HUNs Barne-sider på Internett -      Bopp1.htm 
OPPSKRIFTER - PÅ HUNs BARNE-SIDER :

---

---


TIL TOPS  |  OPPSKRIFTENE | THE END  |  HUNs BARNE-SIDE |

--- OPPSKRIFTER  :

* HYTTE AV KVISTER 
* SLADDER
*


--- OPPSKRIFT PÅ  HYTTE AV KVISTER :

     Du trenger mange kvister for å lage denne hytten. Kvister, og ingenting annet enn kvister, når du gjør det på rett måten. Kanskje fra ett eller to ikke for små trær som skal sages ned. Så denne hytten passer det best å lage hvis og når noen trær skal sages ned. Hvis en skal sage ned et tre så må en først være sikker på at det kan gjøres, og at det bør gjøres. Det må voksne gjøre, eller ha gjort. Trær har stor verdi og bruker lang tid på å vokse, men kan sages ned altfor ubetenkelig fort. Å skamfere eller skade trærne med kniv eller ved å bryte av kvister er noe du absolutt ikke bør gjøre.
     Hvilken sort kvister eller tre du bruker er ikke så viktig; en finfin hytte kan du få til uansett. Men du trenger altså kvister. Og 8 eller 12 av kvistene bør i allfall være litt lange. Så lange som du vil at hytten skal bli høy, eller gjerne lengre.
     Disse 8 eller 12 lange kvistene er det du starter med, når du har funnet ut av hvor det kan passe bra med en hytte. Da lager du til 8 eller 12 hull i jorden der, i en sirkel, og setter disse lange kvistene ned i disse hullene med den tykkeste enden ned. Sånn som denne tegningen viser:

Bilde: Hytte1a.gif

     Når du har gjort det så er det nemlig bare å begynne å flette, så det blir hytte, med flere kvister - som ikke trenger å være så lange. Flettingen gjør du slik, - sånn at de kvisten du fletter med kommer annen hver gang på innsiden og utsiden av de 8 eller 12 kvistene i sirkelen. Som vist på disse to tegningene:

Bilde: Hytte1b.gifBilde: Hytte1c.gif

     Eller altså slik:

Bilde: Hytte1d.gif

     Jo flere kvister du fletter fast i de 8 eller 12 kvistene i sirkelen, dess tettere og fastere blir hytten. Men tenk på hvor du vil ha åpningen, så du kommer deg inn i den efterpå! Taket blir rundt hvis du bøyer inn de 8 eller 12 kvistene øverst, - men det kan lages flatt også hvis du heller vil det. En loft-etasje er det også mulig å få til hvis du vil. Er det flere som fletter inn kvister for å få til en hytte så går leken med å få til hytten lettere. Du kan se på denne tegningen også:

Bilde: Hytte1d.gif

--- Idun og Balder Hansen på 9 og 11 år, som har vært med på å lage slike hytter, og syns det er artig og at det blir fint, har laget til disse tegningene.

NOEN RÅD TIL SLUTT:

     Du kan bruke allslags kvister og grener til flettingen, bare du, eller dere, får til å flette dem fast. Om det er blader eller løv eller barnåler på eller ikke, så gjør ikke det noe. Det kan vel bli som det passer best med årstiden. Om det er blader på så tørker disse efter hvert og faller av efter hvert også, men mens de tørker så dufter de aller fleste godt! Bruker du litt ospe-kvister f.eks. så avgir bladene på disse en hærlig frukt-aktig duft.
     Efter som du fletter inn kvister så blir du flinkere og flinkere. Så flink med flettingen at du kanskje får lyst til å lage til en inngjerding eller et gjerde utenfor hytten f.eks., - og da kan du bruke den samme oppskriften eller tilpasse den sånn at du syns du får det til bra. Bare prøv deg frem, og flett ivei! Om du fletter nederst eller øverst først, når du lager gjerde eller hytte, har ikke særlig betydning, bare du syns og ser at det går bra - og det gjør det!

Vennlig hilsen fra HUN / Rune L. Hansen,
05.06. 1997.

***


--- EN OPPSKRIFT PÅ 
HVORDAN SLADDER LAGES :

          En tar et gram sannhet og blander i litt løgn, setter til en skje: Si det ikke til noen. Så rører en det godt sammen og lar det gå gjennom en sil av spydighet og heller det i en krukke av skadefryd. Derefter lar en det stå og gjære noen dager under stadig omrøring. Av denne ekstrakt skal en ta noen dråper hver gang en går på visitt til sine medmennesker. En vil på den måte kunne ødelegge hvert menneskes gode navn og rykte.

*

          Fra "300 fortellinger. Til bruk i arbeid blandt barn og unge", samlet av Mia Hallesby, Indremisjonsforlaget A/S, 3. opplag, Oslo 1946.

***


---


TIL TOPS  | OPPSKRIFTENE | THE END  |  HUNs BARNE-SIDE |

Denne side er fra (This page is from):

HUN / Hjemme Undervisningen i Norge,
N-5520 Sveio, Norge.
Tlf.: 52740864. Fax-modem: 52740435. Postgiro: 0826.0762.231.
E-mail: runehan@sn.no
HUN har Internett-adresse:
http://home.sol.no/hunwww/index.htm

HUNs logo

-