--- Denne side:  Side-058-Hekseboken-2008.html  

<----- Forrige side ( ekstern ) ----- Index-Hekseboken-2008.html ( ekstern ) ----- Neste side: ( ekstern ): ----->   

Saksframlegg til Fylkesnemnda for sosiale saker i Rogaland ---> Side 1 av 41:
Utskrift: 05.12. 2007        
---
             
---

Dyretragedie i fjøsdøra


Adresseavisen / ARNE SELLÆG


SKAUN: En grisekadaver griner mot oss i fjøsdøra. På gårdsplassen midt mellom alskens rot og rask går to unger og gnager på hver sin brødskorpe, samme mat de underernærte grisene får. Hele småbruket i Poesilia i Skaun er preget av forfall. Eieren, Rune L. Hansen (39) som opprinnelig kommer fra Trondheim, har bodd der i fire år. I tre av dem mener han seg forfulgt av sentrale personer i Skaun.

Før helgen grep dyrevemsnemda og lensmannen i Skaun inn mot det de mener er dyremishandling på småbruket. 6. mai var ogsa dyrevensnemda på besøk, og da tok man med seg hesten, som var sterkt utmagret. I dag er hesten på bedringens vei etter å ha stått på fóring.

Like før helga fikk Hansen nytt besøk fra dyrevemsnemda, og da fant man grisekadveret like utenfor fjøsdøra. Snøen hadde da smeltet såpass at griseskrotten såvidt stakk fram. Da Adresseavisen besøkte bruket, var kadaveret lett synlig, og man måtte skritte over grisen for å komme inn i fjøset. Slik har grisen ligget i flere måneder, ifølge Hansen selv. I flere dager lå det også et annet grisekadaver inne i fjøset før det ble fjemet. Distriktslegen i Skaun har nå forlangt at grisen fjernes så fort som mulig.

- Den døde grisen ligger noen få meter foran inngangsdøra der ungene leker. Hvordan kan du la slikt skje?

- Jeg har hatt så mye å gjøre med å forberede saken min og gi ut et hefte som skal forklare hele saken som angar meg og forholdet til Skaun at jeg ikke har hatt tid til å fjerne grisen. Dessuten var det mye snø i vinter, forklarer Rune Hansen, som lover at grisen skal fjernes så fort han får tid. Han forteller at begge grisene døde da de satte seg fast i fjøsdøra.


Griser på flukt


Ute på tunet på småbruket går det høns og gjess. Inne i det sterkt forfalne fjøset finnes det fortsatt ti griser. Flere av dem har tidligere brutt seg ut av grisebingen og satt kursen mot bygda til ergelse for naboene som har fått ubedte griser på besøk. Nå er grisene spikret inne, og Hansen må klatre opp på låven og fóre grisen fra et hull i gulvet. I grisebingen ligger det et halvt meter tykt lag med skitt og ekskrementer. Grisebingen har tydeligvis ikke vært rengjort på år og dag.

For to år siden hadde Hansen også sauer i fjøset. Også de ble fóret med brødskalker han fikk fra bakeriene. Høy og kraftfor bruker han ikke. Resultatet ble at samtlige sauer strøk med på grunn av feil fóring. Selv påstår han at han ikke har råd til vanlig fór. Dessuten er det i samsvar med hans miljøsyn å utnytte ressursene best mulig. Brødskalkene får han gratis hos bakerne.

- Hvorfor holder du dyr når du ikke er istand til å ta vare på dem?

- Vi holder dyr bare for hyggens og barnas skyld, og ikke for å tjene på dem. Dessuten bruker vi gjødsel til plantene våre. Dyrking av urter og naturmedisin er det vi først og fremst satser på.

­- Forstår du ikke at det er galt å holde dyr under slike forhold som hersker her på gården?


---


---


<----- Forrige side ( ekstern ) ----- Index-Hekseboken-2008.html ( ekstern ) ----- Neste side: ( ekstern ): ----->  

---