-- 2003-Idun-om-hjemmeskolen-Snr21-s27.html   -- BREVENE ( ekstern ) -- Barnets-rettigheter-Index.html  ( intern ) -- 20090718-menneskerettsloven-og-huv.html ( intern ) --

Kopi / avskrift, RLH:     Hjemmeundervisning
   Av Idun S. Hansen, 15 år, 2003 - fra norske tidsskriftet "Sjølbergaren" nr. 21, 2003, side 27.


   Dersom man har til mål å bli mest mulig berga må man også tenke på hjemme-undervisning. Man kan ikke være 100% sjølberga uten å ha det, og det bør man ha uansett.

   Jeg og mine søsken har vokst opp med det og ingen av oss har noen gang gått på den offentlige skolen. Det er overraskende hvor lite mine jevngamle kan om viktige ting man bør kunne. På skolen lærer de mye drit. (Nesten alle som går på den offentlige skolen syns at vi er heldige som har hjemmeskole.)

   Selvfølgelig varierer det fra en hjemmeundervisnings-familie til en annen hvordan de gjør det, noen har timeplan og faste skoledager og bruker skolens bøker, mens andre som oss tar det som det passer (med gården som klasserom) og man får lære i sitt eget tempo tilpasset hver enkelt avhengig av iveren. Broren min Balder, for eksempel hadde lyst til å lære å lese da han var 4 år, og søster Frøydis da hun var 7-8 år, så fikk de det.

   Vi er en søskenflokk på 8 unger fra 2 måneder til 17 år, og vi er med på alt som gjøres på gården. Vi har plantet veldig mye og har f. eks. allerede begynt å høste store poteter og skvæsj. Vi har bodd her i bare ett år, men vi (særlig pappa) har plantet tusenvis av planter.

   Vi har en tilsynslærer, Marta Straume, som har tilsyn her 1-2 ganger i året og ser på det vi har holdt på med. Vi bruker bare noen få av de bøkene de har på skolen og vi lærer om veldig masse forskjellig, f.x musikk, mattematikk, engelsk, forskjellig håndarbeid, matlaging, om planter og dyr og mye mer.

   Vi går på musikkskole og korps og liker å synge mye. Vi lærer mye av bøker, som vi har fjøsen full av, og skoledagene varierer veldig, en helt vanlig tirsdag f.x. gjør vi ikke noe spesielt mens en søndag kan vi grave åker eller noe sånt, (vi går etter Maria Thuuns såkalender) og det er ikke noe bestemt antall timer vi holder på, men vi pleier å jobbe en time før vi spiser frokost.

   Vi har ikke så veldig mange dyr på gården: ca. 30 ender og noen høns som Frøydis på 9 er svært opptatt av, to søte kattepuser, en hund og 6 bikuber.

   Kjekt å ha hjemmeundervisning!
   Fint å vere sjølberga!!

   Hilsen Idun S. Hansen, 15 år.
---