--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

Juli 2007 /


--- Uke 26, dato: Søndag 01. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring x pluss-grader Celsius.

Maks-temperaturen her ute i dag omkring x plussgrader.

---

Vi hjemkom i kveld omkring 23-tiden. Kjørte ifra Sjølberger-stevnet i dag omkring 17-tiden. (Familien Eirik og Hege kjørte derfra omkring 12-tiden eller før, tror jeg.)

Vi kjørte herfra onsdagen og kom frem der sent onsdag kveld. (Familien Eirik og Hege kom dit samme dag, men tidligere på dagen.) Vi har altså vært bortreist omkring 4 døgn. Bare Frøydis har vært her hjemme imens, ilag med hunder, fjærfe og alt det andre. Mormor har hatt telefon-kontakt med Frøydis hver dag, slik jeg spurte mormor om før vi reiste. Og jeg tror nok Frøydis har hatt det mest bare fint mens vi har vært borte?

Vi har også hatt det mest bare fint, om enn noe provisorisk. Og særlig kanskje ungene har hatt det fint og artig! Solborg også! Vi alle.

Mens vi har vært bortreist nu i disse siste dagene har max-temperaturen her ute vært 30, 3 pluss-grader Celsius, og minimums-temperaturen 6 pluss-grader.

---

Vi har også med blandt annet planter ifra Eilif, naturlig nok. En sort plomme, to eple, en sort valnøtt, og flere sorter andre slags. Blandt annet jorbær-bete, eller jordbær-melde, med mengdevis velsmakende, søte, jordbær-lignende, røde frukter!

---

*****

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 27, dato: Mandag 02. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring x pluss-grader Celsius.

Fint og godt vær. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 27 pluss-grader.

Vi hjemkom fra Sjølberger-stevnet sent i går kveld.

---

Vi sov litt lenge, men godt, i formiddag.

Gudmund rastløs, har lyst til å være med Idun til Haugesund. Ikke Idun heller vil det. Idun fikk sitte på i bilen med oss hit hjem ifra Sjølberger-stevnet i går, og hun tar i dag bussen videre inn til Haugesund.

Gudmund fikk det helt slik for noen uker siden. Selvfølgelig. Straks vi hjemkommer fra noe sted så vil han til noe annet sted, bort vekk hjemmenfra. Til alt det som frister og lokker. Det er blandt annet slik den babylonske besettelsen gjør seg gjeldende!

---

Idun fikk sitte på med hyttefolket inn til Haugesund, på kvelden. Gudmund maste forferdelig om også å få dra til Haugesund, men vi begge hans foreldre sa klart og tydelig nei ifra begynnelsen. Det er mye å holde på med her hjemme, for oss alle.

Gudmund sier mye dumt, mere og mere. Idun også.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 27, dato: Tirsdag 03. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 14, 6 pluss-grader Celsius.

Maks-temperaturen her ute i dag omkring 20, 5 plussgrader. Regn og overskyet sent på kvelden. Mørkner her ute ved midnatt.

Våre vinberg-snegler synes som å trives her på eiendommen.

Mye svarthyll-blomstring nu.

---

Jeg kjørte til Haugesund og handlet dagligvarer.

Liv Grete telefonerte og snakket litt med Trude.

---

Synnøve ifra Karmøy sa til Trude i telefonen før vi dro til Sjølberger-stevnet at hun ikke hadde tatt med seg potten med sukkerbusk (Stevia), som jeg viste henne mens hun var her, men jeg så fort at den var borte vekke dagen efter at hun var her – og den er ikke til å finne igjen.

Hun er utrolig!

Og ble lenge snakkende med Trude i telefonen om kristendom. Også igjen det samme om hvile- og hellig-dagen!

---

Den som ikke eier et vakkert landskap med jord er meget fattig og uten egentlig hjemsted.

Det vakre landskapet med jorden er som en særlig slags frukt.

Hjemstedets landskap og jord må stelles, pleies og foredles. Den som sår slik, får den særlige slags frukt som er hjemstedets landskap og jord.

Hjemstedets landskap og jord kan være karrig og dårlig stelt, eller frodig og kjærlig godt stelt. En særlig slags frukt, - som kan være karrig eller frodig.

---

Det å leie jord og landskap blir ikke det samme. Hvis den eller de som leier gjør en fin og god frukt ut av landskapet og jorden, og den som eier efterpå ødelegger frukten, da var det vel kanskje bedre å heller leve og arbeide med landskapet og jorden som en bedre eier sin slave?!

---

Ankom et brev til meg og Trude ifra Steinerskolen i Haugesund i dag. Og et til Gudmund også.

Et besynderlig og interessant brev.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 27, dato: Onsdag 04. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 15, 1 pluss-grader Celsius.

Overskyet og regn. Regnvåt dag. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 18, 7 pluss-grader.

---

Jeg telefonerte og snakket med Eilif, særlig om plantene vi hadde med ifra ham.

---

Jeg gikk glipp av Eilif sitt foredrag med lysbilder om Peru på søndagen da vi var på Sjølberger-stevnet nu. Og av Jan Knudsen sitt foredrag med lysbilder om Permakultur også, samme søndagen. På låven den.

Carola, konen til Eilif, besørget det. Akkurat da foredraget til Eilig begynte kom hun med deres lille beibi i armene og sa at jeg ikke måtte røyke tobakk der på låven på grunn av beibien. Jeg fant at hun var så hysterisk usaklig at jeg heller gikk ut og holdt meg derefter helt unna låven. Låven manglet nemlig ene veggen og var iøvrig luftig omtrent som en paviljong!

Hun kunne på det nærmeste likså gjerne ha sagt at hun ikke vil at jeg skal røyke tobakk i Telemark!

Så hvorfor komme å si slikt til meg?

Efter foredraget kom hun ut og bort til meg, - for å be om unnskyldning?`Jeg oppfattet det ikke som noen egentlig unnskyldning, hvilket jeg også sa til henne – og at jeg og familie derfor heller reiser hjem igjen allerede dagen efter.

Hun sa hun ville be om unnskyldning, for at hun mente ikke at jeg skulle gå ut og ikke være til stede. At det var ikke det hun hadde sagt eller ment. Jeg gav uttrykk for at jeg hørte hva hun hadde sagt, - og at det dreide seg om at jeg ikke måtte røyke på låven mens hun og beibien var der, av hensyn til beibien. Hun sa ja, og at det bare dreide seg om at jeg kunne la være å røyke der mens hun med beibien var der. Jeg undret hvorfor, og sa jeg heller kan røyke ute og på hjemveien. Hun sa jeg måtte ikke ta det ille opp, at det var bare av hensyn til beibien. Og at det ikke var for ikke å vise meg respekt.

Jeg sa jeg vanskelig kan oppfatte det annerledes enn som usaklighet og mangel på respekt, og ikke hørte at hun gav noen reell unnskyldning. Og at vi derfor reiser hjem allerede dagen efter.

Noen av de andre som var der undret på om jeg var usaklig og sint på henne, og sa at jeg ikke burde reise hjem med et slikt farvel. Jeg sa jeg ikke var sint eller dypt berørt, men at jeg stillferdig ønsket å dra meg unna slik oppførsel. Og at et slikt farvel vel også kan være noe å tenke på, som det kan komme noe godt ut av. De var redd for at hun kunne bli lei seg og klandre seg selv. Jeg sa at det vel også kan komme noe godt ut av.

Hvem vet hva slikt noe vel egentlig kan bety? Også med hensyn til mere globale og regionale skjebne-krefter?

Jeg ønsket uansett å forholde meg stillferdig og tilbaketrukket i forholdt til det hun gav et utrykk for. Dessuten syntes jeg lite om hysterisk usaklighet, - heller ikke ifra kvinnfolk.

---

Eirik og Hege har fortalt at Eilif har veldig sterk antipati imot tobakk-røyking, og også med hensyn til cannabis og hasj.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 27, dato: Torsdag 05. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 14, 7 pluss-grader Celsius.

Sol og fint vær ifra tidlig på dagen, og varmt. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 27, 3 pluss-grader.

Plukker i dag igjen svarthyll-blomster, som tørkes i Ildhuset, over ovnen der. De tørker sent og må luftes endel. De får tørke over noen døgn.

---

Frøydis og Stauda har i dag igjen vært og badet i vannet vårt, og forteller at det plutselig nu har kommet mye mat-fisk i vannet, og at de spretter og hopper.

---

Gudmund masete og hovmodig og dumt snakkende. Og lite interessert i arbeidet og gjøremålene her hjemme og for familiens ve og vel og fremtid. Han har tydelig nok endret seg fullstendig, efter direktivene ifra Balder og Trude og alminneligheten ellers.

Trist og leit.

Og hva blir det til med resten av familien, slik som det nu har blitt til?

Og hva med Trude? Angrer hun, virkelig? Og skjønner og ser hun hva for forferdelige ødeleggelser hun det siste års tid har ivret for og har frembragt? Er hun for dum til noensinne å skjønne, før alt er nokså helt fullstendig ødelagt?

Hvor dum er det mulig å være?

Eller har hun endelig omsider virkelig skjønt og forstått, og åpnet sine øyne?

Eller enda ikke?

Jeg er forferdelig lei og klar av det hele! Av maktesløs å sitte å se på at konsekvensene blir slik ødeleggende og forferdelige som de blir av at det blir gjort som det blir gjort. Det er ikke vanskelig ofte å se det videre forløp av hvordan noen forholder seg til saker og ting. Det er så alfor forferdelig lett, og skremmende!

Skal jeg rett og slett bare avslutte det hele? Gi opp alt det som har med familien og vårt hjemsted å gjøre? Forlate det? La det gå i søppelen? Både resten av familien og vårt hjemsted og vår fremtid?

Er det for strabasiøst vanskelig og ille å motarbeide så nærtgående faenskap?!

Blind, bortimot fullstendig blind, faenskap! Nærmere og nærmere innpå? Dødbringende og grovt forskrekkelig ødeleggende faenskap!

Og jeg oppi det hele her, alene?

Nei, ikke alene, - men med stort ansvar og tung byrde.

---

Det er ikke vanskelig å se at det vil ta nokså lang og vanskelig tid fremover å reparere hva som allerede er ødelagt med vår familie siden våren 2006! Kanskje et års tid eller mere?

Det vil bli en vanskelig og lang tid, særlig i forhold til Gudmund. Og særlig i forhold til å vende tilbake til det normale og friske igjen, for meg og Trude. Sånn at resten av familien, som vi nu er, kan fortsette sterkt og godt fremadskridende, trygt og med godt mot.

Og er noe av det for alltid tapt?

Og hva altså med Trude? Kjenner jeg henne rett sånn sett så har hun kanskje allerede glemt eller forlatt hva hun sa til meg før vi kjørte til Sjølberger-stevnet!?

Det hele er ikke bare bare.

Og har hun skjønt, eller lært, noe som helst?

---

Uten at vi står og går 200 % sammen i enighet, og hjelper og trøster hverandre, vil det ikke kunne gå bra!

---

Det virker imidlertid som hun har skjønt et og annet!

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 27, dato: Fredag 06. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 14, 3 pluss-grader Celsius.

Lett regn og overskyet ifra tidlig på dagen og det meste av dagen. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 19, 5 plussgrader.

Mormor telefonerer og sier det er varmt i Sør-Trøndelag nu.

---

Ankom nytt nr. av avisen Samfunnsliv med posten i dag. Nr. 5, 25. juni 2007 (72. årgang).

Av innholdet blandt annet en større artikkel om ”Barnas menneskeverd” (side 6 og 7), full av forhastede og dumme påstander og hovmodig bla bla.

Ikke stort bedre Even Lorch-Falch sin artikkel om ”Redningsmannen”, side 10 og 11.

Iøvrig det vanlige stoffet, uten noe spesielt positivt denne gangen.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 27, dato: Lørdag 07. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 14, 3 pluss-grader Celsius.

Maks-temperaturen her ute i dag omkring 29, 6 plussgrader. Lett regn sent på kvelden.

Mengdevis med marihøner her i hagen i sommer! Bare noen få i fjor, og nærmest ingen årene før.

---

Kjærligheten i kjærligheten. Den dypereliggende og dyperegående kjærligheten er det Jesus Kristus Ordet er. Kjærligheten i kjærligheten.

---

De gamle og de eldre blir i den moderne vestlige sivilisasjons samfunn av folk flest og alminnelig politikk ikke tilgodesett med noen som helst slags heder, respekt eller ære! Tvert om. De blir – utrolig og bemerkelsesverdig nok - nærmest regnet for overflødige eller også søppel å være. Det har for det meste vært annerledes og motsatt før, og er det iallfall i en viss grad enda i mange andre områder av vår globale verden.

Dessuten er forholdene nu for tiden meget lignende når det gjelder barna! De blir ikke regnet for stort annet enn tilkommende arbeidskraft og slaver for samfunns-maskineriet og industrien.

Det er med andre ord snakk om to ekstreme og perverse ytterligheter, hvor midt-aksen er arbeidskraft og slaver. Egoisme i egoisme. Hvor perspektiv, menneskeverd og menneskevern er nokså bortimot fraværende.

Mennesker som innordner seg en slik filosofi og politikk blir derefter!

---

Viktigere for meg enn det meste annet har i mere enn tyve års tid nu vært å få bearbeidet og offentliggjort min bok om ”Perspektivets øye”! Og dog er det likevel enda ugjort, ugjort enda på grunn av forfølgelsen, trakasseringen og alt vi har vært utsatt for og har måttet gjennomgå i alle disse årene.

Både denne min så viktige bok og flere andre av mine skrive-arbeider vil høyst sannsynlig komme til å gå tapt for verden om jeg blir drept eller dør i løpet av den nærmeste tid, hvilket forskrekker meg. Det er imidlertid lite jeg kan gjøre med det enda nu. Realiseringen av hjemstedet og landskapet her hjemme vil også da i så fall gå tapt eller knapt ha noen som helst mulighet for å bli til det det var ment som.

Og våre barn, - hvem vil vel i så fall mere kunne verne og hjelpe de? Og Trude, - hva ville vel hun i så måte kunne gjøre eller makte alene eller uten meg? Om hun så aldri så meget ønsket?

---

Vi hørte om en dame som i sitt testamente kunngjorde at hun ville ha en økologisk begravelse. Graves ned i en papir-pose etsteds i hagen sin. Edelt og fint, og så selvfølgelig. Det er endel av oss som absolutt ønsker det nettopp slik!

---

All nødverge kan tære hardt på kropp og helse og så forskjellig for den kjærlige og modige.

Den som tvinges til nødverge kan endog tvinges til å ofre hele seg selv og mere til.

---

Johann Georg Hamann (1730 – 1788) er en tysk åndspersonlighet og forfatter som jeg har endel til felles med, og – i likhet med Goethe - respekt for. Lite av hans forfatterskap er enda oversatt til norsk og han er nokså ukjent her til lands. Men i 2003 utkom en bok om han og hans forfatterskap på norsk, med utvalgte tekster oversatt og med innledning av Øystein Skar. Boken heter ”Opplysning og kors”, og er forlagt av H. Aschehoug & Co. i samarbeid med Fondet for Thorleif Dahls Kulturbibliotek og Det norske akademi for sprog og litteratur, og også utgitt med støtte fra Goethe-Institut Inter Nationes i Bonn i Tyskland.

Hans foreldre hadde iøvrig i mange år og ifra begynnelsen hjemmeskole, med huslærere og slikt noe. Meget mere vanlig og alminnelig den gangen.

I denne nevnte boken står det blandt annet, om foreldrene (side 54 – 55): ”De var begge fiender av lediggang og tilhengere av guddommelig og menneskelig orden. De nøyde seg ikke med det blotte skinn av plikter og oppdragelsens seremoniell, slik mange foreldre for skams skyld lar sine barn få glede av. De hadde vårt beste som ledetråd og gjorde alt det som forholdene og deres forstand tillot. Våre lærere måtte overfor dem avlegge regnskap om vår flid og oppførsel. I vårt hjem fant vi en skole i tilsyn, ja i det strenge tilsyn, og i våre foreldres forbilde. Løgner, lediggang uten mål og mening og godterispising var tre hovedting som ikke ble tilgitt oss, og som vi aldri fikk lov til å hengi oss til. Vi kan snarere rose oss av en ødselhet i vår oppdragelse enn å klage over sparsommelighet. Den rette bruk av midler er oppdragelsens største kunst – slik fører ødselheten til mer foreldreros, mens sparsommeligheten fører til strengere bebreidelse av barna. / Vårt hjem var til enhver tid unge studerende menneskers tilflukt, mennesker som fattigdommen hadde gjort beskjedne. De var alltid velkomne og ble av og til betalt ekstra for sin undervisning. Med ekstratimer, repetisjoner og skoleforberedelser var de samtidig selskap for oss, lekekamerater, de passet på oss og ble med tiden fortrolige og gode venner. Den slags fordeler nøt vi så lenge vi var i vår fars hjem, og da jeg kom tilbake dit. Til dette hører sprog, gresk, fransk, italiensk, musikk, dans, maling. Jo enklere vi ble tilgodesett i klesveien og i andre uvesentligheter, desto større utsvevelser ble innrømmet oss og båret over med i nevnte fag. Mine kjære foreldres gode hensikter ville lettere ha blitt realisert og deres storsinnede holdning bedre anvendt dersom de hadde fått et godt råd i valget av midler, og vi bedre hadde gjort rede for bruken av midlene. Men hvor fortrinnlig fremfor utallige andre foreldre deres innsikt og grunnsetninger og deres hjertelag mot deres barn var, det lærte erfaringen meg senere i hyppige tilbakeblikk og selvransakelse.”

---

Ordsp. 27, 4 – 6: Sinne er fælt, og harme er en flom. Men hvem kan stå seg mot misunnelse? 5 Åpenlys irettesettelse er bedre enn kjærlighet som holdes skjult. 6 Trofaste er vennens slag. Troløse er fiendens kyss.

[20: 30. Sal 141: 5. Matt 26: 49.]

---

Ordsp. 25, 19 – 20: Som en skjør tann og en vaklende fot er tillit til den troløse på nødens dag. 20 Lik den som legger sine klær av på en vinterdag, lik eddik på pottaske er den som synger viser for et sorgfullt hjerte.

---

Ordsp. 28, 13: Den som skjuler sine overtredelser, har ingen lykke. Men den som bekjenner dem og vender seg fra dem, finner miskunnhet.

[Job 31: 33. Sal 32: 5. 1JOH 1: 8, 9.]

---

Jeg, Gudmund, Stauda og Solborg var i dag en tur og handlet i Isvik, og var efterpå innom Ødegård.

Nabojenta Hilde her på besøk og mest i lag med Frøydis.

Frøydis ble i går stukket to ganger av en hveps, høyre kinn. Mye opphovnet.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 27, dato: Søndag 08. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 16 pluss-grader Celsius.

Endel regn ifra utpå dagen. Maks-temperaturen her ute i dag omkring x plussgrader.

Særlig Alfredo her er ivrig med å leke omkring i skogen her omkring, men i dag har det vært for vått og mye regn.

---

Per Snabel kom innom på besøk. Gudmund får sitte på med ham til Haugesund i morgen, og Per kommer innom her først da.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 28, dato: Mandag 09. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 12, 9 pluss-grader Celsius.

Overskyet og regn igjen i dag. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 15, 4 plussgrader.

Blåbærene i skogen har den siste ukes tid begynt å modne, og jordbær og søtmispel og kirsebær.

En stor hjort, antagligvis, har vært her på eiendommen i den siste tiden, og har hærjet og ødelagt endel på endel av de utplantede trærne våre.

---

Jeg tenkte før vi dro til Sjølberger-stevnet at jeg skulle spørre Trude om akkurat det samme efter at vi kom hjem igjen, - og det gjorde jeg i dag. Hun var usiker og tvilende. Hvilket iallfall bekreftet mine bange anelser.

Hun mangler enda den nødvendige tillit og kjærlighet, og forståelse for hva det egentlig dreier seg om. Eller også mot. Hva hun mangler i så måte tar hun stort igjen i hovmod, og i svik.

Hun har nu glemt hva hun sa før vi dro til Sjølberger-stevnet. Det er iøvrig mangt hun forholder seg glemmende til. Men ikke til bursdager, telefon-numre, navn og ansikter på mennesker, og sanger og melodier. (Selv har jeg det heller omvendt.)

Når det gjelder det meste annet så ønske-husker hun ofte eller er hun så likegyldig at hun ikke husker noe, uansett hvor viktig eller vesentlig det er.

Hun har, virker det som om, på sett og vis tenkt å fortsette med hva hun har holdt på med det siste års tid. Det virker som hun sånn sett føler seg forpliktet i forhold til Balder, Idun og Gudmund sine ønsker. Og at hun igjen midleridig tenkte å lure meg igjen, for å vinne tid og å uthale det hele ... Hun sa noe om at hun bare ønsket at jeg skulle begynne å leve igjen. Hun kan få seg til å si mye dumt, selv-motsigende og selv-avslørende. Hun mente vel nu mest at hun var kommet frem til at hun mest bare syntes synd på meg?

En dumsnillhet og falskhet som ikke enser hva forholdene koster og medfører. En forstokket eller forkalket og inntørket kortsiktighet sånn sett som ofte kan være farlig, ugunstig og ganske så meget uansvarlig. Og hvis hun i forsiktighet blir gjort oppmerksom på hva hun har glemt eller hva som kan være galt, så reagerer hun ofte eller oftest med å ta det til seg som et angrep. Som hun besvarer med hissighet, usaklighet og motangrep. Hun kommer sånn sett veldig fort og lett i ubalanse og sinne.

Det er mangt og mye av helt enkle og viktige ting hun lærer sent og motstridende, veldig sent og motstridende.

---

Gudmund har så vidt påbegynt sitt babylonske fangenskap, - som vil komme til å vare hvor lenge?

Og hvor lenge vil det komme til å vare til Idun? Og til Balder?

Johann Georg Hamann hadde en slik tid også, som varte i flere år – og som han har beskrevet. Slike beretninger og beskrivelser, både fra han og ifra andre, er interessante og viktige – og kan vi lære mye av. Slikt noe har jeg alltid lest eller festet meg ved med stor interesse, fordi jeg også selv i noen år i min barndom og ungdom befant meg i det fangenskapet. Men kom meg ut av igjen! De fleste i våre deler av verden nu for tiden besettes av det – og kommer seg ikke ut av det igjen, men mister seg selv, helt eller nesten helt. De overveldes og oversvømmes av svik, mistillit, krenkelser og misgjerninger, og innfanges selv i det og av det.

Jeg så mange mennesker, barn og ungdom bli ødelagt, fullstendig knust – under det de ble utsatt for. De aller fleste. En efter en, og hvordan det smertet de, – før de kom dithen! Før de kom dithen, og selv ble en del av det. Mister barnet og uskylden og røtterne i seg selv. Som overtrampes og ødelegges.

Og har de først kommet dithen, - hva kan en så gjøre med det?

Særlig de nærmeste, hvis de estimerer det eller bryr seg, ønsker jo å forhindre det forferdelige og forskrekkelige som i så måte skjer!

Og da er det de møter trass, og utspekulert falskhet og lureri! Eller at nærsagt alt som blir sagt eller gjort virker mot sin hensikt! Og visdom, klokskap, kjærlighet og omsorg av noe som helst slag ikke trenger gjennom og inn til den besatte i fangenskapet som medisin! Men virker mot sin hensikt, blåser mere liv i ilden, - særlig og spesielt om alt det velmente og gode kommer fra de nærmeste!

Hvilket jo er meget forunderlig rart!?

De blir ifra den villfarne mere eller mindre fordekt møtt med hovmod, utakknemlighet, mistenksomhet, svik, kamp og falskhet.

Mange – i den store verdenslitteraturen og kulturtradisjonene – har opplevd det, og beskrevet det. Både ifra utsiden og ifra innsiden. Og for eksempel er hele Bibelen gjennomsyret av en selvfølgelig kjennskap til fenomenet. Og til galskapen i besettelsen, og maktesløsheten i forhold til fenomenet.

Det 5. av De 10 budene i Bibelens GT var blandt annet ment som en beskyttelse imot slikt noe: Du skal hedre og ære din far og din mor, så du får leve lenge i det landet som Herren din Gud har gitt deg.

Og når budene ble innskjerpet overfor Israel-folket, blir det sagt i 5. Mos. 21, 18 – 21: Når en mann har en ustyrlig og trassig sønn, som ikke vil høre på sin far og mor, og ikke adlyder dem selv om de tukter ham, 19 da skal foreldrene ta og føre ham til byporten, til de eldste i byen 20 og si til dem: "Denne sønnen vår er ustyrlig og trassig og vil ikke høre på det vi sier. Ødsel og drikkfeldig er han også." 21 Da skal alle mennene i byen steine ham i hjel. Slik skal du rydde ut det onde hos deg. Hele Israel skal høre om det og gripes av frykt.

Harde bud! Kjennskap til det forskrekkelige fenomenet, og til maktesløsheten! Men så kommer Messias Jesus Kristus og belærer og utdyper det hele, i forhold til den ulydige og villfarne sønnen. Med forståelsen av den rette sort medisin. Angeren og tilgivelsen. Jeg henviser til lignelsen i NT, Luk. 15, 11 – 32.

Og det 5. av De 10 budene tydeliggjøres: Du skal hedre og ære din far og din mor, så du får leve lenge i det landet som Herren din Gud har gitt deg.

Men apostlene har i NT for eksempel denne advarsel – 2. Tim. 3, 1 – 5:


Men dette skal du vite, at i de siste dager skal det komme vanskelige tider.

[1TIM 4: 1. 2PET 3: 3. Jud 18.] 2 For menneskene skal da være egenkjærlige, pengekjære, skrytende, overmodige, spottende, ulydige mot foreldre, utakknemlige, uten aktelse for det hellige,

[Matt 24: 12. Luk 16: 14. Rom 1: 29 ff.] 3 uten naturlig kjærlighet, uforsonlige, baktalende, umåtelige, voldsomme, uten kjærlighet til det gode, 4 svikefulle, oppfarende, oppblåste, slike som elsker sine lyster høyere enn Gud.

[Fil 3: 19.] 5 De har skinn av gudsfrykt, men fornekter dens kraft. Slike skal du vende deg fra.

[Matt 7: 15. 15: 7, 8. Rom 16: 17. Tit 1: 16.]

---

Utakk, svik og hovmod, og uberettiget mistenksomhet, er verdens takk.

For eksempel - i Ordsp. 29, 21: Når en skjemmer bort trellen fra ungdommen av, blir han stridig og ulydig til sist.

---

Den villfarne er som fiksert og suggerert, og ønsker annerledes nødvendig selvstendighet, modning, frihet, erfaring og sosialisering. Og makt. Makt nok til å kunne overleve i og med en annen verden. Den andre og egentlige verden. I stor og nødvendig egoisme. Tror altså den villfarne.

Og gledes og vokser når han synes å kunne takle verden likså bra som de andre.

Og den store verden og de andre, det er for ham verden slik den kommer til ham og han erfarer den beskaffen. De store omgivelsene. Hans utgangspunkt. Tror han.

Finner han hjem til seg selv igjen – eller veien dithen - kommer angeren, motet og selvstendigheten. Og skammen.

For Balder, Idun og Gudmund blir nok tilstanden forbigående. Det har jeg visshet om. Men hvor lenge vil den enda vedvare? Kanskje i mange år enda. Hadde Trude ifra begynnelsen stått fast og stødig ved min side – slik hun jo på alle måter iøvrig burde – så hadde det hele vært mindre komplisert, og utsiktene vært langt bedre. Hun forverret det hele meget så grundig og vedvarende! I et enormt så stort hovmod og svik.

---

Ivar B. Løne telefonerte i kveld. Trude tok telefonen, men overlot den til meg.

Vi snakket om Andrias J. Mandelid også. Og forskjellig annet.

---

Gudmund kom hjem på kvelden, ble kjørt hjem av en av deres venner ifra Steinerskolen i Haugesund. Idun var med også. Idun ville levere noen bilder og en CD-plate til meg og Trude. Trude snakket litt med henne bortved inngangs-porten.

---

Gudmund er siden i går men særlig i dag nokså hysterisk bekymret for om jeg og Trude kanskje ikke vil komme til å underskrive på avtalen eller bekreftelsen Steinerskolen i Haugesund ønsker. Og for om vi har glemt hva vi snakket om i møtet i Steinerskolen nu sist.

Han synes som helt å se bort ifra at det enda er flere baller i luften.

Det er vel dessuten heller ikke så sikkert at vi kommer til å bo her efter hvert og fremover. Mangt og mye er her ødelagt for oss.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 28, dato: Tirsdag 10. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 12, 5 pluss-grader Celsius.

Overskyet formiddag, vått her ute i gresset, men ikke regn. Noe tørrere resten av dagen, men overskyet. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 18, 4 plussgrader.

---

Det er mulig Trude føler seg avslørt, igjen. Jeg har ikke sett henne siden i går kveld, men vet hun har sovet i Snekkerbua og enda nu efter klokken 10 på formiddagen sover der. Jeg tror Mariel er der også.

Trude har nok et og annet å tenke på.

Tenker meg til at hun blir mere arg og hovmodig.

Jeg er meget grundig lei av det hele, og avventer nu kanskje mest av alt seperasjons-papirene for skilsmisse ifra Fylkesmannen. Og håper de kommer nu med det første.

---

Liv Grete med de to barnebarna og en tredje unge kom her på besøk i dag og ble her en stund utover dagen.

---

Såpass fuktig ute i dag tidlig at jeg mest har vært inne og lest. Trude, Gudmund, Frøydis og Stauda har følt seg noe uvel siden i går, og enda, og jeg også noe. Jeg tenker at årsaken nok er Trude sitt lureri.

Det var likevel fint å få besøk, om enn vi har vært noe urvene og utilpass.

---

Endel mennesker som kommer i ”trassalderen” eller det babylonske fangenskapet får i eftertid en viss innsikt i hva som skjedde med de, og kommer seg i større eller mindre grad ut av tilstanden. Johann Georg Hamann kom seg efter flere år ut av den og gav efterpå beskrivelser av tilstanden, med hensyn til hvor forskrekkelig dumt og uansvarlig han oppførte seg. Mange andre har gjort det samme. Jeg også. Jeg ikke bare kom meg ut igjen, men jeg gjorde det også forholdsvis fort og bestemt.

Hvor lenge vedvarte tilstanden for meg? Jeg vet ikke om det er så lett å huske. Men jeg husker blandt annet at det tok tid, kanskje flere år, å komme seg ut av den, fra jeg gjennomskuet meg selv og ble skremt og min beslutning om å komme meg ut av den ble tatt. Og når og hvordan inntrådte tilstanden for mitt vedkommende? Den inntrådte vel nokså gradvis for mitt vedkommende, allerede ifra barndommen av – og da særlig i tiden i den offentlige skolen, fra 7-års-alderen og fremover. Hvordan slikt noe skjer kan være forskjellig fra menneske til menneske. Jeg husker jeg så det skjedde på lignende måte for mange andre barn og ungdommer i omgivelsene som for meg. Og det at jeg underveis så det som også skjedde med de andre, bidro vel sterkt til at jeg efter hvert ble vekket. Særlig da jeg efter hvert innså hvor dypt nede jeg selv underveis var sunket, og ble meget forskrekket.

Jeg for mitt vedkommende ble nokså fullstendig sviktet av foreldre, skole og omgivelser – og av hele den ”voksne” verden. Som ville ha meg til å bli en sviker også. Til både å svikte meg selv og alle andre og resten av verden. Til å bli en ”voksen” av det alminnelige og svikefulle slaget!

Det er lenge siden for mitt vedkommende, og jeg er nu 51 år, og har en kone som er omtrent 12 år yngre. Og vi har 9 barn sammen.

Det forunderlige og forskrekkelige skjedde i fjor, at min kone kom i trassalderen! Men først omtrent samtidig – på grunn av visse bestemte ytre innflytelser og omstendigheter - vår eldste sønn på da omtrent 21 år. Derefter altså min egen kone. Og derefter så var de nokså brått og plutselig forskrekkelige i sin oppførsel, og på mange måter ikke til å kjenne igjen mere! Og fikk nokså fort lokket med seg nest eldste og tredje eldste i barneflokken vår!

Det er meget trist og leit når slikt noe skjer. Hvor lenge vil tilstanden vedvare for de tre eldste av barna våre? Jeg kjenner meg sikker på at de for sitt vedkommende vil komme seg ut av tilstanden, - men når? Og hvordan? Og hva med min kone, - vil hun kunne komme til å komme seg ut av tilstanden? Og i så fall hvordan?

De er rammet av en meget alvorlig smittsom sykdom, og trenger den rette slags medisin. Og jeg vil naturligvis bare gi mine de, mine kjæreste, beste sort medisin. Og resten av familien må beskyttes og vernes for ikke å bli smittet.

Den rette og beste slags medisin er mere enn stikkordet!

---

Hun ville ha skilsmisse. Men hun ville at det skulle se ut som at jeg var den som forlot eller skilte meg ifra henne og ifra barna. Hun ville ikke selv ha skylden for en skilsmisse. For da måtte eller burde hun jo også ha grunner og årsaker! Og hva skulle vel de være, - annet enn sannheten om hennes hovmod, forfengelighet og maktbegjær! Eller løgner, - som lett kunne tilbakevises, og derfor virke imot sin hensikt! Men – noe som forundrer meg - hva er vel advokat Sverre Kvilhaug sine motiver og sin rolle i det hele? For å støtte opp om Trude i disse tingene? Foreløbig et mysterium?

Hun ville underveis tydelig nok – og med nærsagt hvilkne som helst forskrekkelige og simple midler - ha skilsmisse og offentlig økonomisk morstrygd med tilbehør og at hun med alle barna kunne bo her hjemme med henne som sjef, med meg rett og slett bare borte vekke, kastet bort som unødvendig og søppel.

Hennes hovmod var grenseløst! Og er det nærsagt enda, bare i redusert og neddempet utgave!

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 28, dato: Onsdag 11. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 12, 6 pluss-grader Celsius.

Litt lett regn noen ganger i dag. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 23, 4 plussgrader.

Telekia har såvidt begynt å blomstre. (Ugress!) I de siste dagene har det modnet endel fin, stor, søt og god taybær.

---

Jeg telefonerte og snakket med Eirik sent i går kveld og til et godt stykke over midnatt.

---

Det ankom med posten i dag en brevkonvolutt ifra Barnevern-tjenesten i Vindafjord kommune, med et slags møte-referat – med overskriften: ”Referat frå ansvarsgruppe, Steinerskulen 15.05.07.” Underskrevet Ingeborg Nyland, datert mandag 09.07. 2007.

Med interessante vridninger og forhastede slutninger, løgn også, og selv-avslørende.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 28, dato: Torsdag 12. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 11, 5 pluss-grader Celsius.

Overskyet dag. Regn på formiddagen og imot kvelden også. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 14, 3 pluss-grader.

---

Hva kom først, - hønen eller egget?

Paradokset.

Hva kom først, - mannen eller kvinnen?

Johann Georg Hamann sier etsteds (side 152 i den norske utgaven jeg nevnte):

”Selv menneskenes ulikhet og samfunnskontrakten er derfor følger av en opprinnelig ordning. For ifølge det eldste dokument var det en meget tidlig begivenhet som foranlediget kvinnens underkastelse under mannens vilje (begivenheten er så godt tilpasset menneskehetens vugge at fortellingens sannferdighet knuser slangehodet på enhver skeptisisme og latterliggjør alle spottens hælspark).”

---

De offentlige – og offentlig godkjente – skolene, er utrolig ensrettende, dårlige og mangelfulle. Også mentalt og fagmessig.

Det viktigste fagområdet i virkelighetens verden, medisin, medisin for mennesker, dyr, natur og landskaper, er nokså fullstendig utelatt i de offentlige skolene – og dermed for folk flest!

Likeså når det gjelder kristendom, - som dog er basis for Norges grunnlov og konstitusjon! Og dermed for lov og rett, moral, etc. Bortimot fullstendig borte vekke, fraværende!

Likeså når det gjelder økonomi, bygningslære, hagebruk, omsorg, moral, osv., osv.!

Det som isteden er, er en nokså kompakt ensporet ensretting for ateisme, virkelighetsflukt, hovmod, babbel og den babylonske industrialiseringen! For å ødelegge moder jord og våre jordiske hjemsteder og forhold.

Nærsagt uten å ense bærekraftig utvikling, trivsel og globale realiteter og menneskevennlige og jordiske muligheter.

Hvordan kan det vel bli annet enn det motsatte av ”gavnlige mennesker for hjem og samfunn” (som det fint nok heter i norske grunnskole-lovens formåls-paragraf) av slikt noe!?

Det som isteden er, er det som utløser den Guds vrede som vil ”ødelegge dem som ødelegger jorden”, - som det blir sagt i Åpenbarings-boken (11, 18) som avslutter Bibelens NT.

Globaliseringen og babyloniseringen ble forutsagt og varslet allerede for to tusen års tid siden!

Hvem bryr seg vel – eller vet noe - om slikt?

---

Mange vet ikke at Steinerskolene (eller altså Waldorf-skolene, som de også benevnes) har nokså lite med Rudolf Steiner å gjøre. Det samme hva gjelder Camp Hill-bevegelsen.

Rudolf Steiner var endog iøvrig – for iøvrig her å ha nevnt det - bevisst ikke medlem i noe Antroposofisk Selskap.

---

Ordsp 3,1-26 Min sønn! Glem ikke min lære, og la ditt hjerte ta vare på mine bud!

[Sal 119: 11. 2TIM 3: 15.] 2 For tallrike dager og mange leveår skal de gi deg, og fred og lykke.

[4: 10. 5M 8: 1. 30: 16.] 3 La ikke kjærlighet og trofasthet vike fra deg, bind dem om din hals og skriv dem på ditt hjertes tavle!

[6: 21. 7: 3. 2KOR 3: 3.] 4 Så skal du finne velvilje og få god forstand i Guds og menneskers øyne.

[8: 35. 13: 15.] 5 Sett din lit til Herren av hele ditt hjerte, og stol ikke på din forstand!

[22: 19. 28: 26. Sal 37: 5. 118: 8, 9. Jes 26: 4.] 6 Kjenn ham på alle dine veier! Så skal han gjøre dine stier rette. 7 Vær ikke vis i egne øyne, frykt Herren og vik fra det onde!

[8: 13. 16: 6. Jes 5: 21. Rom 12: 3, 16.] 8 Det skal være helsebot for din kropp og gi ny styrke til dine ben. 9 Vis Herren ære med gaver av ditt gods og med førstegrøden av hele din avling!

[2M 23: 19. 5M 26: 2 ff.] 10 Så skal dine forrådshus fylles med overflod og dine pressekar flyte over av most.

[5M 28: 8. Joel 2: 24.] 11 Min sønn! Forakt ikke Herrens tukt og vær ikke utålmodig når han refser deg!

[Job 5: 17. Heb 12: 5.] 12 For den Herren elsker, den refser han, slik som en far gjør med den sønn han har kjær.

[13: 24. 5M 8: 5. Jer 10: 24. Åp 3: 19.] 13 Salig er det menneske som har funnet visdom, det menneske som vinner forstand. 14 For det gir bedre vinning enn å vinne sølv, og bedre utbytte enn gull.

[8: 10, 19. Job 28: 15 ff.] 15 Den er mer verdifull enn perler, og alle dine skatter kan ikke lignes med den.

[8: 11. Job 28: 18.] 16 Langt liv har den i sin høyre hånd, rikdom og ære i sin venstre.

[8: 35. 22: 4.] 17 Dens veier er fagre veier, og alle dens stier er fred. 18 Den er et livsens tre for dem som griper den, lykkelig blir hver den som holder fast på den. 19 Herren grunnfestet jorden med visdom, han bygde himmelen med forstand.

[8: 27 ff. Sal 33: 6 ff. 104: 24.] 20 Ved sin kunnskap lot han de dype vann velle fram, og skyene drypper av dugg. 21 Min sønn! Bevar klokskap og omtanke, la dem ikke vike fra dine øyne! 22 Så skal de være liv for din sjel og pryd for din hals. 23 Da skal du vandre din vei trygt og din fot skal ikke støte mot noe.

[4: 12. 10: 9. Sal 91: 12.] 24 Når du legger deg, skal du ikke frykte. Og når du har lagt deg, skal din søvn være søt.

[1: 33. 6: 22. Sal 3: 6. 4: 9.] 25 Du skal ikke engste deg for uventet skrekk, eller for uværet når det kommer over de ugudelige.

[Job 5: 21. Sal 91: 5 ff. 112: 7 ff.] 26 For Herren skal være din tillit, og han skal bevare din fot så den ikke blir fanget.

---

Ordsp. 28, 24: Den som plyndrer sin far og sin mor og sier: Det er ingen synd! - han er stallbror til ødeleggeren.

---

Ordsp. 28, 25 – 27: Den grådige vekker trette, men den som setter sin lit til Herren, skal trives.

[13: 10. 15: 18. 29: 22.] 26 Den som setter sin lit til sin forstand, han er en dåre. Men den som vandrer i visdom, han blir frelst.

[3: 5.] 27 Den som gir til den fattige, skal ikke lide nød, men den som lukker sine øyne, får mange forbannelser.

[11: 24, 25. 19: 17. 22: 9. 5M 15: 7. 2KOR 9: 9.]

---

Ordsp. 29, 15: Ris og tukt gir visdom, men en gutt som er overlatt til seg selv, gjør sin mor skam.

---

Ordsp. 31, 10 – 12: En god hustru - hvem finner henne? Langt mer enn perler er hun verd.

[3: 15. 8: 11. 18: 22. 19: 14.] 11 Hennes manns hjerte stoler på henne, og på vinning skorter det ikke. 12 Hun gjør ham godt og intet ondt alle sitt livs dager.

---

Fork. 7, 26: Jeg fant noe som er bitrere enn døden: Den kvinne hvis hjerte er en snare. Hennes hender er lenker. Den som behager Gud, slipper fra henne, men synderen blir fanget av henne.

[Ord 5: 4. 7: 5 ff. 22: 14.]

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 28, dato: Fredag 13. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 11, 3 pluss-grader Celsius.

Overskyet formiddagen, men ble sol og fint vær utover dagen. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 17, 1 plussgrader.

---

Litt planting, graving, rydding og forskjellig her hjemme.

Jeg og Trude kjørte til Haugesund og handlet, uten noen av ungene.

Veien ifra Ølensvåg utover Bjoa og Vikebygd til Isvik ble ny-asfaltert tidligere i sommer og er blitt en hel del bedre. Det gikk nokså fort og fint med asfalteringen.

Det står skilter om at det blir bompenge-ring utenfor Haugesund i november i år. Det blir altså en slik bompenge-ring til tross for at folk flest protesterer.

---

Det slår meg at vi nok ville ha hatt et nærmere og bedre forhold til flere av våre naboer om det ikke hadde vært for Bekymrings-meldingen ifra Mattilsynet til Barnevern-tjenesten.

---

Trude kan bli nokså trasig og ufin både hvis hun har sovet litt for lite og hvis hun har spist for lite.

Det er ikke alltid så lett å få henne til å spise bra nok, nu i det siste års tid. Heller ikke med medisinering. Selv om vi jo alltid har svært så rikelig med forskjellig slags mat og slikt hjemme. Hun har blitt så egenrådig også med slikt, at hun kanskje også sånn sett gjør det motsatte av hva sine nærmeste ønsker?

---

Trude forteller at Audhild reagerte noe spesielt underveis i Jan Knudsen sitt foredrag på Sjølberger-stevnet.

---

Det blir et nytt Sjølberger-stevne hos familien Eilif i slutten av denne måneden, for de som ikke hadde anledning til å være med på det første.

---

Eilif har hatt store problemer med Mattilsynet, som fullstendig uberettiget har oppført seg utrolig ille overfor ham.

Jeg snakket med folk i distriktet der hvor han bor, som indignert sa det samme og mere til. Og at en stor ressursperson vil bli savnet og være borte for Norge om Mattilsynet – slik de mildt sagt forsøker - tvinger Eilif bort ifra Norge.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 28, dato: Lørdag 14. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 9, 8 pluss-grader Celsius.

Regn, det meste av dagen. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 18, 8 pluss-grader.

---

Jeg telelefonerte og snakket med Hege. Eirik telefonerte på kvelden og snakket med meg.

De har besøk av foreldre nu og 14 dagers tid fremover.

---

Steiner-skolene (Waldorf-skolene), montesorri-skolene, osv., mangler det meste og er i likhet med de offentlige skolene nødløsninger. Foranstaltet for å avhjelpe nød.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 28, dato: Søndag 15. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 13, 7 pluss-grader Celsius. Samme som i dag klokken 12.

Overskyet hele dagen, og noe regn flere ganger. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 22, 3 pluss-grader.

Den ene hønen har rugd frem 15 kyllinger i dag eller i går, i Hønsehuset. Sent på sommeren, men går forhåpentligvis bra. Mest moskusender som hittil i år har rugd ut kyllinger her hjemme. (Flere ligger enda nu også og ruger.)

---

Jeg og Trude så i går kveld filmen ”Apocalypto” fra 2006, regi: Mel Gibson.

En flott, tankevekkende, spennende og godt gjennom-arbeidet film, men også rå og brutal i handlingen. Med handling ifra begynnelsen av 1500-tallet, ifra maya-kulturen i Mellom-Amerika, i tiden rett før de spanske erobrerne kom og knuste landet nokså fullstendig. Men dette er også et tidspunkt hvor maya-kulturen allerede er i full ferd med å kollapse innenfra.

En setning ifra W. Durant står som en slags innledning til filmen. Følgende: ”En stor sivilisasjon blir ikke erobret utenfra før den har ødelagt seg selv innenfra.”

Filmen handler om et stamme-samfunn i en frodig skog i jungelen, som overraskende blir angrepet av brutale voldsmenn som hærjer, dreper og tar til fange. Fangene blir ført bort som slaver til et fremmed slags moderne – den gangen - industri-samfunn, hvor mektige krefter har sin politikk og sitt samfunns-maskineri - med basis i menneske-fiendtlighet, ugjerninger, frykt og vold. Ikke i sitt vesen og i sin ånd meget ulikt nutidens moderne babylonske stor-samfunn.

Det handlet den gangen der, som iøvrig og nu, på sentralt og vesentlig vis om frykt og aksept for krenkelser imot integritet, om forfølgelse, og om forskjellige slags ugjerninger.

Og om Guds tålmodighet og vrede, sentralt plassert i skjebne-kreftene. Hovedpersonen i filmen, Jaguar-poter, er troverdig og godt skildret og representerer uskylds-kreftene, den menneskelige følsomhet, og håp og muligheter for fremtid i trivsel. Og for at Guds vilje engang efter hvert skal kunne skje på Herrens rette vei?

Det forurettede men uskyldige barnet, - følsomheten og uskylden, profeterer i sin nød om Guds vrede og hva som vil komme til å skje, for den og de som har ører og øyne ... Men hvem hører og ser vel Guds ord? Og hvem bryr seg vel ekte og rett nok? Og hvor er forutsetninger og muligheter?

Og hva er vel misbruk og hva er vel forhastede slutninger?

Og hva er det denne filmen ekte og godt nok forsøker å fortelle oss?

Slike næringsrike og tankevekkende filmer, vel-laget og flott servert, har sin største og beste verdi først når de fordøyes nokså godt nok!

---

Og i kveld så vi to filmer. Først ”Cidade De Deus / City Of God” fra 2003, regi: Fernando Meirelles og Katia Lund. Om forholdene, særlig for barn og ungdom, i Rio de Janeiro, i Brasil i Sør-Amerika. En film bygget på virkelige hendelser og forhold. På coveret til filmen står følgende ord: ”I 1960-årene bestemte myndighetene i Rio de Janeiro seg for å gjøre noe med den synlige fattigdommen. Fra verdens vakreste strender og hoteller kunne turistene skimte de beryktede favelaene – slumbebyggelsen på åsidene – og risikere å bli minnet om karnevalsbyens store sosiale forskjeler. Derfor ble bolig-prosjektet Cidade de Deus – ”Guds by” – realisert på betryggende avstand. Ute av syne, ute av sinn. ”Guds by” ble trolig navngit med de beste hensikter, efter kort tid blir navnet misvisende og ironisk. Stedet forfaller til et lovløst territorium hvor til og med korrupte politimenn sjelden våger seg inn, et inferno med egne lover og regler og en farlig indikasjon på hvor sårbart et sivilisert samfunn er. Vi møter den unge Buscapè ”Raketten” som forteller historien om hvordan rottereiret settes i brann ... / Filmen kunne ikke spilles inn i Cidade de Deus fordi det fremdeles er for risikabelt, og regissørene Meirelles og Lund valgte slumområder som var marginalt tryggere.”

En meget så brutal, rå og forskrekkelig film! Som realistisk gjengir faktiske forhold. Forhold endog mange ganger verre enn i Oslo her til lands! Haugesund blir smårusk i sammenligning.

Blandt annet særlig om barn og ungdom og voksne uten åndelige og ekte foreldre, foresatte og forfedre, men med avskårne røtter – som ugress satt i en vase.


Den andre filmen vi så var ”Pushing Hands” ifra 1992, regi: Ang Lee. En film med bakgrunn ifra Taiwan, Kina og USA. Om avstand og kollisjon mellom kulturer og generasjoner, og om tai chi. Stillferdig, flott og fin familie-film.

Om den aldrende tai chi-mester Mr. Chu som har flyttet fra Beijing i Kina til New York i USA for å tilbringe sine siste år sammen med sin eneste sønn, som er gift med en amerikansk dame. Sønnens nord-amerikanske kone er en frustrert, nevrotisk forfatter – som er nokså helt og holdent fremmed for de asiatiske holdninger og tradisjoner. En selvfølgelighet (i store deler av verden) som at barn hele veien er opplært til å stelle likså godt med sine foreldre som de selv ble stelt, virker frastøtende og splittende på henne! Og hennes egoistiske, splittende og nevrotiske reaksjon og holdning naturlig nok nokså ubegripelig for far og sønn!

En film som også viser at det 5. av De 10 budene i Bibelens GT – som også Jesus og apostlene i NT påpeker viktigheten av – særlig nu for tiden enda ialfall er langt mere en selvfølgelighet i ikke-kristne kulturer og tradisjoner enn i moderne vestlige industrialiserte samfunn. De sistnevnte har særlig de siste hundre års tid, med forskrekkelige konsekvenser, beveget seg bort vekk ifra slike menneskelige, medmenneskelige og kristne selvfølgeligheter. I pakt med den babylonske globaliseringen og splittelsen i egoismens alles krig imot alle. I pakt med de ”sosialistiske” og ”liberale” doktriner som ensporer menneskene som slaver for fabrikker, industrialisering og aristokrati, og for rovdrift på naturen.

Filmen er imidlertid kanskje ikke krass og tydelig nok, - og på slutten kanskje noe resignerende og eftergivende for den babylonske overmakten? Desto viktigere å fastholde den kvalitative forskjellen, - og nettopp ikke å resignere! Og å fastholde det 5. av De 10 budene i Bibelen, hvor denne vesentlige sakens kjerne så kortfattet og lettfattelig er uttrykt: I ordene:

”Du skal hedre og ære din far og din mor, så du får leve lenge i det landet som Herren din Gud har gitt deg.”

Gudas ord i Bibelen profeterer på en særskilt måte om disse forholdene, i de ordene av profeten Malaki som avslutter Bibelens GT – og som går slik:

Mal. 3, 17 – 18:

De skal være mine, sier Herren, hærskarenes Gud, min eiendom, den dag jeg gjør mitt verk. Og jeg vil være mild mot dem, likesom en mann er mild mot sin sønn som tjener ham.

[4: 1, 3. Sal 103: 1, 3. Jes 43: 1.] 18 Da skal dere igjen se forskjell mellom den rettferdige og den ugudelige, mellom den som tjener Gud og den som ikke tjener ham.

[1M 18: 25. 2M 11: 7. Jes 3: 10, 11.]

Mal 4,1-6 For se, dagen kommer! Den brenner som en ovn. Da skal alle overmodige og hver den som gjør ondt, være som halm, og dagen som kommer skal sette dem i brann, sier Herren, hærskarenes Gud, så den ikke levner dem rot eller gren.

[3: 15, 17. Sal 21: 10.] 2 Men for dere som frykter mitt navn, skal rettferdighetens sol gå opp med legedom under sine vinger. Og dere skal gå ut og springe som kalver når de slipper ut fra fjøset.

[3: 16. Sal 72: 2 ff. Jes 11: 4, 5. Luk 1: 78.] 3 Da skal dere tråkke ned de ugudelige. De skal være som aske under fotsålene deres på den dag jeg skaper, sier Herren, hærskarenes Gud.

[3: 17. Jes 26: 5, 6.] 4 Kom i hu Mose lov, min tjeners lov, den jeg gav ham på Horeb for hele Israel, både lover og bud!

[2M 20: 1 ff. 5M 4: 23 ff.] 5 Se, jeg sender dere Elias, profeten, før Herrens dag kommer, den store og forferdelige.

[3: 1. Matt 11: 14. 17: 12 ff. Mark 9: 11 ff. Luk 1: 17.] 6 Han skal vende fedrenes hjerte til barna, og barnas hjerte til deres fedre, så jeg ikke skal komme og slå landet med bann.

[Luk 1: 16, 17.]

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 29, dato: Mandag 16. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 13, 2 pluss-grader Celsius.

Overskyet formiddag, men litt sol innimellom også. Overskyet resten av dagen. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 22 pluss-grader.

---

Tv-programmet ”Frilandshagen” på kanal NRK1 gikk jeg glipp av igår. Sendes for tiden hver søndag.

---

Noen av ungene i familien Jacobsen kom også til Sjølberger-stevnet. Ingen av foreldrene.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 29, dato: Tirsdag 17. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 15, 1 pluss-grader Celsius.

Overskyet og regn. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 17, 9 pluss-grader.

---

Mangt har endret seg i og for vårt familieliv det siste årets tid. For å nevne noe: Vi hører lite sang og musikk nu, og har lite sang- og tegne-konkurranser, ser færre filmer, er mye mindre ute og arbeider i hagen eller andre steder her i hjemstedet og landskapene, er mindre på besøk, arrangementer, møter og på turer, og særlig jeg er mere inne og hjemme – og skriver.

Og det er mye mere.

Ingenting av alt dette endringer til det bedre. Tvert om. Og jeg tror nok vi alle savner hvordan vi hadde det og gjorde det før alt dette med Mattilsynet og damene i Barnevern-tjenesten i Vindafjord kommune og splittelsen og trakasseringen og forfølgelsen av familien tok til! De som savner det minst eller tenker minst på det er nok de minste av barna, og også Alfredo. For Alfredo gjorde det dessuten godt å slippe særlig Balder i vår nærhet. Balder var for ofte ikke særlig snill eller hensynsfull overfor Alfredo, men for hovmodig og egenrådig og upedagogisk. Upedagogisk ved at han trodde og mente seg å være pedagogisk.

For vår hjemmeskole også har det vi har vært utsatt for det siste årets tid vært katastrofalt.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 29, dato: Onsdag 18. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 14, 4 pluss-grader Celsius.

Overskyet og regn. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 17, 6 pluss-grader.

---

Vi plukket bær i dag, ungene som var her på besøk ifra hyttefolket også. Taybær, solbær, rips, bringebær og gullbringebær. De aller første hageblåbær også. Og jeg og Urda årets første modne plomme til hver.

Så dessert i skål til hver efterpå, de rensede bærene klemt i stykker med litt råsukker. Ungene mette, livlige og aktive efterpå. Slik de bruker være efter å ha spist godt.

Frøydis borte til Hilde en stund i dag.

Det har regnet mye, særlig både i går og i dag.

---

Ungene fikk se filmen ”Pushing Hands” fra 1992 regi Ang Lee i går kveld. Som jeg og Trude så forleden kveld og jeg nevnte og omtalte. I mellomtiden har jeg og Trude sett enda to filmer ifra Ang Lee, ”The Wedding Banquet” fra 1993, og ”Eat Drink Man Woman” fra 1994. Begge disse to siste filmene nokså kjedelige og dårlige, og uanstendige. Og helt preget av temmelig så fullstendig overgivelse til det babylonske fangenskapet. Ingenting å anbefale.

---

Jeg foreslo i dag for Gudmund å heller enn å tenke på å begynne på Steinerskolen i Haugesund å heller ønske å begynne på en ganske så spesiell skole i Sør-Korea. Jeg tok opp en film derifra forleden dag, ifra et tv-program på NRK1. Skal la Gudmund få se filmen en av dagene.

Jeg spør ham også om han skjønner hvorfor jeg ikke ønsker at han skal begynne på noen Steinerskole i Haugesund. Om han skjønner det, uten å trenge å være enig i det.

Det er mitt ansvar som far å sterkt fraråde ham slikt noe. Også å fraråde ham å adskille seg ifra sin familie og sine foreldre sin velsignelse. Jeg sier jeg vet at det er dumt av ham og at han vil komme til å angre når han har modnet mere og forstår bedre. En slik skole som Steinerskolen i Haugesund og dens miljø og innflytelsene der vil ikke kunne gi eller tilføre ham noe positivt eller godt for fremtiden eller som menneske, bare innskrenke hans muligheter og talenter, og besørge problemer og bekymringer, stake ut hans vei og kurs i ugunstig, innskrenkende og dårlig retning.

At han må ikke la seg lure og lokke til å tro at et slikt ønske innebærer frihet eller noe godt og positivt for ham. Det er så meget tvert imot. For ungdommer og familier flest her til lands ville det i deres nød ha vært slik, men så langt derifra for Gudmund eller for hans familie, - ikke for vår familie.

---

Litt hage-arbeide også i dag. Lengselen efter å realisere dette landskapet og hjemstedet vårt er stor, og det at jeg heftes med så mye annet – som vi ikke ønsker - gjør vondt. Det er et flott og fint potensiale vi har her i dette landskapet, og det å være underveis i arbeidet med det er hærlig. Har knapt påbegynt det praktiske arbeidet med Vinberget her enda. Mest bare dets omgivelser. Vinberget vårt her er et slags senter-punkt og høyde-punkt, beliggende i nordvestre enden av den 144 dekar store eiendommen, skrånende nedover og utover imot sør, øst og vest. Både imot ferskvann og nær imot saltvann.

Profeten, gartneren og legen Jesaja (ca. 775 – ca. 663 f. Kr., Israel) skriver etsteds i sin bok i GT i en sammenheng (Jes. 5, 1 – 6) om en venn som hadde ”en vingård på en fruktbar haug”. (...) ”Han gravde den om og renset den for stein og plantet edle vintrær i den. Han bygde et vakttårn midt i den, og han hogg også ut en vinpresse i den. Og han ventet at den skulle bære gode druer, men den bar ville. Og nå, dere Jerusalems innbyggere og Judas menn: Døm mellom meg og min vingård! Hva var det mer å gjøre med min vingård, som jeg ikke alt hadde gjort med den? Hvorfor bar den ville druer når jeg ventet at den skulle bære gode?”

Vingården ryddes og stelles og beplantes, men det går ikke som forventet. Slikt noe kan jo skje, og har sine årsaker. Men hva Jesaja her forteller om er en vingård som egentlig er et bilde på noe annet, - som jeg her ikke skal gå inn på. Men han forteller videre også om hvordan den samme vingården blir ødelagt:

”Så vil jeg nå la dere vite hva jeg vil gjøre med min vingård: Jeg vil ta bort gjerdet, så den blir avgnagd. Jeg vil rive ned muren, så den blir nedtråkket. Og jeg vil la den ligge øde. Den skal ikke skjæres og ikke hakkes, men torn og tistel skal skyte opp. Jeg vil befale skyene at de ikke skal la regn falle på den.”

Elementære ting, - også den gangen.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 29, dato: Torsdag 19. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 12, 2 pluss-grader Celsius.

Overskyet først på dagen, senere sol og fint vær. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 17, 3 pluss-grader.

---

Ungene fra hyttefolket her på besøk i dag også, og de siste dagene. Unger fra en familie som passer på hytten for hyttefolket. De gav i dag uttrykk for at de trodde vi også nu er hyttefolk. På sett og vis jo riktig. Bolighuset her er lite og meget så enkelt og forholdsvis primitivt.

---

Vi var i dag igjen i Haugesund og handlet og gjorde noen ærender. Innom Felleskjøpet-butikken og leverte to motorsager til reperasjon, kjøpte hønsefor, etc. Var og innom Spanne Plantesalg i Haugesund. Ungene fikk en kanin der, og vi kjøpte en påfugl-hun, 400,- kr. De hadde kjøpt den for 1.000,- kr. for noen år siden. Fuglen er 5 – 6 år gammel, sa de. Påfugl-hannen deres var fløyet bort for et par års tid siden.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 29, dato: Fredag 20. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 8, 4 pluss-grader Celsius.

Sol og finvær. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 23, 3 pluss-grader.

---

Et brev med posten i dag til Trude fra Synnøve på Karmøy, igår et brev til meg ifra Ivar B. Løne.

Synnøve åpner sitt brev slik: ”Hei Trude / Takk for telefonsamtalen. Nei, selvfølgelig tok ikke jeg Steviaplanten, - litt skremmende – Runes mistenksomhet igjen. / Jeg tror vi stod i nærheten av drivhusene da Rune kom med planten for å vise den. Jeg vet ikke hvor han satte den fra seg, men det er vel en mulighet for at han satte den fra seg der i stedet for å gå tilbake med den til der den ble hentet fra. Rundt der vi stod da så dere vel etter med en gang. Men nå har dere sikkert funnet den? Det kan være greit for meg å få vite det – jeg er jo mistenkeliggjort.”

Hun skriver videre om jordbær-åkeren sin, og til slutt vimsete og tåpelig, eller særdeles umodent, om kristendom. Men mindre vimsete og umodent i dette brevet enn ofte før. Hun skriver i så måte, i begynnelsen:

”Jeg fikk snakke litt kristendom med deg på telefonen. Det er det jeg liker best å snakke om. Deres gjest hadde sikkert ikke hatt noe imot å høre hva jeg hadde inne - / Jeg tar med noen skriftsteder til deg som viser hvor viktig det er med læren. – Selvfølgelig er det også viktig å være et godt menneske, det blir alle når de blir født på ny. Men det er da så mange som er det som slett ikke tror på Gud i det hele tatt. De er ofte bedre enn mange som kaller seg kristne. Men det hjelper dem ikke når Jesus kommer igjen. Jesus og apostlene må være vår ledesnor. I Johs. 3:1-21 holder Jesus en viktig tale for Nikodemus om veien til frelse. Det 16. vers må ikke tas ut av sin sammenheng i denne Jesu tale – slik de aller fleste gjør. Jesus begynner talen med å si at uten man blir født på ny av vann og ånd, kan man ikke bli frelst, og avslutter med å si at ”den som gjør sannheten kommer til lyset, for at hans gjerninger kan bli åpenbart, for de er gjort i Gud”. Altså den som blir født på ny av vann og Ånd tror på Jesus (v. 16), og gjør sannheten – og det har med læren å gjøre –”

Og Synnøve skriver vel først og fremst i dette og videre henvendt til Trude.

Er det fortapelsen hun er noe redd for, eller opptatt av?

Jesus sine ord i Joh. 3, 16 i NT – som hun særskilt henviser til – går slik: For så har Gud elsket verden at han gav sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal fortapes, men ha evig liv.

Å bli født på ny, av vann og Ånd – er vel ikke så lett å skjønne meningen med for mange nu i disse tider. De betingelser Jesus snakket om som må værende tilstede for å kunne se Guds rike, og å komme inn til Guds rike!

Slik: Jesus i Joh. 3, 3: Jesus svarte og sa til ham: Sannelig, sannelig sier jeg deg: Uten at en blir født på ny, kan han ikke se Guds rike.

Og slik: Joh. 3, 5 – 7:

Jesus svarte: Sannelig, sannelig sier jeg deg: Uten at en blir født av vann og Ånd, kan han ikke komme inn i Guds rike. 6 Det som er født av kjødet, er kjød, og det som er født av Ånden, er ånd. 7 Undre deg ikke over at jeg sa til deg: Dere må bli født på ny!

Og hvor kommer så troen inn i dette bildet, - troen på Menneskesønnen, på Jesus Kristus?

Troen altså på hva og hvem?

Troen på skikkelsen Jesus, - på en slags filosof eller menneskevenn som levde for to tusen års tid siden? Eller troen på hva han faktisk sa oss, og sier oss?

Dåpen bekrefter den fulle troen og den fulle tilliten, - og dernest kommer å vokse og å modnes i Ånden inn i bildet! Ifra og med – og i - Jesus Kristus! Veien, sannheten og livet!

---

Jesus i Joh. 3, 20: For hver den som gjør det onde, hater lyset og kommer ikke til lyset, - av frykt for at hans gjerninger – slik de er - skal bli refset eller avslørt.

---

Den ”Runes mistenksomhet” hun skriver om har jeg aldri noensinne hørt noen som helst andre snakke eller eller skrive om eller nevne eller antyde. Bortsett fra Sigve Saker, som forsøkte å ta henne i forsvar, - og bortsett fra Trude, som også forsøkte å ta Synnøve i forsvar. Begge fordi de har vanskelig for å tro at hun kan være så ille som jeg har oppfattet og beskrevet henne som, - eller vel rett og slett fordi de syns jeg kunne eller burde ha forholdt meg mere likegyldig eller forbiseende i forhold til angjeldende forhold med henne?

Hun involverte dog seg selv i den pågående sak. Likesom Trude for sitt vedkommende også gjorde det.

Og hun lurer ikke meg til å tro at hun ikke tok Stevia-planten, som faktisk ble fullstendig borte vekke straks efter at hun fikk se den. Ikke står den eller er den blitt satt noe annet sted her hjemme heller.

Da hun var her ble hun med bort til drivhuset for at jeg skulle vise henne den. Jeg gikk inn i drivhuset og tok den med bort til åpningen og satte den ned der, hvor det også¨stod noen andre planter i potter. Der kikket hun på den og snakket vi om den. Jeg sa at hun dessverre ikke kunne få den, men at jeg eventuelt kunne sette en stikling til henne. Derefter gikk vi derfra. En stund efterpå kom Trygve Einar Gjerde, og jeg sa til Synnøve, som da hadde vært her en stund og som hilste på ham, at jeg og Trude nu skulle ha et møte med ham, men at Frøydis og Stauda kunne hjelpe henne hvis det var noe mere hun ønsket og at de også kunne servere henne mat og drikke her ute hvis hun ønsket det, men at jeg og Trude nu måtte gå inn for å avholde det på forhånd avtalte møtet med Trygve Einar Gjerde. Hun spurte hvilket slags møte det skulle være, og jeg sa at det kunne jeg dessverre ikke fortelle noe om, men at det var avtalt på forhånd og kunne vare utover kvelden og at hun måtte ha oss unnskyldt hvis hun ønsket å bli her lengre.

Jeg så ifra stuevinduet her at Synnøve ble her en god stund lengre, hvilket også Frøydis og Stauda som hjalp henne fortalte i efterhånd. Først formiddagen dagen efter gikk jeg til drivhuset for å sette tilbake på plassen sin Stevia-planten som var blitt vist frem for Synnøve, men da var den der ikke – og ikke noe annet sted her heller. Jeg og flere av oss andre her letet efter den rundt omkring her både den dagen og i dagene efterpå og siden. Vi ville forlengst ha funnet den om den var her noe sted. Og hvordan skulle den vel ha kunnet flytte på seg i det heletatt, når ingen av oss her hjemme har gjort det. Heller ikke Trude, som ofte kan ha problemer med hukommelsen og hvor hun gjør av saker og ting, har flyttet på den.

Synnøve og jeg gikk ifra Stevia-planten der hvor den ble vist frem for henne, straks innenfor åpningen til drivhuset. Jeg satte den ikke tilbake til plassen sin, og heller ikke noe annet sted.

Tre potter med Stevia-planter ble overvintret her hjemme, og den ene døde efter hvert. De to andre var flotte og fine, og den ene viste jeg frem for Synnøve. Den hadde jeg tidligere i år tatt en stikling ifra, som hadde rotet seg godt i en liten potte (først i en vase i kjøkkenvinduet her), for å gi til bror til Blåbærkongen. Den andre hadde jeg nylig lagt ned en gren ifra til en side-potte, og enda ikke klippet ifra. Den ville jeg derfor ikke ta frem for å vise til Synnøve, i og med at jeg ikke ville flytte på dens to enda sammenhengende potter. (Den er nu klippet av, og vil i steden for den første bli gitt til bror til Blåbærkongen.)

Synnøve er både løgnaktig og frekk – og antagligvis også tyvaktig? Eller hva?

Trude vil enda fortsatt tro det beste og godt om henne. Og at hun kanskje hverken er løgnaktig, frekk eller tyvaktig.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 29, dato: Lørdag 21. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 9, 2 pluss-grader Celsius.

Sol og finvær. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 25, 3 pluss-grader.

---

Gudmund i dag hos Pål. Vikebygd-festivalen, etc. Han kom her imot kvelden, før han egentlig kom hjem igjen, i en bil med Idun ilag med Alice (ifra Sveio) og Marte. De var her ikke lenge.

Idun la igjen en lapp til meg i brille-etuiet, hvor det stod de to ordene: Festina lente.

Skynd deg langsomt, betyr de latinske ordene.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 29, dato: Søndag 22. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 9, 2 pluss-grader Celsius.

Sol og finvær. Regn sent på kvelden, imot midnatt. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 28, 4 pluss-grader.

---

Jo flere arter vi har dess mere stabilt er økosystemet. Sier en ifra radioen nu i formiddag.

Ord verdt mang en tanke.

Det handler blandt annet om ikke bare å ha ett ben å stå på, og om ikke å være ensporet.

---

Ungene fant nedenfor den store Bålplassen her i går et rede med 6 pinnsvin-unger! Under den store gyvelen på solkollen der. Først pinnsvin-ungene som var rundt omkring der og gikk, likesom i dag også. Sjarmerende og artige små dyr! Jeg og Mariel så de alle i dag, da de gikk der omkring.

Ungene forteller at hyttefolket i nærheten fortalte at et pinnsvin var falt ned i deres svømmebasseng forleden dag, og ble funnet dødt der. Hadde ikke klart å komme seg opp ifra det. Jeg håper det ikke er mor eller far til pinnsvin-ungene her.

---

Hagearbeide og planting mest her i dag, som i går.

Gudmund til Pål imot kvelden. Pål reiser bort en av dagene, tror jeg.

---

Jeg ble noe syk i går, vet enda ikke hva det er eller hvor alvorlig det er. Hovnet opp i skrittet, mellom ballene og rompen, venstre side. Nokså mye. Kanskje som et halvt hønseegg å kjenne til? Vondt å sitte, vondt å bøye seg. Nokså meget vondt og ille.

Endetarmen? En slags brokk? Hemeroider? En betennelse? Jeg vet ikke enda. Men vel forårsaket av all sittingen med skriving, og fraværet av mere kropslig beskjeftigelse og arbeide med bevegelse, i det siste års tid?

Både Trude og jeg finner frem medisinering.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 30, dato: Mandag 23. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 14, 6 pluss-grader Celsius.

Overskyet. Regnet noe i natt. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 20, 5 pluss-grader.

---

Rydding i landskapet her, med hagesaks.

Å sitte er problematisk. At jeg bøyer meg også. Det å gå også noe vanskelig.

Å skynde seg langsomt har brått på flere måter for meg nu blitt en nødvendighet!

---

De færreste, mildt sagt, har eller tar seg tid eller mulighet og anledning for å forholde seg til alvorlige, grove overgrep ifra korrupt offentlig Barnevern-tjeneste etc. så grundig og omstendelig som jeg gjør det. Meget så mildt sagt!

De fleste har faktisk nærsagt ingen som helst reell mulighet for motmæle eller protest! De korrupte og makt-misbrukende vinner sine korrupte gevinster på det at forholdene er slik.

De dumme og de med minst samvittighet vinner godt frem særlig i dårlige samfunns-forhold. Dette er det også endel finkledde skurker og karriære-bevisste mennesker som vet. Og andre mennesker som mere eller mest mindre bevisst forholder seg til som til et trist faktum. Mens de fleste forholder seg naivt eller temmelig så lite bevisst til dette og disse forhold.

Det er bare slik virkeligheten er, sier mange. Så forskjellig-artet. Hva som konkret med hensyn til vesentligheter uvirkeliggjør virkeligheten, er naturlig – og utrolig – nok, under slike forhold, nokså tabu-belagt og fjern tematikk!

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 30, dato: Tirsdag 24. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 11, 8 pluss-grader Celsius.

Sol og fint vær ifra formiddagen og hele dagen. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 23, 7 pluss-grader.

Tid for jordbær, bringebær, søtmispel og kirsebær. Og solbær og rips. Og de første hageblåbær modner i disse dager.

En blomster-kolbe på en av kalmusrot-plantene her, som står meget solrikt nede i vannkanten. Mange blomster-kolber på ene bredblad-dunkjevlen. Og kastanje-trær som blomstrer i bergsidene her.

---

Bare vondere i dag, frem imot 18-tiden. Vanskelig å gå også. Temmelig så ille.

Men ved 18-tiden eller før kom bløt bæsj og blod-slim. Og det ble straks en hel del bedre efterpå. Jeg går nu med bæsj-bleie. Mariel og Urda syns det er noe artig også. Trude tenner opp i Ildhuset.

---

Bevisstheten og tankekraften og mulighetene for god arbeids-innsats kan sløves og reduseres betraktelig eller veldig av visse former for sykdom og smerte.

---

Det å vite presis hvilken sykdom en får eller har er ofte mindre viktig enn mange folk nu for tiden tror. Hvilkne medisiner en forsiktig kan forsøke med er ofte viktigere og av større betydning. Og hvilkne medisiner som så hjelper, lindrer og leger kan underveis og efterpå bidra til å fortelle mere om hva sykdommen var og hvordan den artet seg.

Jeg sikter naturligvis først og fremst til plante-medisiner, og i det heletatt ikke til babylon-medisiner.

Elementær lege-videnskap er en erfarings-videnskap, - som også en mester som sveitsiske Alfred Vogel (1902 – 1996) for eksempel sa det. En erfarings-videnskap, i mange og viktige betydninger av ordet.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 30, dato: Onsdag 25. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 14, 8 pluss-grader Celsius.

Det synes som å ha regnet noe her ute sent i natt. Bra og fint vær det meste av dagen og kvelden. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 23 pluss-grader.

---

Per og Pål kom her på besøk og var her en stund. Vi gikk for det meste i hagen. Per undret på om Gudmund kan være med og hjelpe ham med muring og slikt noe på fredagen, og Per kan i så fall komme og hente ham. Pål reiser til London på speider-treff i morgen.

Per kommer og henter Gudmund fredagen.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 30, dato: Torsdag 26. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 13, 9 pluss-grader Celsius.

Litt regn tidlig på dagen, så sol og finvær. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 24, 1 pluss-grader.

---

Det blir til stadighet enda født kyllinger her ute, moskusand og høns.

Det kryr og tyter frem!

---

Det ankom med posten en nytt nr. av tidsskriftet Sax forleden dag. ”Forum for friskoler og hjemmeundervisning”. Dette er nr. 1 – 2 for 2007, 10. årgang. Som vanlig mye stoff som folk flest burde ha lest og tatt på alvor.

---

Jeg telefonerte og snakket i dag igjen med Helgevold Elektro AS. Og SØK – hvor ingen tok telefonen.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 30, dato: Fredag 27. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 14, 2 pluss-grader Celsius.

Både sol og overskyet og regn i løpet av dagen. Regnet mye i kvelden. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 24, 7 pluss-grader.

---

Fikk i dag snakket med SØK, telefonert ved 11-tiden.

---

Trude forteller at Gudmund har fortalt at han egentlig ikke er særlig ivrig efter å begynne på Steinerskolen og at det ikke er det det dreier seg om, men om det å være sammen med Balder og Idun.

Mitt forslag om at han kan begynne på skole i Sør-Korea, ved Gul Gulsa-tempelet, hvor han kan lære i budhisme og kampkunsten Son Mudo, virket Gudmund ikke altfor interessert i. Ikke efter at han fikk se filmen derifra heller, som gikk på tv-kanalen NRK1 mandag 16. juli 2007 (kl. 20.30 – 20.55). Filmen omhandlet norske Svein Ivar Ringheim på 24 år ifra Voss, som har bodd der og vært elev der i to år – og kom hjem igjen, for å reise dit igjen og for å fortsette der.

Kanskje efter Steinerskolen i Haugesund, sa Gudmund. Hva jeg ellers og iøvrig sier til Gudmund om disse sakene går inn gjennom hans ene øre og straks ut igjen det andre. Utfra hva han sier er det knapt mulig særlig å høre at han egentlig hører hva jeg forteller eller sier. Han er fullstendig fiksert på noe annet, - koste hva det koste vil.
 
---

--28--
--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:
--- Uke 30, dato: Lørdag 28. juli 2007:

Temperaturen her ute i natt var på det laveste omkring 12, 7 pluss-grader Celsius.

Endel regnvær også i dag. Stundom pøsende ned. Maks-temperaturen her ute i dag omkring 18, 6 pluss-grader.

---

Jeg telefonerte og snakket med Eirik på formiddagen. Vi kjører på besøk dit i dag eller i morgen.

Jeg og Alfredo til Ødegård. På veien dit, rett bortom eiendommen her, så vi Idun. Jeg spurte Idun, og hun fortalte alt. Hun ville da ikke lyge, om det som var skjedd. Hun hadde vært her omkring siden torsdagen. Tenkte efterpå at når vi kom hjem skulle jeg først spørre Trude - om Idun hadde telefonert. Idun satt på med oss til Vikebygd, til familien Snabel. Det lot seg fort skjønne av hva Idun fortalte at Trude igjen hadde løyet og vært falsk, - og hatt med seg Gudmund og flere av ungene på det – både Frøydis, Stauda og Alfredo. At løgnen og falskheten gravde seg lengre og lengre og dypere og dypere inn i vår familie.

Per var her da vi kom hjem, og Trude stod bortmot Hønsehuset og snakket med ham. – Står der og konspirerer? sa jeg. Det lot seg fort merke, på de begge, at noe var galt. Jeg spurte om det gjaldt Iduns besøk og lureriet i den forbindelsen. Og sa til Trude at hun vel burde kunne vente med alt slikt noe til seperasjonen for skilsmisse er et faktum, - at vi jo når som helst nu får brev og videre saksbehandling ifra Fylkesmannen i den forbindelsen.

Da kom det ifra henne beskjed om at svar-brev ifra Fylkesmannen hadde kommet, men at hun hadde gjemt det unna! Hun hadde altså løyet og vært falsk i så måte også. Jeg spurte henne om når tid svar-brevet ifra Fylkesmannen var kommet med posten og hun hadde gjemt det unna, - hun sa at det var ikke lenge siden. Jeg ba henne finne frem brevet til meg for meg straks efterpå. Det gjorde hun og jeg kikket litt på det.

Trude fortalte også at Holgeir og Irene hadde vært her en tur på besøk, at de kom straks efter at jeg og Alfredo kjørte. Idun hadde telefonert og snakket med Trude, og Idun fikk sitte på med Holgeir og Irene ifra Vikebygd.

Både Trude og Gudmund og Frøydis hadde løyet, om Idun - og fått også Stauda og Alfredo til å lyge. Men Trude hadde altså også løyet om og med mere enn som så!

Trude fortalte altså da vi snakket med Per her ute, at svarbrev ifra Fylkesmannen var ankommet her med posten 12.07. 2007, og at hun hadde tatt det og gjemt det unna! Da jeg efterpå kikket på svar-brevet syns jeg det så ut som at det stod at det var post-stemplet dato den 7. – antagligvis juli. Trude sa det var kommet med posten den 12. juli, for ikke så mange dagene siden. Da jeg spurte henne for et par ukers tid siden om hun hadde sett noe til noe svar-brev ifra Fylkesmannen sa hun nei, - og spurte da om jeg vel ikke trodde at hun hadde tatt brevet. Og sa at det hadde hun ikke. At jeg bare ikke måtte tro at hun gjorde det. Men det hadde hun likevel gjort!

Da jeg kikket litt nærmere på brevet så jeg at det var post-stemplet 07.06. 2007, - altså for bortimot to måneder siden! Da sa jeg til Trude, at brevet kanskje heller var ankommet oss i posten den 12. juni, - mere enn en måned tidligere enn hun snakket om? Hun bekreftet dette. Men prøvde i det lengste også å lyge om dette. Likeså også når det gjaldt dette med Idun. Og ikke bare med fortielser og falskhet, men også mere direkte løgner. Både Trude og Per Snabel forsøkte å fremstille det som at fortielser og falskhet er noe annet og bedre enn løgn og falskhet. Det syntes tydelig for meg som at Trude hadde tilkalt Per Snabel for å ha ham som u-moralsk støtte.

Da Trude husket at hun også hadde løyet direkte om disse tingene overfor meg, og visste at jeg også visste det, først da gjorde hun ikke mere et poeng ut av den løgn at hun bare hadde fortiet sannheten og fakta. Men hun prøvde seg i så måte ivrig og hoverende i det lengste.

Jeg lar meg mindre og mindre overraske av at hun er løgnaktig og falsk. Har vel blitt såpass vant med det. Men det er ikke akseptabelt. Frøydis og Stauda angret straks, og Alfredo skjønte også og angret. Gudmund vel ikke enda? Han sa noe om at jeg kanskje mente og sier at det er bedre med konfrontasjon og åpne kort ifra begynnelsen, enn løgner og falskhet? Jeg sa, at det er riktig og rett det. Og at alle og enhver som lyger synes de har nokså gode grunner for å gjøre det. Men at slik er det egentlig ikke, - men heller tvert om. Og at den skaden og ødeleggelsen som løgn og falskhet forårsaker – også i det små, såvel som i det større – er uhyggelig forskrekkelig og meget ille. Og hva om jeg også – og andre også – skulle begynne å bruke den samme metoden, - det å lyge og å være falsk? Hva da?! Det å lyge og det å være falsk er hverken det naturlige eller rette.

Jeg tror likevel det er en fordel at vi reiser til familien Eirik & Hege nu i dag, som planlagt og avtalt.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 30, dato: Søndag 29. juli 2007:

Reise i Hardanger.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 31, dato: Mandag 30. juli 2007:

Reise i Hardanger.

---

--- Dagboksnotater, Rune L. Hansen, N-5568 Vikebygd, Norge:

--- Uke 31, dato: Tirsdag 31. juli 2007:

Reise i Hardanger.

---

*****

---


---


---