-- 20100805-Pressemelding-om-bv-fra-regjeringen.html     --- BREVENE ( ekstern ) -- Barnets-rettigheter-Index.html  ( intern ) -- 

http://www.regjeringen.no/nb/dep/bld/pressesenter/pressemeldinger/2010/feil-om-barnevernet.html?id=611988  

Kopi / avskrift - RLH:  



---
(( Du er her: regjeringen.no / Barne-, likestillings- og i... / Pressesenter / Pressemeldinger / Feil om barnevernet ))


Pressemelding , 05.08.2010 :

Feil om barnevernet

Vi viser til de siste dagers medieoppslag om barnevernet. Det er to ting som har kommet opp som vi vil kommentere:

1. Antall henleggelser av barnevernet.

Her har det vært oppslag om at 3 av 5 saker er henlagt. Dette er misvisende fordi:
I artikkelen er bekymringsmeldinger og undersøkelser slått sammen og kalles saker.


Barnevernet mottar bekymringsmeldinger. Disse skal gjennomgås snarest og innen én uke. En bekymringsmelding skal følges opp dersom det er rimelig grunn til å anta at det foreligger forhold som kan gi grunnlag for tiltak etter barnevernloven, jf § 4-3.


Dersom barneverntjenesten ut i fra meldingen vurderer at det er behov for videre undersøkelse opprettes en undersøkelsessak. Barneverntjenesten har en frist på tre måneder på å undersøke saken (i særlige tilfeller seks måneder).

 
Det er altså en forskjell på å henlegge en bekymringsmelding og en undersøkelsessak. Ved henleggelse av en undersøkelsessak har barneverntjenesten etter å ha undersøkt forholdene i familien vurdert at det ikke er grunnlag for å iverksette tiltak etter barnevernloven.

 
Derfor vil vi presisere at: Kommunenes halvårsrapporteringer for 2. halvår 2009 viser at i underkant av 18 prosent av meldingene henlegges. I 1996 ble 16 prosent av alle gjennomgåtte meldinger henlagt. I 2006 var andelen 17 prosent. Dette viser at andelen henleggelser har vært relativt stabil over tid.


Om lag 50 % av alle undersøkelsessakene henlegges, på bakgrunn av vurderingene gjort i forbindelse med undersøkelsen. Også denne prosentandelen har vært relativt konstant de siste årene.


2. Bruk av tvang i barnevernet.

Her har det blitt sagt at barnevernet må ha et vedtak i fylkesnemnda før de kan bruke makt overfor unge med spesielle problemer. Det er feil.

Det korrekte er:
Institusjonens adgang til å bruke tvang følger av rettighetsforskriften. Tvangsbruk skal begrunnes individuelt med utgangspunkt i hvert enkelt barns eller ungdoms behov.
 
Adgangen til å bruke tvang, avhenger av hjemmelen for plasseringen. (Et hovedskille er mellom omsorgsplasseringer og atferdsplasseringer). Et barn som har et vedvarende rusproblem vil normalt være plassert i institusjon i henhold til atferdsbestemmelsene. I slike tilfeller er adgangen til bruk av tvang mer omfattende enn ved omsorgsplasseringer. Blant annet kan institusjonen kreve avlagt urinprøver,  begrense barnets adgang til å forlate institusjonsområdet og begrense adgangen til besøk og telefonbruk mv.

Når institusjonen finner grunn til å bruke tvang, skal vedtaket om bruk av tvang protokollføres og begrunnes i etterkant. Protokollen skal deretter forelegges fylkesmannen som tilsynsmyndighet. Dette er en etterfølgende kontroll av tvangsbruken.

Det er Fylkesnemnda som fatter vedtak om hva slags plasseringsgrunnlag barnet/ungdommen plasseres etter, i forkant av selve plasseringen.  I noen tilfeller vil det være behov for å endre plasseringsgrunnlaget for et omsorgsplassert barn til en atferdsplassering. Dette kan for eksempel være hvis barnet har utviklet et omfattende rusproblem, eller et slikt er avdekket i ettertid. I slike tilfeller må saken legges fram for fylkesnemnda på nytt.



---