2


---

- Ifra avisen ”Dagen” for mandag 05.03. 2007, side 7:

(Kopi / avskrift: Rune L. og Trude Hansen pr. 05.03. 2007.)

---


9.000 tyskerbarn skulle lands-forvises til Australia


Norge ville tvangs-sende 9.000 små-barn til Australia i 1945, fordi de hadde tysk far. Torsdag kommer diskrimineringen av krigsbarna opp for retten i Strasbourg.


Australia takket høflig nei, og planene ble aldri satt ut i livet. Men det offentlige Norges påstander om at barna var ”ånds-svake”, og at de hadde ”tyske gener” som kunne gjøre dem til farlige femte-kolonister, fikk konsekvenser, skriver Bergens Tidende.

Rapporten ”Krigsbarns levekår” fra Statistisk sentralbyrå, påviser høyere dødelighet, lavere utdanning, lavere lønn og flere selvmord blandt krigs-barna enn blandt jevn-aldrende.

- Det var en klar oppfatning både i Sosial-departementet og i Justis-departementet at disse barna egentlig hørte hjemme i Tyskland, ikke i Norge, sier Lars Borgersrud, som har doktorgrad i historie og er forsker ved Institutt for kultur-studier ved Universitetet i Oslo.

Torsdag må staten svare for det som ble sagt og gjort, foran 17 dommere i Den europeiske menneske-rettighets-domstolen i Strasbourg.

Motpart er 158 kvinner og menn i 60-årene. Alle ble født under eller like etter annen verdens-krig, og hadde norsk mor og tysk far.

De mener seg utsatt for ”et sammen-hengende overgrep som har pågått helt fram til i dag” – også gjennom lover og regler som har rammet dem – og krever mellom 500.000 og 2 millioner kroner hver i erstatning.

Den norske staten avviser saken med henvisning til at sakene er foreldet og innrømmer heller ikke at krigs-barna ble diskriminert, men hevder at overgrepene kom fra enkelt-personer, noe staten ikke kan lastes for. NTB


---


***

---


ADRESSER:


-- Dagen, avisen, PB 2394, Solheimsviken, N-5824 Bergen, Norge. Tlf. Sentralbord 55 55 97 00, Nyhets-tips 55 55 97 25, telefaks 55 55 97 40, E-post: / redaksjonen@dagen.no & sjef-redaktør Odd Sverre Hove odd.sverre.hove@dagen.no & redaktør Johannes Kleppa johannes.kleppa@dagen.no & nyhetsleder John Solsvik john.solsvik@dagen.no -


---