2


---

Ifra avisen ”Dagen” for onsdag 18.04. 2007, side 3:

(Kopi / avskrift: Rune L. og Trude Hansen pr. 18.04. 2007.)

---

Under rubrikken I FOKUS / TEOLOGI – side 3:

---

Kristne verdier?


Av Knut Alfsvåg,

professor i teologi ved Misjonshøgskolen i Stavanger


I HVILKEN GRAD samfunnet og dets institusjoner skal forpliktes på kristne verdier er et problem som ofte går igjen i samfunns-debatten. Det er imidlertid en mangel ved denne debatten at en forholdsvis sjelden tar seg tid til å spesifisere hvilke verdier dette er. I dag vil jeg benytte denne spalten til å prøve å gjøre noe med det.


JEG TROR DET ER flere gode grunner til å peke på menneskets absolutte verdi som det grunnleggende synspunkt i denne sammenheng. Ut fra kristen overbevisning har mennesket for det første en absolutt verdi fordi det er skapt i Guds bilde. Dernest er dets verdi begrunnet i det at Gud selv ble menneske for å gjenopprette muligheten til fullt gudsfellesskap. Dessuten ligger det i den kristne overbevisning om frelse av nåde en tydelig påpekning av at menneskeverdet ikke er begrunnet i det vi gjør. Uansett hvordan det ellers stiller seg når det gjelder egne bedrifter og kvalifikasjoner, så er det viktigste ved oss det vi har fått.


FOR DET ANDRE er det naturlig å vise til nestekjærlighet som en grunnleggende kristen verdi. Dette var noe Jesus ofte pekte på, og han var heller ikke redd for å sette tanken om nestekjærligheten på sin ytterste, utfordrende spiss. Dere skal elske deres fiender, sa han, og rev dermed bort ethvert grunnlag for å skille prinsipielt mellom oss og de andre. Og dere skal vise dette i praksis ved å tilgi dem som har gjort noe galt mot dere, ubetinget og grenseløst, når de oppriktig angrer og ber om det.


I TILLEGG ER DET også en grunnleggende kristen verdi å ta vare på hele Guds skaperverk. Vi har fått en fantastisk verden å leve i, men den gaven vi slik er betrodd, har vi ikke alltid forvaltet rett. Tydeligere nå enn vi gjorde for en generasjon siden ser vi nå at også dette er en verdi-prioritering som hører nært sammen med helt grunnleggende sider ved den kristne tro.


SÅ NESTE GANG debatten går for eller imot kristne formåls-paragrafer i den ene eller den andre sammenheng, bør en antagelig også prøve å forklare hvilke verdier det dreier seg om og hvorfor de faktisk er viktige. Da har vi også et godt grunnlag for å spørre dem som av ulike grunner er skeptiske og avvisende om hva det er ved disse verdiene som de har så mye imot.


---


***

ADRESSER:


-- Dagen, avisen, PB 2394, Solheimsviken, N-5824 Bergen, Norge. Tlf. Sentralbord 55 55 97 00, Nyhets-tips 55 55 97 25, telefaks 55 55 97 40, E-post: / redaksjonen@dagen.no & sjef-redaktør Odd Sverre Hove odd.sverre.hove@dagen.no & redaktør Johannes Kleppa johannes.kleppa@dagen.no & nyhetsleder John Solsvik john.solsvik@dagen.no -


---