-- Denne side:  20080328-Dagen-Helbredelse-ved-bonn-og-andre-mirakler.html  

 <---- artikler-index.html  ( ekstern )   <---- hunwww.net/ekte-kristendom  ( ekstern )   <---- hunwww.net  ( ekstern)


Ifra avisen Dagen Magazinet 28.03. 2008:


Helbredelse ved bønn og andre mirakler (2008.03.28)
Les hele saken


Helbredelse ved bønn og andre mirakler

   MIRAKLENES TID: Miraklenes og nådegavenes tid er ikke forbi, sier Henry Pedersen i dette innlegget. Dette har ingenting med den åndelige virkelighet å gjøre. Bildet er fra Kirkens Bymisjons korsvandring i Oslo.

   Det er med stor undring jeg konstaterer at det fremdeles finnes kristne som hevder at miraklenes og nådegavenes tid er forbi, at «tegn og under ikke hører til dagens orden i den kristne forsamling, men derimot på misjonsmarken der pionermisjonen og evangeliet gjør sitt inntog». Denne påstanden har, mine herrer og damer, ingen ting med den åndelige virkelighet å gjøre, verken her hjemme eller på misjonsmarkene. Både Skriften, vekkelses-/misjonshistorien og erfaring blant oss troende forteller noe helt annet.

   Dogmet om at nådegavene ble fjernet da evangeliet fikk sitt gjennombrudd, for at de ikke skulle skygge for budskapet om frelse, er ikke av ny dato. Allerede i begynnelsen av det andre århundre aner man at der skjer en forandring i menighetene i synet på nådegavene, og mot slutten av seklet er det lite igjen av den brennende iveren som preget de første kristne etter pinsedagen.

   Dette emnet skriver professor Oskar Skarsaune om i boken In the Shadow of the Temple, der han forteller, fritt oversatt fra engelsk: Sammenlignet med den karismatiske entusiasmen i det første århundre med det andre og tredje århundres vektlegging av kirkelig struktur og organisasjon, har mange fagteologer kommet til den konklusjon at den åndelige glød fra den første generasjon var kjølnet og etter hvert blitt erstattet med noe annet.

   Forfatteren forteller videre: Med hensyn til Ånden, vil dette si at istedenfor en spontan karismatisk (nåde-)gavepraksis, utviklet det seg et organisert embetsverk, istedenfor hele menighetens deltakelse under gudstjenesten, utviklet det seg en fast liturgi utøvet av et profesjonelt presteskap, mens ønsket og opplevelsen av tegn og under forsvant.

   I den sammenheng referer Skarsaune til en uttalelse av den franske teologen Alfred Loisy (1857-1940): Jesus proklamerte Guds Rike – i stedet kom kirken.

   Til deg som fastholder at miraklenes tid er forbi, vil jeg fortelle et par hendelser fra vår egen tid: Min bestemor, en avgjort læstadiansk kristen, lærte meg å forstå verdien og kraften av troens bønn. Utallige ganger etter en fotballkamp med skade i ankelen eller kneet, tok hun meg i hånden og ledet meg stille inn på soverommet, la sin hånd på det syke stedet og ba lydløst, inntil hun løftet blikket mot meg og sa: Nå Henry kan du takke Herren for helbredelsen. Hun gjorde det uten å minne meg om at dette å (mis-)bruke søndagen til noe slikt er synd.

   Et annet tilfelle skjedde noen år senere: To - tre måneder etter at vi kom til Madagaskar som misjonærer, sto vi en tidlig morgen overfor en mann som var besatt. Mer eller mindre rådløse og redde bestemte vi oss, en kvinnelig kollega, en innfødt hushjelp, min kone og jeg, å følge rådet fra Misjonsbefalingen i Mark. 16, som sier: «- på syke skal de legge sine hender, og de skal bli helbredet.»

   Vi gjorde det, og resultatet lot ikke vente på seg. Etter kraftig risting og et forferdelig vræl ble mannen fri de plagsomme demonene. Med smil om munnen en stund senere, ba han om noe å spise, for så å skynde seg hjem for å brenne tryllemidlene han hadde gravd ned utenfor hytteveggen.

   Selv ble jeg for et par år siden plutselig helbredet for alvorlige leverplager ved at noen av våre kolleger ba for meg. De tre legene som sto rundt sengen min på sykehuset etterpå, var helt målløse da jeg fortalte dem at dette er noe vi som Jesu medarbeidere har fått løfte om vil kunne skje når vi ber. De var klar over hva som hadde skjedd med meg, men de forsto ikke hvordan. Vi som kristne derimot, vet at dette kan skje fordi det er i samsvar med Skriften.

   Jeg har lyst til å minne oss alle om en enkel bønn som er svidd inn på en treplate jeg fant i en kiosk på Himmelberget, og som henger godt synlig over skrivebordet mitt: «DAILY PRAYER. OH LORD! HELP ME TO KEEP MY BIG MOUTH SHUT UNTIL I KNOW WHAT I'M TALKING ABOUT.»

   Henry Pedersen,
   Vikedal


***
---

---



-- Adresser:

-- Dagen Magazinet, avisen, PB 2394, Solheimsviken, N-5824 Bergen, Norge. Tlf. Sentralbord 55 55 97 00, Nyhets-tips 55 55 97 25, telefaks 55 55 97 40.

   Internett:  http://www.dagenmagazinet.no  

   E-post: / redaksjonen@dagen.no  & sjef-redaktør Odd Sverre Hove  odd.sverre.hove@dagenmagazinet.no  & samfunns-redaktør Vebjørn Selbekk vebjorn.selbekk@dagenmagazinet.no  & redaktør Johannes Kleppa  johannes.kleppa@dagenmagazinet.no & nyhetsleder Kenneth Fjell Rasmussen / John Solsvik  -

---



---




---




---




---