---
--- HUSAPOTEKET / Rune L. Hansen - FIN /
31.08. 1997:
Nedenstående artikkel om "Husapoteket", av Rune L. Hansen, ble skrevet
ca. 1988, som et bidrag til dagsavisen "Framtid i Nord" i Troms (redaktør:
Torstein W. Tengelsen), den første - og hittil eneste!? - økologiske
dagsavisen i Norge. Artikkelen var nr. 8 i den faste serien "Vekster og
mennesker", av Rune L. Hansen - en serie som dessverre stoppet opp efter
10-12 artikler.
Her nå
på HUN www er artikkelen akkurat slik den dengang ble skrevet:
Husapoteket strekker seg fra det lille skapet eller den lille skuffen, til ut i urte- og krydderihyllen, til spiskammerset, matbodene, bokhyllene, haven, landskapet, naturrikene, osv. Det er egentlig ikke bare det lille skapet eller den lille skuffen!
Men der finner en konsentrasjon sted. Husapoteket skal inneholde så lite som mulig, være enkelt og rimelig, romme sammenfattet visdom og nødhjelp; av en slik art at der finnes det meste og viktigste av det en har eller kan få bruk for, på øyeblikkelig varsel, når det i hverdagen inntreffer ulykker, plager og skader. Som det mest mulig straks gjelder å gjøre noe med; for beboerne i huset, nærmiljøet, for de det tenkeligvis kan inntreffe.
Da gjelder det at husapoteket er der! At du slipper å fortvile, lete eller ty til mindre gode hjelpemidler og løsninger. Og ikke minst, at du vet hvordan innholdet skal brukes.
Skal jeg efter mine forutsetninger uttale meg om hva et husapotek alltid bør inneholde, er det følgende:
1 - Rød solhatt / Echinacea purpurea / Echinacea augustifolia (f.eks. tinktur)
2 - Ringblomst / Calendula off. (kronblader)
3 - Kamille / Matricaria chamomilla / Anthemis nobilis (blomster kurvene)
4 - Arnika / Arnika montana (blomster, tinktur, og homøopatisk D6)
5 - Sibirvalurt / Symphytum peregrinum (særlig roten, tinktur)
6 - Fennikel / Foeniculum vulgáre (frøene)
7 - Anis / Pimpinella anisum (frøene)
8 - Øyentrøst/Euphrásia off. 9 - Gullris / Solidágo virgaúrea
10 - Ryllik / Achillea millefolium
11 - Papaya / Caprica papaya (frukt og blader, ekstrakt)
12 - Pepperrot / Armoracia (roten, tinktur)
13 - Eføy / Hedera helix (blader, tinktur)
14 - Pasjonsblomst / Passiflora incarnata (frukt/blader)
15 - Sitronmelisse / Melissa off.
16 - Lavendel / Lavendula off.
17 - Spilanthes mauritania (tinktur)
18 - Hvitløk / Allium sativum (gode oljekapsler)
19 - Bark av eik / Quercus robur / Quercus petraea
20 - Ren trekull og treaske, fra lind / Tilia cordata og bjørk / Betula pubescens
21 - Pulverisert kisel fra kjerringrokk / Equiseteum arvense
22 - Et rent biologisk C-vitaminpreparat
23 - Molkosan, vallekonsentrat
24 - Ren, hvit, sandfri leire
25 - En pinsett
26 - En ren pipette (dråpeteller)
27 - En liten saks
28 - Rene bandasjer, kompress, vatt, kirurgtape og plaster
29 - En til tre gode, oversiktlige plante- / naturmedisinske bøker.
Dette er mitt forslag til hva et husapotek bør inneholde. Et utgangspunkt som sikkert kan forbedres. Om en ikke har hele denne grunnstammen, kan en likevel forsøke å ha noe av det i nærheten på noe vis. F.eks. en papayablante eller pasjonsblomst som stueplante. Sitronmelisse og eføy som stueplanter eller i haven. Arnika, sibirvalurt, ryllik og annet i haven. Sitronmelisse, anisfrø og ringblomst i krydderihyllen. Osv. I krydderihyllen og omkring deg kan det være andre forskjellige midler også, som en kan komme et stykke med. Noe så hverdagslig som spindelvev har f.eks. en viss antibiotisk virkning, som folk tidligere har visst å nyttiggjøre seg. Likså muggsoppen på visse oster. En hvitbladtistel / Cirsium heterophyllum i lia kan være ypperlig sårmiddel. Røsslyngblomstene / Calluna vulgaris i heia virker ved søvnløshet. Friske blader og knopper av osp / Populus tremula virker febernedsettende og urindrivende. Osv. Ting en bedre kan lære å kjenne. Det er et mangfold av planter og naturmidler omkring oss som har medisinske virkninger. F.eks. særlig når det gjelder ytre sårskader er det utrolig mange vekster som virksomt kan brukes når en vet beskjed.
Helheten i utvalget jeg foreslår kunne kanskje vært enda mere fortettet, til å innbefatte færre remedier. Men det er mange hensyn å ta og jeg har ikke fått meg til det. Pasjonsblomst i listen er ikke ment bare å kunne være en beroligende og søvnbefordrende urtete, sitronmelisse ikke bare en oppmuntrende, beroligende og krampeløsende urtete som senker puls og blodtrykk og fryder hjertet, men de er ment samstemt i en helhet hvor de også kan inngå i andre sammenhenger. Og hvert av midlene har mange slags virkninger.
Forsøk å unngå syntetiske, kjemiske stoffer i ditt husapotek, og i det heletatt. Slike midler er i bunn og grunn vidtrekkende farlige for både ditt indre og ytre miljø, selv om de kan være til akutt og kortsiktig hjelp, og mange ikke har tilgang til annet. Ved mest mulig å unngå slikt bidrar du og til å nedbygge Babylon og å tilrettelegge fremtidsmuligheter. Den offentlige legevitenskapen er vår tids kvakksalver. Den bedriver først og fremst en skummel og farlig vandring over bekken efter vann.
Og i motsetning til de syntetiske, kjemiske midler virker naturmidlene ikke fremmedgjørende overfor virkeligheten. Tvert om! Her gies ikke plass til å begrunne og forklare utvalget jeg har foreslått, men tanken var i denne omgang å gi noe å tenke på, og i rubrikker videre efter hvert utdype det hele. (Nr. 2, 9 og 12 har alt vært presentert). Naturligvis også i omkretsen av hva saken dreier seg om. F.eks. kan et apotek sies å være så mangt:
Husapotek, husholdningsapotek, haveapotek, villmarksapotek/turapotek, fjøsapotek, offentlig apotek, veterinærapotek, skipsapotek, reiseapotek, landskapsapotek, hytteapotek, førstehjelpsapotek, kjøkken apotek / medisinskap, osv. Slikt skal jeg også gå nærmere inn på efter hvert.
Skal jeg ellers her nu kommentere det foreslåtte utvalget, må understrekes at det ikke er ment å dekke spesielle behov og situasjoner som f.eks. svangerskap, spesifikke eller kroniske sykdommer, alderdomssykdommer, osv. Der kommer andre ting inn i bildet. Dessuten må straks fremheves at det ikke bare er snakk om midlene; men også om kompetanse. I listen siktes til den overjordiske del av plantene, tørket, hvis ikke annet er oppgitt. Disse oppbevares best i krukker eller noe med lokk. Når jeg anbefaler tinkturer, ekstrakter, etc. har det vært med tanke på holdbarhet og anvendelighet. Vit at både arnika og eføy er farlige giftplanter, en ikke kan ta til å eksperimentere med efter forgodtbefinnende, og må giftmerkes og oppbevares fullstendig utilgjengelig for lekende barn.
En av de moderne naturlegene, Maurice Mességué, sier etsteds riktig nok: "Se på lavendel, se på tistel, se på mynte: de har et beskjedent utseende - de er innbegrepet av ydmykhet. Og dog fordriver disse tre alene like så mange lidelser som et hjems stappfulle medisinskap."
***
---
---
HUN / Hjemme Undervisningen i Norge,
N-7977 Høylandet, Norge.
Tlf.: 74321530. Fax-modem: 74321530. Mobil: 95239408.