han sier han skal begynne på Steinerskolen i Haugesund til høsten.

Hvilken sammenheng har de to tingene? spør jeg Trude. Han begynner på Steinerskolen hvis han vil, og gjør som han vil, hvis han vil, og syns kostnaden ikke er for stor eller vanskelig. Hvis han har bestemt seg for det så har han bestemt seg for det. Jeg har ikke noe mere å snakke med ham om eller jeg kan opplyse ham om i den forbindelsen. Han tror bestemt i så måte at både jeg og Trude lyver for ham.

Burde han likevel ha vært her hjemme inntil da?

Han er bare nettopp blitt 16 år. Og det er synd og trist at han så lett har latt seg lure og lokke.

Mennesker så som Per og Arne bryr seg lite om konsekvensene og kostnadene i så måte. Fordi de tenker ut fra sine regler og sin måte å gjøre tingene på, - og som om det er en selvfølgelighet at vi har de samme regler og samme måter å gjøre tingene på. Selv om de egentlig vet at det ikke er så! Det er mildt sagt frekt og uanstendig. De burde i sin voksne alder vite bedre enn som så. Enn om vi – jeg og Trude – skulle ha tedd oss på samme måte overfor deres barn!? De ville pipen ha fått en annen lyd! Men vi holder oss naturligvis og forhåpentligvis for god til den slags grove simpelheter og frekkheter!

Visse mennesker burde tenke seg meget bedre om iallfall nu når de ser hva Gudmund på 16 gjør, som en følge og konsekvens av deres holdninger og rådgivning.

Gudmunds bevissthet blokkeres nu fort mere og mere, og hva jeg eller Trude sier til ham nytter lite eller ingenting – eller virker motsatt sin hensikt. Han har bestemt seg, til tross for at han vet bedre enn de som har rådet ham til hva han har bestemt seg for. Han setter sin lit til de.

---

Jeg våknet i dag formiddag og tenkte at jeg enda ikke har skrevet noe 17. mai-dikt for i år. Som det ble tenkt, så ble det straks og nokså fort gjort:

---


Ære og hedre dagen i dag


Ære og hedre dagen i dag.

Den står for lov og rett.

Den viser og at vi har vett.

I Jesus Krist vi vant det slag!


Ære vår grunnlov borge.

Som slapp solen inn.

Kristus i hjerte og sinn.

Vår grunnlov bære Norge!


Forløse Kristus i verden.

Ordet i virkelighetens bok.

Som opplyser krink og krok.

Som i oss forløser ferden!


Ære og hedre dagen i dag.

Den står for lov og rett.

Den viser og at vi har vett.

I Jesus Krist vi vant det slag!


*


Rune L. Hansen, 15.05. 2007.


***

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 20, dato: Onsdag 16. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 3, 3 pluss-grader Celsius.

Maks-temperaturen her ute i dag omkring 18, 4 plussgrader.

---

Jeg og Trude kjørte til tannlegen i Ølen ved 10-tiden. Hun skulle være der klokken 11.15. Vi var blandt annet også i Etne og kjøpte et bil-hengerlass med sand.

---

Per Snabel kom her på besøk på kvelden, og ble her utover kvelden og snakket med oss om og i saken vår.

Det meste av samtalen ble det gjort lyd-opptak av.

Per Snabel understreket og tydeliggjorde at han eller Mona ikke har fremsatt noen som helst form for Bekymrings-melding til eller overfor den kommunale Barnevern-tjenesten.

---

Svært så mange mennesker i disse områder av verden tror og tar det for gitt at alt er bedre nu enn det var i gamle dager. Få er så nyanserte og kunnskapsrike at de vet at med diverse er det også motsatt!

---

Den leken Trude driver med. Leken som blandt annet går ut på å skape ufred og bråk i familien.

Morskjærlighet?! Det er en hel del forhold i det hun har gjort som gjør at en ikke kan kalle det for slikt noe! Og hva om morskjærlighet skulle være slikt noe som hun har gjort? Da var ikke morskjærligheten stort mye verdt!

Kall det hva det er: ondskap. Hovmod, prestisje, egoisme, dumhet, osv.

Hvem og hva er det hun tror hun lurer? Og for hva?!

Og dog forsøker hun på sett og vis iallfall også å lure seg selv!

---

De gale er galest!

Respekt vil de ha også for sin løgnaktighet og ondskap!

---

Hun sier ofte og om og om igjen at hun vil ikke ha skilsmisse og at det ikke er hun som vil ha skilsmisse. Sier hun det fordi hun er så dum, eller simpel, eller fordi hun syns hun er så utspekulert?

Fordi hun er så dum at hun ikke makter å se eller skjønne at det er snakk om to parter? Og at det er to parter som går hver sin vei, motsatt hverandre?

Vil hun så nødig innrømme at hun skiller seg fra meg, og at det er det hun meget så effektivt driver med? Og hvorfor vil hun så nødig innrømme det? Hvorfor er hun så ivrig på å forsøke å få det til å høres motsatt ut?

Svaret er: Fordi hun skal forsøke en smule å fremstå som en kristen!

---

Hyklerforeningen og Tullhøneforeningen er to landsomfattende grupperinger som hun støtter seg til.

---

Den krigen og terroren hun driver med vil hun ikke engang innrømme eller innse er tapt, og var tapt i utgangspunktet.

Hun forsøker å få det til å høres ut som at hun ikke har forsøkt å kvitte seg med meg, og fortsatt forsøker det. I hykleriets navn.

Hun har vært og er redd for å avsløre seg som sammenlignbar med Arnold Juklerøds kone. Derfor må det hele se og høres ganske så annerledes ut?

Ussel Svik er hennes navn.

---

Det som skjedde i julen og hun sier hun angrer, eller angrer litt av, det sier litt om hvem og hvordan hun er. Det er slik hun er.

Ustabil, ubesindig, usaklig, løgnaktig, falsk, hovmodig, hissig.

Og ting som har skjedd eller som er sagt kan hun vri på efter forgodtbefinnende.

---

Så meget av alt dette som kunne og burde ha vært unngått!

Jeg for min del har iallfall gjort to alvorlige feil underveis. Den ene at jeg tok med Balder til møtet i Vikedal mandag 13. mars 2006 med damene i Barnevern-tjenesten i Vindafjord kommune. For å la ham få et innblikk i også slike forhold. Og fordi jeg trodde at han i årenes løp var godt nok forberedt til også å kunne gjennomskue slikt. Jeg tok feil. Berit Molbosæter overgikk i frekkhet og uanstendighet nærsagt mine villeste fantasier! Likesom også min kone Trude har gjort det.

Den andre feilen – som jeg ikke er likså sikker på, hvorvidt jeg kunne eller burde ha gjort det annerledes – er at jeg ikke nokså straks fikk hjulpet Trude til sin skilsmisse med meg. At jeg var og har vært for tålmodig. (Som det blir sagt i et ordtak fra gammelt av: Det er for sent å snyte seg når nesen er borte vekke!) At jeg sånn sett kanskje på sett og vis har gitt min aksept og mitt samtykke til det nokså lett forutsigbare som videre skjedde og skjer.

Det som skjer nu, og som fremover nu – nokså lett forutsigbart – vil komme til å skje, skal aller minst ungene komme til å tro at jeg aksepterer eller vil være med på!

Det haster med å få orden på skilsmissen også av den grunn.

Trude synes det er akseptabelt og greit nok å leve under de rådende forhold, med et familieliv og et ekteskap som er slik som vårt nu er blitt til, - fordi det gjenspeiler de lave og usle kvalitetsnormer hun går efter og er fornøyd med. Og fordi hun tar våre kvaliteter for gitt og vil ha ære for de, og syns at også hun har vært med på arbeidet og ideene med å så og å plante (i åndelig forstand) – og er fornøyd med hva som er oppnådd, og vil spise opp såkornet og fruktene av det. Tid for å være stolt! Tid for hovmod! Tid for grådighet! Tid for forfengelighet! Tid for Mara sine barn å danse og å le!

---

Forleden kveld hadde jeg noe så sjeldent som en lengre samtale med Trude, som ikke var preget av hverken hysteri, usaklighet, løgnaktighet eller hissighet. Jeg gav overfor henne efterpå i klare ord uttrykk for min takknemlighet for dette, og hun ble glad og kjente seg smigret.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 20, dato: Torsdag 17. mai 2007 – Kristi Himmelfartsdag:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 1, 3 pluss-grader Celsius.

Sol og finvær. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 18, 6 plussgrader.

---

Denne boken skal hete Menneskevern Vindafjord kommune, rlh pr. dato – Den guddommelige komedien.

Alias 7 x Torden!

---

Hilde foreslo forleden at Frøydis og Stauda kunne være med deres familie til sentrum og samfunnshuset i Vikebygd 17. mai. Et forslag rett ganske enkelt. Greit nok.

Først i dag formiddag skulle jeg og Trude avgjøre hvordan vi skal gjøre det i dag. Om for eksempel vi skal noe sted. Frøydis spurte om hun og Stauda skal være med Hildes familie til Vikebygd sentrum, eller om vi selv skal dit eller noe sted. Mormor var her og hørte på. Og mormor misforstod fullstendig, og avslørte endel av sin dårlighet.

Jeg og Trude ble enige om at Frøydis og Stauda i dag ikke skal være med noen til Vikebygd, og at vi alle sammen skal være hjemme. En fredfull dag hjemme hvor ingen skal dra noen noen som helst steder. Og vi kan henge opp et flagg på veggen her, for å markere denne spesielle dagen i våre hjerter. (Det er der dagen først og fremst feires og markeres!)

Mormor begynte å snakke om at hun ikke syntes at det var rett – at Frøydis og Stauda ”ikke får være i Vikebygd på 17. mai”! Enn av mormor å si noe slikt! Og hvor typisk molbo-tenkningen. Hun kunne like gjerne ha sagt til Hilde, - at det ikke er rett at Frøydis og Stauda ikke får være hjemme 17. mai!

Så sa mormor flere ganger noe om at Frøydis og Stauda kanskje kunne bli skuffet, fordi de kanskje så frem til og gledet seg til å være i Vikebygd sentrum i dag! Hun kunne like gjerne ha sagt, men det sa hun ikke, at Frøydis og Stauda kanskje kunne bli skuffet hvis de ikke fikk være hjemme i dag!

Mormor tok visse – for oss fremmede – ting for gitt og selvfølgelig! Og snakket ut ifra det. En måte å snakke på som forsøker å indoktrinere ungene og de som hører på, med at borte er best og foreldre, familie og hjemsted er pyton! Og at splittelse og uenighet er det selvfølgelige og gitte!

Som om hun ivret efter å fortelle ungene at deres foreldre er dumme, urettferdige og annerledes!

Jeg tror ikke at hun skjønte det da både jeg og Trude gjorde henne oppmerksom på det.

Hun gjentok noe om ikke å skuffe ungene, og hun sa også samtidig noe annet. Som gikk på frykten for at folk og andre mennesker – normen – kanskje kunne reagere ugunstig på at våre barn ”ikke får lov til å være med på 17. mai”!

Tankevekkende!

Med all den frykt, forvirring, usaklighet og uselvstendighet som er så sterkt levende i vårt lands befolkning!? Og hvordan den kommer til uttrykk!

---

Tanken er iøvrig at vi skal forsøke å holde oss hjemme i dag, mest mulig alle sammen. Fordi det er så fint her og fordi det i den siste tid har vært så mye kjøring frem og tilbake og borte vekke hjemmenfra, for og med noen av oss.

Som oftest om årene drar vi til samfunnshus og sentrum og slikt, og med norske flagg, for å more og glede oss med andre som gjør det samme. Men at vi gjør det er ingen fast bestemt regel eller nødvendighet, og absolutt ingen plikt eller tvang!

Vi gjør det når og hvis det passer slik, og når og hvis det prioriteres slik!

---

Stauda sier at mormor har snakket med Gudmund i telefonen forleden dag, og at hun sier at Gudmund har tenkt seg hit fredagen (i morgen) for å hente sine klær og saker. Jeg vet ikke om Trude er obs på dette. Er det noe vi bør gjøre i sakens anledning? Og hvordan er lov og rett i et slikt tilfelle som dette, med Gudmund?

---

Jeg kjørte de harddiskene som Gudmund bruker til søppelcontainer efter at han forsvant igjen nu. Hvilket Trude også fortalte ham i telefonen. Hva hun eller jeg ikke har fortalt er at da jeg gjorde det så tenkte jeg at jeg kom til å angre det, hvilket jeg også fort gjorde.

Noe slikt for å stimulere Gudmund til bitterhet, eller hva? Og om så? Eller for å fortelle om skuffelse og fortvilelse, osv. Eller hva?

---

Jeg har mest holdt på med diverse arbeide ute i dag. Til det mørknet ved 23-tiden.

Ungene forskjellig. Deilig vær.

Trude har jeg snakket med nesten bare først på dagen. Også sagt henne oppmerksom på at jeg ikke har mere tålmodighet igjen med henne.

Hun er uberegnelig, falsk og farlig. Og avslører seg selv om og om igjen, stadig mere.

---

Og du er fast bestemt på å la det få bli skilsmisse, Rune?

Og du er fast bestemt på å la det få bli skilsmisse, Trude?

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 20, dato: Fredag 18. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 7 pluss-grader Celsius.

Bare overskyet og med regn i dag. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 15, 6 plussgrader. Sent på kvelden i dag, ved midnatt, omkring 10 pluss-grader.

---

Jeg gikk opp til Trude ved 7-tiden og sa til henne: - Jeg spør deg for siste gang. Og du er sikker på at du vil ha en skilsmisse, Trude?

Hun sa: - Nei. Jeg vil ikke det.

Jeg sa: - Det tolker jeg som et klart og tydelig ja.

Hun sa: - Det er ikke sånn, Rune.

Jeg sa: - Jeg har spurt meg selv om det samme, og mitt svar er et ja. Og det er ditt også. Du har vilkår og jeg har vilkår – og ingen går vi med på hverandres vilkår. Ditt svar med munnen er det samme nei som mitt, og ditt svar med handling det samme tydelige ja som mitt.

Trude sa: - Det er ikke slik det er egentlig.

Jeg sa: - Det er nok slik det egentlig er. Og nu har jeg spurt deg for siste gang.

Jeg gikk ned igjen. Hun kom ned nokså snart efterpå med Solborg ved favnen.

Jeg sa ikke noe mere.

---

Jeg sa: - En må være ganske dum, mildt sagt, for å si at det ikke er sånn.

Hun ville nok helst ha fortsatt den farlige leken sin, og har vel ikke mere eller annet å si.

Alt fullstendig avklart.

Den guddommelige komedien. Alt og alle avslørt til kjernen.

Smil til det skjulte kamera!

---

Trude kjente i dag tidlig presset på seg – og kom nærmere erkjennelser.

Vi kom frem til en slags avtale og overenskomst. Særlig det at hun i steden for å gå imot meg i denne saken vår vedrørende ungene lover å heller be om skilsmisse. Så får vi se om hun holder hva hun har sagt denne gangen. Jeg ville ellers ifra min side muligvis ha innlevert skilsmisse-søknaden i dag, eller iallfall en av de nærmeste dagene.

---

Kjørte til Skjold for musikk-skole i dag, men oppdaget at det likevel ikke er i dag, så jeg, Frøydis, Stauda og Alfredo kjørte til Haugesund for å handle. Svært så mange mennesker med forkjølelse rundt omkring nu i disse dager, som høres på deres hosting. Og som smitter hverandre. Frøydis fikk forleden dag forkjølelse, efterpå Solborg også.

Solborg har blitt meget så flink til å gå, helt alene og uten å holde seg fast i noe!

Trude snakket med Gudmund i telefonen i dag, og han sa så vidt jeg forstår det bare det samme.

Alfredo koser seg særlig godt nu i disse dager. Skogen, blomster, eventyr, sang, og så mye annet!

Ønsker jeg kunne være trygg på Trude, - i et ekte og godt ekteskap!

---

Vi så i dag filmen ”Napola / Der Führers elite” ifra 2004, regi Dennis Gansel. En meget bra film, og liketil skildring, som handler om en gutt på omkring 17 år som gjør det samme som Gudmund nu gjør. Og også Balder gjorde. Likheten er i mangt meget stor! Bare de ytre formene annerledes, - og endatil ikke verre.

Slikt noe har iallfall i mange av våre nære områder av verden i allfall i de siste 60 års tid vært nokså meget typisk og alminnelig. Hvilket filmen skildrer på sitt enkle og liketille vis. Endog foreldrenes reaksjoner er med, og er meget gjenkjennelige. For eksempel faren som straks han får vite at sønnen har stukket av, til skolen sønnen ønsker å begynne på, som da ødelegger sønnens sykkel. For å nevne noe. Skuffet og fortvilet over at sønnen lar seg friste, lokke og lure av nazistene.

Den villfarne sønnen.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 20, dato: Lørdag 19. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 9 pluss-grader Celsius.

Regn det meste av dagen. Mye også, og vind sørfra. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 12 plussgrader.

---

Deilig å være ute også i dag. Hagearbeid for mitt vedkommende. Jeg har jo vært for mye inne det siste året, og i vinter.

---

Jeg så i kveld filmen ”The Statement” ifra 2003, regi Norman Jewison. Basert på en bok av Brian Moore. Ord ifra coveret: ”Frankrike 1944. Etter ordre fra nazistene gjennomfører den unge Vichy-militanten, Pierre Brossard, henrettelsen av 7 jøder. 50 år senere er Brossard fortsatt ustraffet for forbrytelsen og lever i skjul med hjelp fra den høyreorienterte katolaske kirken. Da en ny etterforskning kommer nærmere Brossards hemmelighet enn noen har vært før, må han bruke all den list som de 50 årene på flukt har lært ham. (...) The Statement er en menneskejakt full av action, et intenst rettsdrama og en høydramatisk thriller om fordekte forbrytelser i en tid som aldri blir glemt – og om de gjerningsmennene som håper på å bli det ...”

Tematikken interessant. Jeg har sett mange slike og lignende filmer. Men denne her nu bare måtelig interessant dusinvare-film. Kanskje ikke særlig stort mere å si om den, enn at den iallfall kretser om et interessant tema – uten å komme noe som helst særlig nærmere.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 20, dato: Søndag 20. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste i overkant av 10 pluss-grader Celsius.

Overskyet. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 18 plussgrader.

---

Hagearbeid og slikt noe ute med meg i dag. Flere av de andre inne, mormor får de med seg på kortspill – hele dagen i dag, og kvelden.

---

Nattetid. Jeg forsøker å finne nok sinnsro til den nødvendige kontemplasjon, for å rense henne ut bort vekk ifra mitt sinn. Må og bør jeg vel ikke? Eller vil jeg vel, og bør jeg vel, forsøke å elske henne?

Forsøke å opprettholde eller å videreføre den kjærligheten?

Hva er kjærlighet? Kjærlighet til hva er et vesentlig kjernepunkt. På Herrens rette vei er kjærligheten der. Det er der den er. Den kjærligheten som er kjærlighet. Hva er det hun forsøker å ta ifra meg? Og hvilken fare er eventuelt hennes spesielle nærhet?

Kan hun besmitte meg mere?

Og er det det hun er ute efter?

Hevn, og annen slags simpel kjærlighet?

Å dra meg inn i falskhetens verden?

Bort vekk ifra det som er ekte?

Et splittelsens ekteskap, med to slags guder?

Skal jeg se det an enda en stund?

I vandring med tålmodigheten?

Hva er for langt, og hva er for kort?

Jeg må nu fremover finne ut bedre av disse tingene. Nu videre. Nu. Og videre.

I forsiktighet. Og i sannhet og i kjærlighet.

---

Det er bedre med mye trygghet enn med lite.

---

Igjen et dikt ifra min side:

---


Sterke krefter


At en liten flue kan velte et stort lass,

har mange hørt, - men og forstått?

Hvem har saken ført? Og hvem har grått?

Kort sagt: Hvem og hva har fluens plass og pass?


Noen gifter er sterkere enn de andre.

Og noen farer farligere enn andre.

Endog en liten mengde kan drepe.

Et skritt for langt kan mangt og meget endre.


En liten flue - kan få fatale konsekvenser.

Også for den som glemte dette.

Var oppskriften du fulgte den rette?

Visste du om de forskjellige og farlige grenser?


Om virkning og bi-virkning av karma?

Hvor er alt sin plass i det hele?

Hva er ditt og dets å fordele?

Intet mindre enn Guds vilje i dharma?


Sterk kan også mat og medisin være!

Sterkere enn dødens krefter.

Hvilket den rette medisin bekrefter.

Det er den vi må bære,

ære og lære!


*


Rune L. Hansen, 20.05. 2007.


***

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 21, dato: Mandag 21. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 7, 8 pluss-grader Celsius.

Sol på formiddagen. Overskyet og tidvis sol resten av dagen. Maks-temperaturen her ute i dag en kort stund omkring 20 og 22 plussgrader.

Eple-trærne sin blomstring på topp nu. Syriner har begynt også. Kirsebær-trærne nesten ferdige, bare surkirsebær-trærne enda ikke helt ferdige. Pære-trærne og søtmisplene også for en del ferdige med blomstringen. Plomme-trærne stort sett ferdige. Gullbuskene ferdige. Aronia har såvidt begynt blomstringen. Klokkebusk også. Hageblåbær-buskene blomstrer enda. Endel pinseliljer også.

De aller første rosene kommer vel med blomster en av de nærmeste dagene.

---

Mormor reiste, som planlagt ifra begynnelsen, tilbake til imot Trondhjem igjen i dag formiddag.

---

Jarle telefonerte på kvelden og snakket med Trude.

---

Enda et dikt ifra min side:

---


De usle har sine egne lover


De usle har sine egne lover.

Var det du som disse brøt?

For den bitre taper er hevnen søt.

Den kommer når du sover.


Hevnen sover ikke.

Dumhets løgner er den havn.

Falskhet er dens navn.

Blander gift i mat og drikke.


Planlegger neste fremstøt.

Dolk i ryggen stikke.

Den usleste gir seg ikke.

Har hevnen honning-søt.


Venter på den rette stund.

Forbereder hevnens dag.

Med smisk og bedrag.

Med løgner i sin munn.


De usle har sine egne lover.

U-virkelighetens genuine.

De er ikke som dine og mine.

Gud selv står de over.


*


Rune L. Hansen, 21.05. 2007.


***

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 21, dato: Tirsdag 22. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 5, 5 pluss-grader Celsius.

Skiftende vær. Stort sett bare bra og fint. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 14 plussgrader.

---

Jeg kjørte til Haugesund i dag formiddag, for å innlevere eller avsende dokumentene for seperasjon for skilsmisse. Som jeg også først sa til Trude. Hun sa hun syntes det var dumt. Jeg kjørte til Sorenskriveren og Herredsretten der, og fikk beskjed om at at det er Fylkesmannen som skal ha papirene, men at det ikke er noen vits i å avsende de uten å vedlegge vår vielses-attest. De fortalte at Folkeregisteret antaglig har en kopi av vielses-attesten og kan hjelpe meg.

Efterpå kjørte jeg til bilverkstedet for å få ordnet et dekk som punkterte på en kvass stein ved innkjørselen her forleden dag. Det ble til to nye dekk, og 1.750,- kroner.

Efterpå var jeg innom noen butikker og handlet, og kjørte derefter hjemover. Var så vidt innom Ødegård på hjemveien. Tenkte å være noe snar så jeg rakk noe planlagt hagearbeide når jeg kom hjem. Frøydis stod i et tre ved postkassen, og Stauda, Alfredo og de andre ungene kom sprigende andre steder ifra. De fortalte at Idun hadde vært der og for litt siden dratt til Haugesund med bussen, og at Balder og Gudmund var her, nedved trampolinenen ved Kolonihagen sammen med Trude. De visste ikke hva de holdt på med eller snakket om. ((Trude ønsker her å kommentere denne siste setningen, slik: Dette skjønner jeg ikke fordi vi var samlet nede ved trampolinen før Rune kom hjem og spiste kjempeappelsin som Balder hadde vært hos ”onkel Tyrker” å handla i Haugesund. ((Og Runes kommentar i Trudes kommentar: Ungene ville tydeligvis ikke vise eller uttrykke noen interesse for denne sin mors oppførsel, som de på sitt vis forstod var ment som en provokasjon og var dumt og slemt.)) Før de kom hit han hadde fått avslag på den den hadde kostet 130,- han hadde fått den for 100. Og vi alle syntes den var meget god vi sådde noen frø av den. Og ellers så sa Balder att vi måtte være forsiktig så det ikke kom maling på maten fra det gamle Hagebordet jeg skar den opp på for slik gammel maling kan det være Bly i. Det var det vi gjorde da Bilen kom og da den kom forsvant ungene uten om Frøydis og jeg tror også Alfredo som fra før var oppe på veien. Fordi vi nettopp hadde fulgt Idun til bussen. Den samme bussen som Gudmund og Balder kom med. Men de luringene hadde gått av litt før så jeg trodde ikke de kom. / Da Rune kom nedover med grillutstyret gjemte jeg meg litt. ((Enda en kommentar ifra Rune i Trude sin kommentar: Omtrent samtidig som jeg gikk nedover med grillutstyret satte jeg lyd-opptageren på opptak og festet den innunder genseren. For at det om ble sagt og skjedde skulle bli tatt opp.)) Da jeg tittet over muren så det ut som om Rune hadde arma til Balder bak på ryggen til Balder. Men jeg så vel feil. ((Enda en kommentar ifra Rune i Trude sin kommentar: Trude så nok feil. Men kanskje hva hun ønsket å se?)) Pluss att jeg hørte at Rune sa att han skulle dra seg bort fra eiendommen. Jeg fikk da Per og Kjetil til å bli med meg hjem igjen. Jeg sa også til dem at det var mulig jeg overdrev. ((Enda en kommentar ifra Rune i Trude sin kommentar: Ja ikke vet jeg hva du sa til de!)))) Vi gikk noen turer frem og tilbake mellom bilen og huset her, for å bære inn hva jeg hadde handlet. En underlig velkomstkomite Trude for å provosere hadde laget til, og jeg ropte noe til henne om at jeg kanskje burde telefonere politiet. Og noe om at hvis det er galskap hun ønsker så blir det vel galskap. ((Trude ønsker her å kommentere også denne siste setningen, slik: CA. ORDRETT HVA HAN ROPTE: ”Hvist det er galskap du ønsker så kan du få det!!”)) Et eller annet slikt, for å antyde at hun kanskje imot sin vilje forsøkte å involvere damene i Barnevern-tjenesten.

Efterpå gikk jeg nedover dit, for å legge fra meg noe nyinnkjøpt grillustyr i Kolonihagen. Lyd-opptageren bar jeg med meg på opptak. Balder og Gudmund satt der på trampolinen, men Trude var forsvunnet. Jeg sa til Balder at han ikke var ønsket her på besøk og burde dra sin vei igjen. Han sa at Trude ønsket ham på besøk, og at han derfor var ønsket. Jeg sa noe om at vi faktisk er to foreldre og to ektefeller som bor her, og at jeg ikke ønsker ham her for å lage ufred. Jeg la ifra meg grillustyret, og spurte en av ungene hvor Trude var gjort av seg. Og fikk høre noe om at det så ut som hun sprang og gjemte seg. Så gikk jeg sindig bort til Balder og dyttet og geleidet ham forsiktig oppover imot porten til eiendommen, samtidig som jeg ba ham dra sin vei. – Bruker du vold også? sa han blandt annet. Jeg sa noe om at jeg forsøkte å fjerne ham ifra eiendommen.

Jeg lyktes greit nok i å dytte og geleide ham bort til porten av eiendommen, han gjorde ikke særlig meget motstand – annet enn å stritte imot litt. ((Trude ønsker her å kommentere denne siste setningen, slik: Akkurat, han gjorde ikke mye motstand – men hva om han hadde gjort det? Det er ikke særlig trivelig å tenke på hva som da hadde skjedd. Det var derfor jeg hentet Per og Kjetil.)) ((Rune kommenterer her nu Trudes kommentar, slik: Er jeg eller Balder voldelige av oss? Jeg trodde ikke det, men ønsket å sjekke opp om Balder var sunket så dypt ned. Det syntes helt som at han var ikke det. Og heller ikke var han ubesindig. Bare dum i sin umodenhets situasjon. Han burde naturligvis uten videre ha efterkommet mitt ønske. Iøvrig la jeg merke til at han efterpå røykte tobakk da satt der ved porten. Kanskje det er noe annet nytt og veldig dumt han har begynt med? / Trude håpet og trodde antagligvis at hun nu i det som skjedde i og med sin provokasjon for første gang i sitt liv skulle få oppleve å se meg ubesindig voldelig eller ubesindig sint overfor noen, i håp om så å kunne bruke det som et meget sterkt triumfkort imot meg! Og slik selv kunne påberope seg å være ”den maktesløse jomfruen i nød”! / Iøvrig så hverken så eller hørte Trude noe av det som skjedde da jeg førte og dyttet Balder oppover imot porten. Hun hørte det av Balder efterpå. Selv for hun noe sted unna for antagligvis å telefonere efter eller på noe vis hente Per og Kjetil, og kom en stund efterpå.)) Og jeg var fornøyd så langt. Og gikk og snakket med ungene. Vi visste ikke noe om hvor hun var gjort av seg, eller hvorfor hun var gjort av seg noe sted. Jeg tenkte og sa mine bange anelser om at det aner meg at hun er ute efter å få til ufred, løgn og spetakkel av noe slag igjen. At hun antaglig er så ivrig og lysten på det at hun ikke engang kan la tiden før seperasjonen setter inn være en fredfull og rolig tid.

Og ganske så riktig. Da hun kom så det ut til at hun kom i en bil sammen med Per Snabel og Kjetil. Og til de hadde hun fortalt at hun var redd for meg og derfor ville at de skulle være med henne hjem. Og Balder fortalte at han hadde telefonert til politiet og sagt at jeg hadde brukt vold imot ham, - også sa han kanskje noe om at jeg ”hadde roet meg ned igjen”? ((Trude sin kommentar, slik: Feil. Balder hadde ikke ringt politiet og sagt att du hadde brukt vold mot ham. Balder hadde ringt politiet fordi du truet, med vold. Han hadde fortalt som sant var att du hadde tatt opp en staur og – spurt Balder om du måtte bruke denne også for å få han avgårde. ((Runes kommentar i Trudes kommentar: Trude var ikke til stede eller i nærheten, og vet bare hva Balder har fortalt om dette.)) Altså truet han med en staur. Da var du vel fornøyd som du skriver. Du hadde klart å få ”fjernet” Balder, med å true med vold. Balder hadde ringt politiet og fortalt at du truet med vold.)) Han henviste iallfall på noe vis (og med et smil?) til formuleringen, - opprinnelig ifra Margret.

De ble med hit inn alle sammen, og vi snakket om det hele. Umodent og usaklig prat ifra Per og Kjetil, og Trude. Balder sa noe om at politiet hadde sagt at de skulle komme om en times tid. Og det gjorde de, efter at han igjen telefonerte de.

To politimenn, ifra avdeling Ølen tror jeg. De snakket med oss begge, og med flere av oss. De rådet oss efterpå til å holde fred og fordragelighet, og til ikke å provosere hverandre. Balder tok de med seg til Haugesund, eller fikk være med de dithen hjem. ((Trude ønsker her også å kommentere denne siste setningen, slik: Balder fikk tilbud om å sitte på med de til Haugesund og det gjorde han. Jeg har ikke snakket med ham etter det. Kanskje det provoserer.)) Gudmund ville også dit, men Trude (og forsåvidt også jeg) sa nei til det. Jeg sa likevel at Gudmund nok trolig i morgen igjen imot vår vilje drar til Haugesund, hvilket Gudmund bekreftet.

Politiet, i politibilen, med Balder, kjørte herfra omkring 21-tiden. Gudmund gikk og la seg litt efterpå, efter å ha funnet ut at det går en buss herfra til Haugesund i morgen tidlig.

Jeg så at Per og Kjetil snakket med politiet straks før politiet kjørte herfra, omtrent samtidig med de. Og Trude også.

Det virket som at Trude ikke nettopp mislikte at Balder telefonerte politiet og at de skulle komme hit. Som at hun i det lengste ville føle seg frem for å se om det på noe vis kunne brukes som et angrep på meg. Eller hva tror den som hører på lyd-opptakene?

Hun virket også misfornøyd med at hun gjenkjente den ene politimannen som en av de som hadde vært her 8. januar i år – og som en hun mislikte. Hun ”rapporterte” også kort til Per om dette efterpå, i telefonen. Eller ble det bare tilfeldigvis sagt? Gudene vet!

---

I steden for en fredfull og rolig dag ble dette altså også en utrivlig dag. Fordi Trude ville det slik, og ville hevne seg på meg – at jeg vil ha skilsmisse – og for å provosere og skape ufred. ((Trude ønsker her også å kommentere denne siste setningen, slik: Jeg ville ikke hevne meg. Jeg ville ha Gudmund hjem, bl.a.)) I pakt med sin ubesindige natur.

For å avsløre seg selv ytterligere.

Hadde hun våget – uten å bli for tydelig avslørt – så hadde hun nok gått mye lengre i disse begivenhetene i dag i sitt frekke og falske opplegg. Det lå an til det, - det ble av henne lagt an til det, men hun syntes nok hun var ute på for tynn is. Sikkert også for at lyd-opptageren stod på opptak i alt det som skjedde.

Ikke gikk vel heller alt som hun hadde håpet. Den ene lyd-opptageren min, som bruker å befinne seg ved pc-n her, har hun i dag mens jeg var borte tatt og gjemt unna noe sted. ((Trude ønsker her å kommentere den siste setningen, slik: Dessverre tulla bort. Men jeg skal prøve å finne den.)) Hun sa efter at jeg kom hjem blandt annet at hun ikke husket hvor hun har gjort av den, men også noe om at hun har beslaglagt den. ((Trude ønsker her å kommentere den siste setningen, slik: Det sa jeg, men da jeg skulle finne den så fant jeg den ikke. No har æ funne den.)) Dermed hadde hun kanskje håpet at jeg ikke skulle få gjort noe lyd-opptak av det som skjedde i dag? Hun har ikke helt fått med seg at det er minst to slike lyd-opptakere som alltid står i beredskap for opptak.

Hva tror vel den som leser dette, og som hører på lyd-opptakene?! Om for eksempel akkurat dette?

---

Hun gikk opp og la seg ved midnattstid, og spurte om jeg kom til å forstyrre henne noe mens hun er oppe og sover. Jeg sa, at det kommer jeg ikke til å gjøre i det heletatt. Hun sa greit, og gikk opp.

---

Hun har i de siste dagers tid også begynt så vidt å snakke om at jeg forsøker å lokke og lure ungene over på min side. Hun har i det stille siden juletider vært bekymret for at de ungene hun snakker om er på min side, helt av seg selv. Og når hun forsøker å gjøre noe med det så blir det løgn, simpelhet, lokking og luring ifra hennes side! Og som ikke virker slik hun håper og tenker og ønsker! ((Trude ønsker her å kommentere de siste setningene, slik: Jeg forsøker ikke noe med løgn, simpelhet, osv.))

Hennes tanke synes som å være: På seg selv kjenner en andre. ((Trude ønsker her å kommentere den siste setningen, slik: Det var det du som sa forleden att du gjorde.))

Hvem er det vel som har oppført seg slik hun nu snakker om?! Ikke jeg, men hun.

---

Hun sa noe om at fordi jeg i dag kjørte for å innlevere søknad om seperasjon for skilsmisse, hadde hun likså godt hentet hit Balder og kompani.

Snakk om å være ”ivrig og utålmodig”!

---

Jeg tror det var Per som sa noe om at Trude ønsket at Balder skulle komme og være her på besøk i dag, og jeg ikke. Og at jeg derfor måtte og burde la Trude få bestemme, i like-stillingens eller like-verdets navn. Og spurte om hva hvis det hadde vært omvendt? Ville jeg da ha insistert på at Balder skulle være her, imot Trudes ønske?

Jeg sa nei, - at det ville jeg ikke. For det første fordi det også har noe med å være påtrengende og provoserende å gjøre. Og også fordi vi nu står foran en seperasjon for skilsmisse, som medfører at motparten da så med en smule tålmodighet uansett får det som ønsket med hensyn til de besøk som ønskes.

---

Trude har i dag mens jeg var borte blandt annet telefonert og snakket med Åse, og med Idun, og med advokat Sverre Kvilhaug.

Symptomatisk nok med Åse, - som i mange henseender vel er å sammenligne med Margret som Trude var hos i juletiden. Eller hva?

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 21, dato: Onsdag 23. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 8, 1 pluss-grader Celsius. Meget mye hærlig fuglekvitring her ute i natt. Høyt skydekke drivende vestfra.

Overskyet formiddag. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 15, 5 plussgrader.

---

Høstet i går igjen rabarbra. Bare forsiktig fra en av plantene, den godt og best etablerte, og det ble en fin avling.

---

Kjetil presterte blandt annet å si seg som talsmann for Arbeiderparti-ideologiens nu her til lands alminnelig utbredte floskel om at: Sine barn har en til låns.

Jeg sa: - Sine foreldre også kanskje?

Han presterte også å si til Gudmund at han kunne være stolt av det han har gjort.

Han snakket også om å slå til straks en sjangs byr seg, til å gjøre karriære eller penger. Og om at det gjelder å slå til straks en sjangse byr seg, - for at ”ellers kan toget gå ifra en”. At en er kanskje bare så heldig å få en sjangse.

Det virket på meg som at Per samtykket i slikt smålig og lavtstående snakk.

Det er slike holdningers bærere Trude nokså ivrig lar seg veilede og støtte av. Til skilsmisse.

---

Jeg telefonerte i dag efter klokken 10 diverse steder for å finne frem til hvor jeg kan få tak i en kopi av vår offentlig registrerte vielses-attest. Regner med å ha den i løpet av få dager. Kanskje allerede i morgen.

Vi har på sett og vis viet oss til hverandre tre ganger. I en slags stille enighet i Trondhjem før vi flyttet til Ertvågøy i Aure kommune i Nord-Møre, for omkring 22 år siden – dvs. omkring 1985 eller 1984. Derefter, efter råd fra særlig Svein Villy Sandnes, utenfor kirken i Ulvik i Hardanger i slutten av juni 1996, hvor Ludvig Nessa i regi av Børre Knudsen som ikke kunne komme viet oss, uten at vi fikk noe papir på det. Dette skjedde i tilknytning til et seminar om hjemmeundervisning i regi av særlig Christian W. Beck. Jeg telefonerte den gangen Børre Knudsen på forhånd, som mente at vi samtidig burde dra innom Sorenskriveren (i Voss) og der få en offentlig registrert og attestert vielse. Hvilket vi gjorde 28.06. 1996 hos Sorenskriverembetet i Voss. Jeg hadde konkrete og faste betenkeligheter med å gjøre det slik, i og under det offentlige byråkratiets regi, betenkeligheter som jeg luftet for Børre Knudsen, men han rådet oss likevel til å gjøre det slik. Og jeg valgte nokså usikker i respekt og tillit til ham å likevel gjøre det slik. Trude hadde ingen betenkeligheter. Vi burde nok likevel ikke ha gjort det slik. Eller hva?

Vårt ”samboerskap” (som en del kristne forhastet og unyansert kaller alt slikt som ikke er attestert og registrert innunder det offentlige byråkratiet) var i mine og Trude sine øyne likevel et ekteskap, godt og efter evne ment som et kristent ekteskap.

At vi begge burde ha visst mere og bedre, er så sin sak. Men hvem eller hva hadde vel lært oss?! Og hvem eller hva kunne vel ha lært oss?!

Det er aller mest i eftertid at jeg har maktet å sette meg mere og bedre inn i disse tingene, ved inderligere, dypere og grundigere forståelse av Bibelens budskap. Hvem eller hva annet i våre tilgjengelige omgivelser forvaltet vel noe slikt for meg og Trude?!

Og så enkelt som det dog i sin hovedsak er!

Og også liketil enkelt å skjønne og å forstå hvorfor Bibelens kristne budskap i så måte forkrøples og forvrenges så mange steder!

---

Trude kommer ned her en kort tur for å hente vaskevann til Solborg ved 11-tiden, og jeg sier kortfattet at jeg regner med å ha fått tak i vielses-attesten kanskje alt i morgen.

Hun sier: - Jaha, og da blir det alvor av trusselen din.

Jeg sier: - Jeg kaller det ikke trussel jeg.

Hun går opp igjen med vaskefatet.

Jeg tenkte også å si: - Jeg kaller det å ta virkeligheten til efterretning.

Men jeg sa ikke noe mere.

Å fremstille eller snakke om et ønske om en skilsmisse som en trussel, det holder bare ikke mål og er ikke rett og riktig! Det blir rett og slett fullstendig galt! ((Trude ønsker her å kommentere dette, slik: Han vil ha skilsmisse – fordi jeg ikke kan la oss skvise ut Gudmund hvist han begynner på Steinerskolen. Altså vi er uenige i oppdragelsen. Og såpass att min samvittighet ikke kan la meg la være å ta til motmæle.))

---

Jeg undres på om hun skjemmes for hva hun fikk i stand i går, eller om hun i det heletatt er nokså blottet for skamvett?

Hun ter seg fortsatt, så langt, som en slags terrorist, nærsagt som en slags ”selvmords-terrorist”!

---

Det virker i dag på henne som hun er nokså misfornøyd med og irritert over politiets måte å håndtere hva de kom til i går. Hun sier surt og med en foraktelig snurt blandt annet: - Jeg må være forsiktig med hva jeg sier til deg, for ikke å provosere deg. Var det ikke det de sa da?

Det synes for meg (som kjenner henne) som at hun er nokså meget misfornøyd og irritert over at det ikke gikk slik som hun hadde håpet på.

Og det er trist å måtte si det. (Her nu.)

---

Og Balder som i sin hånlige ynkelighet telefonerte politiet. Følte han seg det minste som helst truet? Eller redd? Eller fikk han det minste som helst vondt? Eller trodde han at han kom til å få det, eller bli redd? Ikke den minste smule.

Og var Trude liksom noe som helst redd? Ikke den minste som helst smule.

Falskhet er hvem sitt navn? ((Trude ønsker her å kommentere dette, slik: Kanskje uberettiget redd? Komentar er på forrige dag ...))

---

Klokken er 13.45 og jeg har telefonert og snakket med Ludvig Nessa i en halvtimes tid eller mere. Forsøkte først å telefonere Børre Knudsen, som antagligvis ikke var hjemme.

Men snakket altså som sagt med Ludvig Nessa, som forskrekket meg med sin fullstendige mangel på innsikt i disse tingene! Han snakket Arbeiderparti-ideologien efter munnen, rent ut sagt på molbo-stadiet. Jeg oppfordret ham til å drøfte disse tingene med Børre Knudsen og andre, og til å tenke igjennom og fordøye hva jeg sa, og også hva Trude har sagt og står for. Det trengs tydeligvis langt mere enn hva jeg kanskje har trodd.

Han sa svært så mye ubetenksomt og tåpelig.

Dermed nu blir det enda mere interessant å få snakket med Børre Knudsen!

---

Hvorfor er ungene på min side, som Trude har snakket om? ((Trude ønsker her å kommentere dette, slik: Jeg har snakket om att Rune prøver dette.)) ((Runes kommentar til Trudes kommentar, slik: Og det er det du som sier!)) Fordi jeg er løgnaktig eller har skremt de, eller slikt noe? Nei, - fordi jeg alltid har vært og er troverdig, sannferdig, anstendig, i ord og handling hensynsfull, snill, kjærlig, vennlig, dypsindig og omsorgsfull i stor respekt og glede overfor de. ((Trude ønsker her å kommentere min bruk av ordene ”stor respekt”, slik: Prøver han å provosere? Alltid ...)) Trude vil nok selv også underskrive på disse ordene. Men hun er det overfor barna og sin ektemann selv ikke! Bare tidvis er hun det, og da ofte efter ork og fattig evne. ((Trude ønsker her å kommentere den siste setningen, slik: Tullprat!) Dog er hun likevel i så måte og på de fleste vis flinkere og bedre enn de fleste mødre her til lands. Iallfall bortsett fra sine feil og mangler, - som er alvorlige nok. Altså omtrentlig som tilfellet og situasjonen er hos de fleste.


((Trude skriver her en kommentar, i parantes, slik: (Kanskje jeg ikke vil ha med disse komentarene. Men. Jeg får se.)))

---

Trude telefonerte utpå dagen Ludvig Nessa og snakket med ham, og via henne jeg også med ham. Også en interessant samtale. Jeg henviser i så måte nu til lyd-opptak ifra i dag.

---

Hva Trude forteller om hva advokat Sverre Kvilhaug forleden dag sa til henne i telefonen, er også interessant – og underlig og merkverdig. Jeg henviser i denne omgang også i så måte nu til lyd-opptak ifra i dag.

---

Ærlighet og kjærlighet fordrer blandt annet mot.

---

Hor er absolutt tydeligvis et meget så omstridt og tabu-belagt tema, på så forskjellig interessant og tankevekkende vis!

Og hva er vel i så måte, mere sentralt og viktig enn Babylon?! Hun som er ”mor til skjøgene og all styggedom på jorden”. (Åp. 17, 5.) Hun som er selveste Fandens tøs.

Om henne blir det også i Bibelens NT, i Åp. 17, 2 sagt, at: ”Jordens konger har drevet hor med henne, og hennes horeliv har vært som berusende vin for dem som bor på jorden."

Videre blir det i Bibelen også snakket om hvordan det vil gå med de menneskene som har drevet og driver med hor med hore-mor Skjøgen selv! Og hvordan de har bedrevet denne hor!

Meget viktig, alvorlig og advarende lesestoff!

Men hva har dette også med ekteskapet å gjøre? Og med det fysiske og seksuelle hor som folk flest i mange samfunn mest tenker på som hor? (Og som jo også absolutt er en form for hor.) Og hva har det med vårt forhold til hverandre og til våre barn å gjøre? Og til avgrunnen av svik og usselhet mellom generasjonene og menneskene? Og hva har det med det 5. av De 10 budene å gjøre? Som jo går slik: ”Du skal hedre og ære din far og din mor, så du får leve lenge i det landet som Herren din Gud har gitt deg.”

Oppskriften på hvordan avgrunnen av svik og usselhet mellom generasjonene og menneskene – og også ektefellene – oppstår omkring oss, i våre deler av verden, i Norge og lignende land, finner vi særlig i de siste 60 års tid gjennom massemediaen og tilværelsens vegger - servert på et sølvfat! (Likså groteskt som ser vi for oss Johannes Døperens hode på det sølvfat hvor det ble servert!)

Hvor overbærende, likegyldig og aksepterende overfor hor skal vi være? Hvordan skal og bør vi egentlig om nødvendig reagere på slikt?

Hva er det for eksempel Jesus mener når han i Luk. 18, 29 - 30 sier: "Sannelig, jeg sier dere: Enhver som har forlatt hus eller hustru eller søsken eller foreldre eller barn for Guds rikes skyld, 30 skal få mangedobbelt igjen her i tiden, og i den kommende verden evig liv."

Og når han i Matt 5, 32 sier: ”Jeg sier dere: Den som skiller seg fra sin hustru av noen annen grunn enn hor, han blir skyld i at det begås ekteskapsbrudd med henne. Og den som gifter seg med en fraskilt kvinne, bryter ekteskapet.”

Vel ikke akkurat likegyldighet? Mitt poeng med her nu å si bare litt om disse tingene, er kortfattet å peke på at Jesus og apostlene og resten av Bibelen snakker om en ganske så annen konkret oppskrift og løsning enn den og de som vi vet ikke virker og er gale! Men vi vil kanskje ikke følge eller forsøke Bibelens oppskrift og løsning – heller ikke i og for ekteskap og familieliv?

Bibelen og NT omtaler mange steder regler og retningslinjer for ekteskapet og familielivet, og det sosiale liv. Hvis vi ser på alle disse stedene i Bibelen så ser vi at det er en ganske så konkret og bestemt oppskrift og løsning som trer frem for oss! Også og kanskje særlig når det gjelder ekteskapet og familielivet?

Og når det gjelder vårt forhold til hor og til ekteskapsbrudd, så er dette jo særlig sammenhengende med vårt forhold til horemor Babylon! Hvilket er meget meget verdt å betenke.

---

Esek. 23, 29: Og de skal fare fram mot deg i hat og ta alt det du har vunnet ved ditt strev. De skal la deg bli tilbake naken og bar, og din utuktige nakenhet og din skamløshet og ditt hor skal bli avdekket.

---

Rom. 4, 12: Men han skulle også bli far til de omskårne, når de ikke bare har omskjærelsen, men også går i vår far Abrahams fotspor og eier den tro han hadde før han var omskåret.

---

1. Pet. 3, 8 - 17 {GJENGJELD IKKE ONDT MED ONDT!}

Til slutt et ord til dere alle: Ha det samme sinn, vis medfølelse, elsk hverandre som søsken, vis hjertelag og ydmykhet. 9 Gjengjeld ikke ondt med ondt eller skjellsord med skjellsord. Dere skal tvert imot velsigne. For dere er selv kalt til å få velsignelse. 10 Den som elsker livet

og vil oppleve dager med lykke,

han må holde sin tunge fra det onde

og sine lepper fra svikefull tale, 11 han må vende seg fra det onde

og gjøre det gode,

søke fred og jage efter den. 12 For Herrens øyne følger de rettferdige,

og han vender øret til deres bønn.

Men Herren vender seg mot dem som gjør det onde. 13 Hvem kan gjøre dere noe ondt, hvis dere brenner for det gode? 14 Men salige er dere om dere lider for rettferdighets skyld. Vær ikke redde for dem, og la dere ikke skremme, 15 men hold Kristus hellig som Herre i hjertet! Vær alltid beredt til forsvar når noen krever dere til regnskap for det håp dere eier. 16 Men gjør det ydmykt og med frykt, så dere kan ha en god samvittighet. Da vil de som snakker ondt om dere når dere lever et rett liv i Kristus, bli gjort til skamme med sine beskyldninger. 17 Det er bedre å lide når en gjør det gode, om så er Guds vilje, enn når en gjør det onde.

---

1. Pet. 4, 11: Den som taler, skal se til at han taler som Guds ord. Og den som tjener, skal tjene med den styrke Gud gir. Slik skal Gud i ett og alt bli æret, ved Jesus Kristus. Ham tilhører herligheten og makten i all evighet! Amen.

---

Til slutt her for i dag noen flere kommentarer ifra Trude, som går slik:


Dette er av all frimodighet jeg skriver det kan oppfattes provoserende. Og den politimannen som – var den samme som han som nekta meg å ta bussen – så jo så strengt meg inni øynene og sa att han ville ikke ha noen provokasjoner fra meg. Sannheten kan provosere. – Kristus kan provosere?

Ellers så vil jeg nevne at jeg ikke har lest alle dagboksnotatene han har skrevet og ellers så. Har jeg ikke fått anledning til å komentere alt det jeg har lest – eller jeg ikke har gidda det eller jeg ikke har prioritert det.

Han kom opp med lydopptakeren (antaglig) å spurte meg ut om Kvilhaug i natt. Fordi han hørte jeg nevnt noe til Ludvik Nessa i telefonen i dag. Han – Ludvik Nessa snakket en del med oss i dag. Bl.a. nevnte han Malaki 2.16. Ellers forskjellig. Om Jesus og fariseerne, bl.a. Ludvik Nessa er for klar tale. Ingen diplomat.

Dette lest og skrevet i all hast.

Trude.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 21, dato: Torsdag 24. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 9, 6 pluss-grader Celsius.

Regn og overskyet. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 11 plussgrader.

Stauda 10 år i dag.

---

Vi ser opp gjennom årene tidvis filmatiseringer av William Shakespeare. Som nu i kveld, endog ”King Lear”. Jeg oversetter og kommenterer ofte og gjerne mens vi ser, og vi tar pauser og snakker om det som skjer efter behov. Og også efterpå og senere. Sånn at flest mulig av oss alle skal ha glede og forståelse av det som skjer.

Alerede min egen tidlige ungdom var sterkt preget av Shakespeare, Platon og slikt – av kvalitetene og perlene i den store og gamle verdenslitteraturen, og verdenskunsten. Jeg leste også tegneserier og så mye forskjellig annet, men holdt meg trofast og ivrigere og ivrigere til kvaliteten og kvalitetene, ifra de forskjelligste kanter av verden.

Det er kvalitetene og de gode forbilder vi forsøker å være ute efter og å stå inne for.

Dette og slikt noe har også med valg og prioriteringer og ansvarsbevissthet å gjøre.

---

Meget regn også enda imot midnatt. I natt synger nok ikke småfuglene her ute. De ville fort ha blitt syke og dødd om de forsøkte!

Det er viktig og meget spennende, lærerikt og interessant også å være levende opptatt av de finere og nyanserte og dypsindige tingene i verdens virkelighet, så som - for å nevne noen eksempel - mikroklimaer (som blandt annet og særlig har med helse, trivsel, sykdom å gjøre), og det estetiske (følelseslivet – hjertet), og det etiske (tenkningen – hode) og det moralske (viljen – bevegelsen)!

Trude er på sett og vis den her i vår familie som er minst opptatt av dette og slikt.

Når det gjelder dette og slikt så er det dessverre mangt og meget viktig og vesentlig som i verdens samfunn nu blir forbigått i og av likegyldighet, stress, bråk og mas.

---

Når og hvordan er det nokså uunngåelig at noen uttrykker og avslører seg selv?

---

Trude snakker (skriver) om at vi er uenige om oppdragelsen av barna med hensyn til Gudmund. Og hun skriver: ”Og såpass at min samvittighet ikke kan la meg la være å ta til motmæle.”

Og såpass har hun jo rett i.

Men det er ikke et spørsmål om hvem som har rett, eller om å ha rett!

Det er mere et spørsmål om å gjøre det som er rett! Eller feil. Og om å være villig til å betale den prisen det koster.

Det er likeså også et spørsmål om å stå og å gå sammen, kontra å ikke gjøre det. Og også i så måte å være villig til å betale den prisen det koster.

---

Fikk tilfeldigvis tak i et eksemplar av avisen ”Helgelands Blad” for 18. – 19. mai 2007. (Mormor som abonnerer på den.) Stort og interessant oppslag om den offentlige Barnevern-tjenesten, forsiden – og to sider inni. Jeg har skrevet den av og arkivert den sammen med det øvrige hertil hørende.

Hovedsaken i oppslaget går på følgende:

- Krav til foreldre gir flere barnevernssaker

Fordobling av antall saker i Alstahaug


- Antall barnevernssaker øker drastisk på grunn av kravene dagens samfunn stiller til foreldre, både økonomisk og ellers. Det sier fagleder i barnevernstjenesten i Alstahaug kommune, Wanja Brattli.

- Utekontakt Per Olav Johansen er uenig. – Krav til økt velstand er et problem foreldre skaper selv. Ansvaret for barna er viktigere enn penger og velstand, sier han.

---

Det er mange aviser av denne typen og lignende rundt omkring i vårt land. Folk flest vet iøvrig ikke, at mange av disse har nokså regelmessig forskjellige og også store oppslag om den offentlige Barnevern-tjenesten! Mange av disse oppslagene er tankevekkende, og svært så mange av de er skremmende vitnesbyrd om groteske overgrep ifra den offentlige og kommunale Barnevern-tjenesten sin side!

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 21, dato: Fredag 25. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 10, 7 pluss-grader Celsius.

Fuglesangen ifra småfuglene begynte i dag på morgenkvisten, ved 4-tiden! Det ble en dag med sol og nokså fint vær. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 21, 5 plussgrader.

---

Trude telefonerte Idun rett før 10-tiden i dag. Hun pratet bare litt med henne.

Gudmund telefonerte og snakket så vidt med meg. Og Trude med ham.

---

Vielses-attesten kom med posten i dag.

Vi var i Skjold i dag. Jeg, Frøydis, Stauda og Alfredo.

---

Jeg og Trude snakket litt om Gudmund i dag, og sammenlignet også med Balder. Deres tilstand nu, en tilstand som også jeg opplevde i min ungdom – og fant ut av efter få år. Og også Trude kom tidlig inn i en slik tilstand. Men kom hun seg ut igjen? Og kom hun seg helt eller hel ut igjen? Tilstanden er kjent alt for flere tusen år siden. Jeg har opplevd den selv, sa jeg til Trude.

Trude sa: - Hvor lenge tror du det varer for meg?

Jeg vet ikke om hun selv egentlig hørte hva hun sa? Eller om hun sa noe annet og jeg hørte feil?

Jeg sa: - Akkurat ja.

Straks da gikk det opp for meg hva det er som kanskje særlig feiler henne! Det kan betegnes som en spesiell slags sykdom. Og at det er det samme som med Balder, og nu Gudmund. Og vel også Idun, og hun mere og mere. I folkelig tale kalt bl.a. ”trassalderen”, og også ofte som likelydende med ”tenårene”. En tilstand av stor trass, hvor den rammede ofte blandt annet synes som å gjøre og å si mye det motsatte av sine foreldre og ”de voksne”. Hva som utløser det har vel særdeles mye med tillit og mistillit å gjøre. En kan rammes av tilstanden også senere i livet.

Men at det var nettopp en slik tilstand min egen kone ble rammet av i fjor har jeg ikke tenkt på før nu!

Tilstanden kan eventuelt iøvrig kjennetegnes av særdeles mye umodenhet, galskap og umoral.

---

Ludvig Nessa henviste kanskje særlig til Malaki 2, 16 i Bibelens GT:


Mal. 2, 16: Jeg vil ikke vite av skilsmisse,

sier Herren, Israels Gud,

og at noen dekker sin kledning med voldsferd,

sier Herren, Allhærs Gud.

Så vokt dere vel i sjel og sinn

at dere ikke er troløse.

---

Jeg undres hvorfor han henviser til disse ordene av Malaki fremfor Jesus?

Jesus i Matt. 5, 31 – 32: ”Det er sagt: Den som skiller seg fra sin hustru, skal gi henne skilsmissebrev. 32 Men jeg sier dere: Den som skiller seg fra sin hustru av noen annen grunn enn hor, han blir skyld i at det begås ekteskapsbrudd med henne. Og den som gifter seg med en fraskilt kvinne, bryter ekteskapet.”

---

Ludvig Nessa sier til dette noe så tåpelig som at at Jesus heri bare snakker om seksuell hor!

Som om han i det heletatt ikke vet eller aner hvem og hva skjøgen Babylon i Bibelens NT er!

---

Og hvordan klarer han å lukke øynene også for for eksempel hva Jesus sier i Luk. 18, 29 – 30:

Han (Jesus) svarte: "Sannelig, jeg sier dere: Enhver som har forlatt hus eller hustru eller søsken eller foreldre eller barn for Guds rikes skyld, 30 skal få mangedobbelt igjen her i tiden, og i den kommende verden evig liv."

---

Jeg hadde en interessant samtale med Trude i kveld – tatt opp på to lyd-opptagere – hvor hun åpent og ærlig tilkjennegir meget av sin usle svikefullhet!

Nesten for utrolig til å være sant! Både hva hun sier og at hun åpent og ærlig snakker om det! Og hva hun sier er mildt sagt groteske saker.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 21, dato: Lørdag 26. mai 2007 - Pinseaften:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 4, 3 pluss-grader Celsius.

Regn her ute i dag ifra tidlig på dagen. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 17, 5 plussgrader.

---

Noen – en dame? - ifra e-verket her i går. Trude snakket litt med henne nedved porten i steinmuren ved Kolonihagen. Oppmåling av strøm-linjen?

Minner meg på brevet til de angående slikt, som for lenge siden skulle ha vært skrevet og avsendt.

---

Betyr Trudes ærlighet i går at hun har begynt å snakke sant om de tingene hun før har løyet om og ikke åpent har villet vedkjenne seg? Betyr det at det iallfall sånn sett skjer noe positivt med henne?

Interessant å se om jeg får vite noe nærmere om nu!

---

Hun ba meg i går inderlig om heller å vente til i dag med å avsende søknaden om seperasjon for skilsmisse. Til det sa jeg ja, i undring også nu over hva hun ønsker å oppnå med det og hvordan hun har tenkt å benytte tiden. Endog om jeg venter til pinsen er ferdig om få dager så kan det sagtens være interessant å se om jeg ser eller hører hvordan hun nu anvender denne tiden.

---

Jeg så sent i gårkveld eller i natt filmen ”Shadow Of The Sword – A Headsmans Tale / The Headsman” ifra 2005, regi: Simon Aeby.

Handlingen ifra Luthers tid. Om inkvisisjon, angiveri, vold, politikk, hykleri, makt, etc. Tankevekkende, brutal og bra film.

---

Jeg våknet i dag ved 8.30-tiden og så at Trude antagligvis en stund før har vært her og har tatt med seg utskriften av mine Dagboksnotater for de siste dagene, og mobil-telefonen. Jeg kikket efter henne, men hun var ikke noe sted her aller nærmest å se.

Jeg undret om hun igjen tenker på å få til ufred og spetakkel av noe slag.

---

Hun kom ilag med Bobby og Mikka omkring 10-tiden, tror jeg. Hun hadde vært ute og gått tur her omkring siden 6-tiden, som jeg forstod det på henne. Og hadde telefonert flere steder, blandt annet snakket med Gudmund og Idun.

Det er iallfall tilsynelatende nu en prosess i gang i henne, som kanskje ikke er så negativ og destruktiv, men mere saklig og alvorlig.

---

Gudmund kom på kvelden, kjørt av Per. Gudmund sa han hadde vært hos familien til Pål hele dagen. Både jeg og Trude snakket en stund med Per, som ble hr en times tid eller mere.

Jeg spurte Gudmund hva han nu ville her hjemme. Han sa han syntes det var et rart spørsmål. Han sammenlignet det med hvis noen hadde vært på dass en tur og kom tilbake igjen og ble spurt om hvorfor han kom tilbake igjen.

Jeg sa bare at det sier vel noe om hvordan du nu tenker, Gudmund. Og stort mere ble ikke snakket med Gudmund.

---

Jeg og Trude snakket en hel del i dag, mens Frøydis og Stauda var flinke med å passe på Solborg. Jeg tror i det minste Trude nu skjønner hele saken et stykke mere på vei. Og også dens alvor. Og at både hun og jeg faktisk har valg i så måte. Hun også.

---

Stor makt – stort ansvar.

Dette gjelder også med hensyn til den makt som Gudmund nu har tatt i bruk og som gjør hans foreldre og familie nokså maktesløse.

Og det gjelder ikke minst med hensyn til den makt som Trude har tatt i bruk og som gjør meg så maktesløs!

Og som gjør at det nu mere og mere er uansvarligheten, utryggheten, mistillit, splittelse, dumheten og sviket som rår. Og som tilraner seg mere og mere av vår familie sin nutid og fremtid! Og som forsøker å gjøre oss til en del av det alminnelig utbredte svik her i våre nærmeste samfunnsmessige omgivelser!

---

Ikke alltid er en kjede sterkere enn dens svakeste ledd.

---

Husets regler, foreldremyndighet, foreldreansvar, tilsynsplikt, tillit, - alt slikt noe mister sin betydning og går i oppløsning med den måten Gudmund nu oppfører seg.

Og som vi skal forholde oss hvordan til?

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 21, dato: Søndag 27. mai 2007 - Pinsedag:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 3, 5 pluss-grader Celsius.

Sol og finvær. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 17, 4 plussgrader.

---

Vi kjørte til Skjold i dag. Gudmund, Frøydis og Stauda ble satt av hos Pål, og skulle derfra på fjelltur i lag med Pål.

Vi andre var også på besøk hos Ødegård, og spiste og koste oss der i lag med de.

---

Jeg er ikke det minste som helst i tvil om at Balder, Idun og Gudmund kommer til å angre dypt og inderlig hva de gjorde. (Og hva Idun og Gudmund gjorde påskyndet og stimulert av Trude sin holdning.) Men det kan komme til å ta lang tid, - særlig fordi Trudes holdning var som den var. Altså at vi som foreldre ikke mere stod sammen, men ble dypt splittet og motarbeidende hverandre.

Jeg er heller ikke i tvil om at Trude kommer til å angre. Og da kommer hun også til i sitt indre å si: - Rune, hvorfor hadde du ikke enda mere tålmodighet med meg?! Da ville jeg kanskje ha forstått! Sviktet du meg sånn sett, Rune?

Svaret er blandt annet dette:

Da ville du ikke ha kommet til å angre. Eventuelt ikke før alt eller nærsagt alt var ødelagt.

Jeg hadde sånn sett heller ikke noe valg.

Og jeg ville og kunne heller ikke svikte deg.

---

Du gjorde deg til en katastrofe for det kristne ekteskapet!

Du ville forgifte drikkevannet for oss alle. Jeg måtte stoppe deg, og jeg stoppet deg!

---

Jeg sa til Gudmund:

Den som ødelegger ekteskapet ødelegger familien.

Den som ødelegger familien ødelegger ikke nødvendigvis ekteskapet.

Gudmund har sansen og forståelsen for slik type formuleringer.

Skjønte han disse ordene?

---

Å fraskrive seg sin egen far har, for å si det på en forsiktig måte, mange uheldige konsekvenser.

---

1. Joh. 2, 15: Elsk ikke verden, heller ikke det som er i verden! Den som elsker verden, har ikke kjærligheten til Faderen i seg.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 22, dato: Mandag 28. mai 2007 – 2. Pinsedag:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 6, 9 pluss-grader Celsius.

Overskyet formiddag. Innimellom noe sol utover dagen. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 16, 9 plussgrader.

---

Vi ble en stund også hos familien til Pål i går, efter Ødegård. Noe sent da vi kom hjem.

Trude forteller at hun damen ifra e-verket som drev med oppmåling da hun kom hithen hadde sagt at her var det som en grønn oase.

Stauda fortalte i forgårs at Trude hadde sagt at politiet passer på meg og holder øye med meg! Jeg spurte Stauda om Trude hadde sagt noe om hvorfor, men Stauda visste ikke det. Jeg sa til Stauda at slikt noe naturligvis er løgn, tull og tøys. Efterpå spurte vi Trude om det var slikt noe hun hadde sagt, og hvorfor. Hun sa at det hadde hun ikke og at Stauda fullstendig hadde misforstått.

Jeg tror likevel ikke Stauda hadde misforstått, men at det var simpelt snakk ifra Trude for å sverte meg overfor barna. Noe hun efterpå ikke ville innrømme.

---

Trude er idag efter middagstid opptatt med å telefonere. Børre Knudsen og Nina Karin Monsen, for å rådføre seg. Hun har gått ut og har tatt med seg mobil-telefonen. Hun vil ikke at jeg eller lyd-opptageren skal høre på. Hun sa at hun var redd for at jeg skulle blande meg inn i samtalen hvis jeg hørte hva som ble sagt. Jeg sa til Trudde at det vel bare var å spørre meg om ikke å gjøre det, eller ikke å estimere hva hun snakket om. Hun trodde meg vel heller ikke på noe så enkelt og greit.

---

Frøydis sier ved 14-tiden at Gudmund nettopp dro til Haugesund. Uten å spørre eller å si ifra først. Men han ba Frøydis om å si ifra.

---

Ungene forteller at Trude har snakket mye med Gudmund i dag. At de hørte at de snakket en del om Balder og Idun. Trude har ikke fortalt meg noe om det.

De forteller også at Gudmund igår hadde tenkt å overnatte hos Pål, at de hadde tenkt å ha fest der, med Marita, og at Gudmund derefter i dag hadde tenkt å dra inn til Balder og Idun i Haugesund. Men at Trude igår hadde sagt til Gudmund at han ikke fikk lov til å overnatte der, at han ikke måtte tro at han fordi om han fikk lov til å begynne på Steinerskolen i Haugesund fikk lov til å gjøre akkurat som han ville, - men at Trude bestemmer og er hans foreldre.

Dette har Trude heller ikke fortalt meg noe som helst om.

---

Jeg telefonerte til vår mobil-telefon klokken 15.15, og Trude tok telefonen men sa ingenting. Ikke før jeg efter litt sa noe. Hun sa hun hadde fulgt Gudmund et stykke på vei, men var på vei hjem og ikke langt herifra. Så nær at hun for litt siden hørte Mariel og Urda her hjemme.

Frøydis og Stauda undret på hvor hun var, i og med at hun ikke hadde sagt noe til noen av oss, og jeg telefonerte i en liten smule frykt for at hun igjen har funnet på spetakkel.

---

Hun kom en halvtimes tid efterpå. Sa hun hadde snakket med Gudmund ikke langt herfra, og telefonert og snakket med Idun. Hun var nokså irritabel og heftig efter at hun kom. Noe senere ba hun om unnskyldning for det.

---

Alle de 4 dvd-opptagerne her gikk i stykker for omkring et par ukers tid siden, uten at jeg vet noe om hvorfor. De kan ha vært de minste av barna som har holdt på med de.

---

Jeg har holdt på mest med graving i hagen i dag. Da jeg kom inn efter en stund satt hun og snakket med noen i telefonen, og skyndte seg å straks legge på da jeg kom inn. Jeg spurte om hun skyndte seg å legge på fordi jeg kom inn, og hun sa ja men at hun ikke visste hvorfor – at det var bare en slags refleks. Jeg sa kanskje at det vel var noe underlig slags refleks. Derefter ringte hun opp igjen vedkommende hun snakket med. Jeg var her inne og hørte tilfeldigvis litt av hva hun sa. Det hørtes ut som om hun rådførte seg med noen angående vår sak, men som at hun var misfornøyd med hva hun fikk høre. Og som at det var noen vi kjenner. Det var på slutten av samtalen, og jeg hørte hun to ganger sa omtrent som så: - ”Hvis vi treffes igjen.” Jeg tenkte, at hun kanskje var så misfornøyd at hun antydet for vedkommende at hun kanskje ikke ønsket de skulle treffes igjen. Efterpå sa hun at det var Holgeir hun hadde snakket med, og at han hadde snakket særlig om at våre valg har konsekvenser og at vi må være oppmerksom på konsekvensene av våre valg.

Litt efterpå telefonerte hun og snakket med Børre Knudsen. Jeg hørte før jeg gikk ut for å grave igjen at det hørtes ut som at hun av ham ble anbefalt å ta kontakt med noen han oppgav navnet på, og som at hun sa hun skulle gjøre det.

Da jeg et par timers tid senere kom inn igjen, efter klokken 20, satt hun i telefonen og snakket med noen – og ville at de skulle komme hit hjem i kveld, hvilket de ble enige om. Trude sa efterpå at de var fra Bømlo og het Gjerde. Mannen og konen skulle komme her om en times tid eller to.

---

De kom og ble her til en times tid inn i morgendagen.

---

--- Et dikt jeg skrev tidlig i dag:


En bønn


En bønn er mitt liv.

Sannheten tro i kjærlighet.

For alle og alt hærlighet.

Det er mitt skriv.


Den bønn jeg alltid ber.

Om ærlighet, trivsel og ro.

Om i Ordet å være tro.

Om at Guds vilje skjer.


Den indre bønn jeg har.

Om å ære Ordet.

Om å lære Ordet.

Om ikke å være for snar.


Om ikke å være for sen.

Om å være i harmoni.

Guds egen poesi.

Om å være snill og ven.


Om i uskyld å være rik.

Om å våge det rette mot.

Om at løgn er skrot.

Om å være uten svik.


I Ordet hvert skritt jeg tar.

Elske og ære søster og bror.

Fader vår og moder jord.

Være deres forsvar.


Alt den samme bønn.

I hvert ord og skritt.

I daglige fremskritt.

For Gud og Guds sønn.


For trivsel, fred og ro.

For ærlighet.

For kjærlighet.

Virkeligheten tro.


*


Rune L. Hansen,

28.05. 2007.


***

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 22, dato: Tirsdag 29. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 10, 9 pluss-grader Celsius.

Morgen med fuglesang. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 20, 7 plussgrader.

---

Trude sa – i siste sekund - ved 13-tiden da jeg skulle kjøre for å sende papirene, at hun omvendte seg. At hun nu helt sikkert går med på mine vilkår – eller altså gir slipp på sine egne vilkår, for et fortsatt ekteskap.

Jeg visste ikke om jeg skulle tro henne for sikkert. Hun sa hun nu er helt sikker.

Skal jeg virkelig tro henne nu denne gangen? Og skal jeg ifra min side nu stoppe skilsmisse-prosessen?

Og lyver hun om dette og slikt nu igjen? Jeg er nokså usikker. Og hun gir bastant uttrykk for nu å være helt sikker, på at vi nu står sammen og skal gå videre sammen, og på at hun ikke makter å si adjø til sin ektemann og sin familie og sitt hjemsted og alt.

---

Jeg kjørte i forståelse med Trude til Aksdal og Haugesund i noen helt andre ærender.

Vil hun – oppriktig og uten svik – nu komme til å stå for hva hun sier og uttrykker, eller vil hun ikke komme til å skjønne og å angre sant og oppriktig før efter at en skilsmisse blir et faktum og hun efter hvert får konsekvensene og realitetene i alle perspektiver inn over seg?

Hvor dum og svikefull er det egentlig mulig å være?

Vil hun ikke skjønne det før det er for sent?

Et menneske som står i toppen av en stor, farlig og bratt trapp mister i alminnelighet ikke samme sped-barn to ganger!

Noen mennesker – blindet av hovmod og dumhet – skjønner ikke før det er for sent i forhold til sin hensikt!

---

Hun vil så gjerne i menneskers øyne fremstå som et ærlig og kjærlig menneske. Men har hun noensinne vært det? Overfor meg og overfor barna?

Det virker som at hun nu i den senere tid syns at hun har lært seg det på en måte som hun syns og tror kan være overbevisende. Og som hun syns hun på noe vis ivrig har investert mye og nok i så måte. Mye nok til å fremstå som nokså troverdig og ansvarsbevisst nok – og klok nok - overfor mange andre. Klara Klokk-syndromet!

---

Og hva med dåren som bestemte seg for snarveien til å bli likså klok, vis og kjærlig som vismannen – og derfor hermet efter vismannen i klær, gestus og talemåte?

Det eneste som manglet var alt det som ikke burde mangle!

---

Jeg tilsendte Hans Flaaten og Eirik & Hege Data-DVD: Menneskevern Vindafjord kommune, rlh pr. 26.05. 2007.

---

Trygve Einar Gjerde telefonerte og snakket med meg en times tid imot kvelden efter at jeg kom hjem.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 22, dato: Onsdag 30. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var omkring 17 - 18 pluss-grader Celsius.

Overskyet, lett regn og mildt. Mild vind her ute ifra kvelden i går. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 20 plussgrader.

---

Trygve Gjerde telefonerte og snakket med Trude omkring 18-tiden. Trude sa han skulle telefonere og snakke med meg ved 21-tiden i kveld. Det gjorde han ikke.

---

Ifra Ignatius sitt brev til Polykarp, v. 3:

”De som tilsynelatende er troverdige, men lærer annerledes må ikke bringe deg ut av fatning. Stå fast lik en ambolt under slag. Det tilkommer en stor kjempe å få slag og å seire. Vi må fremfor alt utholde alle ting for Guds skyld. Vis enda større iver enn hittil, og lær tidene å kjenne. Vent på ham som står over tiden, den tidløse, den usynlige som for vår skyld ble synlig, han som ikke lar seg gripe og ikke kan lide, men led for vår skyld, han som i alle forhold har vist tålmod for vår skyld.”

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 22, dato: Torsdag 31. mai 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste 5, 7 pluss-grader Celsius.

Sol og meget fint vær ifra tidlig på dagen og hele dagen. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 23, 4 plussgrader.

---

Graving i hagen, planting, etc. Derefter å kjøre Frøydis til musikk-skole i Ølen. Stauda var med også.

---

Og Trude har tilberedt spetakkel igjen til jeg kom hjem. Som nokså vanlig nu i det siste års tid. Og jeg må forholde meg til det hele, og da særlig ved å nedskrive hva som skjer. Håper jeg får med det meste eller viktigste. Jeg henviser for fordypelse og videre studium også til lyd-opptakene.

Vet sannelig ikke hvordan jeg nu skal få fortalt alt.

Hun har iallfall ombestemt seg igjen, og har i de siste dagene nokså konsekvent fortiet ting som hun burde ha fortalt meg og ha snakket om.

Det samme opplegget med løgn og falskhet, - om enn målestokken og omfanget nu er langt mindre.

Ikke engang at hun mens jeg var ute i eftermiddag og arbeidet i hagen telefonerte og snakket med Børre Knudsen fortalte hun, men virket det som hun hadde tenkt å fortie – muligvis bare for moro skyld? Stauda fortalte meg det, og Stauda sa at Trude hadde sagt at Stauda ikke trengte å fortelle meg det for at hun selv skulle fortelle meg. Det virket det likevel absolutt ikke som hun hadde tenkt.

Da jeg i kveld omkring 20-tiden fikk høre at hun igjen har ombestemt seg, kjørte jeg straks avsted og postla brev-konvolutten til Fylkesmannen i Rogaland med søknad om seperasjon og skilsmisse. Jeg ble borte bare en halvtimes tid eller mindre.

Hun velger skilsmisse med alt hva det medfører for at hun ikke vil gå med på mitt vilkår om at Balder og Idun ikke får komme hjem hit på besøk (for å så splid og splittelse) før de angrer og kan te seg bra her hjemme. Det bekymrer henne også at jeg sier at jeg ønsker – om mulig og rett og riktig i henhold til lov og rett - å fraskrive meg tilsynsplikt og foreldreansvar for Gudmund hvis Gudmund imot sine foreldre sitt ønske flytter hjemmefra og begynner på Steinerskolen i Haugesund.

Sett fra hennes side. Bortsett fra at hun nu i motsetning til tidligere synes som å ville gå inn for at Gudmund skal begynne på Steinerskolen i Haugesund.

Noen lar seg drive av frykt og redsel – andre av ærefrykt, ydmykhet og gudsfrykt!

Og sett ifra min side: Jeg velger skilsmisse med alt det medfører for at jeg ikke vil gå med på hennes vilkår om at Balder og Idun må få komme hjem her på besøk slik hun ønsker.

Konsekvensene av å fortsette ekteskapet med henne på hennes vilkår er sett med mine øyne langt verre enn en skilsmisse med alt hva det kan medføre. Både for henne, vår familie, barna og verden iøvrig. Og hennes metoder og måter for å få det som hun vil har på så forskjellig vis tæret opp min tålmodighet og overbærenhet med henne.

Ingen av oss ønsker en skilsmisse, - men begge ønsker heller en skilsmisse med alt hva det medfører enn å gå med på den andre sitt vilkår for fortsatt ekteskap!

Vi går hver vår vei, og det er motsatt vei, motarbeidende hverandre. Ingen av oss vil eller kan gi seg. Begge har vi hver våre motiver. Bakgrunnen for Trude sine motiver er efter hva hun sier få og enkle. Bakgrunnen for mine motiver er efter hva jeg sier og skriver enkle – og mange. Begge står vi overfor et valg, og velger det vi finner best og riktig og rett.

Begge får vi det nu som vi ønsker og vil med hensyn til det viktigste, - og er samtidig også mildt sagt klar over de forskrekkelige konsekvensene. Som vi velger og har valgt å akseptere og å bære. Hvordan vi videre forholder oss til disse konsekvensene blir vel også interessant å se?

Efterpå kom det frem flere ting hun har holdt hemmelig og egentlig burde ha snakket om. Særlig det hun hadde snakket med Gudmund om. Gudmund hadde fortalt at han hadde vært til stede i et møte med Oppfølgings-tjenesten og Steinerskolen, om jeg forstod det rett? Og at Barnevern-tjenesten i Vindafjord kommune representert ved Ingeborg Nyland også hadde vært til stede i møtet, hvis jeg forstod det rett? At det var denne Oppfølgings-tjenesten som hadde kontaktet Barnevern-tjenesten i Vindafjord kommune.

Og nu at de – hvem nu disse de egentlig er – ønsker et møte i Steinerskolen i Haugesund i morgen, klokken 14.30, hvor de ønsker den ene av foreldrene, Trude, til stede, men ikke meg. Hvor også representant for Steinerskolen i Haugesund skal være til stede, og Ingeborg Nyland ifra Barnevern-tjenesten i Vindafjord kommune!

Armeneren ifra Steinerskolen i Haugesund telefonerte og snakket med Trude om dette i kveld. Jeg snakket bare litt med ham efterpå, efter mitt og Trude sitt ønske. Han ville helst ikke snakke med meg i tilknytning til dette bestemte møtet, - men sa han i annen sammenheng gjerne kunne snakke med meg også. Forstod jeg det som at det er på hans iniativ dette bestemte møtet skal finne sted? Og hvordan kommer så Barnevern-tjenesten i Vindafjord kommune inn i bildet?

Trude gav uttrykk for at hun gjerne ville komme, som Gudmunds foreldre. Og ikke hadde særlig betenkelighet med hensyn til at de ønsket at bare henne som den ene av foreldrene var ønsket tilstedeværende – og heller ikke med hensyn til Barnevern-tjenestens tilstedeværelse.

Det virket, som jeg sa, som å være tenkt som et merkverdig og suspekt møte!

Armeneren (han har litt ”vanskelig” navn) tilbød seg endog å komme å hente Trude i morgen klokken 13.30. Og Trude avtalte det slik med ham. Trude fremstilte det (feilaktig) i utgangspunktet (vel overfor Gudmund?) som at jeg naturligvis ikke hadde noen som helst interesse for å komme til noe slikt møte, og (likså feilaktig) som at jeg naturligvis heller ikke ønsket å høre noe som helst om et slikt møte.

Utfra den informasjon jeg har og det Trude har fortalt, ville jeg om jeg var Trude, selvfølgelig i utgangspunktet ha sagt at vi begge kommer - eller ingen. Dette sier vel også noe om forskjellen på oss to.

---

Hun leter iøvrig ivrig og febrilsk efter sine triumf-kort. Som hun har gjort nu i et års tid, - og særlig i tilknytning til oppholdet og tiden hos Margret. Og kjenner seg (iallfall) tilsynelatende meget så samarbeidende med Balder. Et iøvrig på alle måter interessant studium.

Hun føler iøvrig at det er mange som holder med henne i hennes sak, og er særdeles glad for iallfall det. Hun spiller i tillegg meget så bevisst og utspekulert på dette at andre skal holde med henne som ”den kvinnelige, svake part”.

Tyr for eksempel svært så gjerne og ofte til forkrøplede, ledende formuleringer så som: Rune kapper hånden av Balder og Idun. Rune utstøter Balder og Idun. Rune vil ikke vi skal ha noe mere med Balder og Idun å gjøre. Osv.! Å irettesette henne for slikt noe, ved å forklare henne, hjelper lite eller ingenting.

Hun har iøvrig særlig efter oppholdet hos Margret, men også omkring et par måneders tid før det, fordekt og utspekulert – som best hun kan, på sine måter – forberedt seg på skilsmissen. Og er meget så indignert sånn sett for at det ikke har gått som hun ønsket!

Hennes hovmod, usaklighet og usselhet skal det iøvrig bli interessant å se og å høre mere om i tidene som kommer! Før angeren og sakligheten inntrer. Uunngåelig nok vil også hun i ord og gjerning – også videre – komme til å være selvavslørende. Om så hun setter alt inn på ikke å være det.

---

Hun håper endatil å kunne ”sko seg” på skilsmissen! Å på så forskjellig vis kunne tjene i materiell og verdslig forstand på den! (Det er mange i det alminnelige samfunnsliv omkring oss som tenker slik.) Det er tydelig nok også sånn sett en ussel krig hun har pågående.

---

Jeg telefonerte på kvelden og snakket noen ord med konen til Børre Knudsen. Og efterpå og snakket med Trygve Einar Gjerde.

---

Jeg skal kjøre Stauda og Alfredo til musikk-skole i Skjold i morgen, hvor vi skal være klokken 16.10.

---

Trude gikk bort til nabo Wenche Tindeland for å bade sent i kveld, omkring 22-tiden eller 23-tiden? Hun telefonerte og spurte henne først. Jeg og ungene snakket imens litt om det som skjer. Hun kom hjem igjen en times tid efter midnatt, inn i natten. Videre inn i hovmodet og dumheten.

---

*****

------