HUN / Hjemme Undervisningen i Norge -    Farv002.htm

--- ---- ---- Farver & trivsel /

Colorbar.gif

Paint.gif


- INDEX | FRONT-SIDE | BARNE-SIDER | THE END

---

---


- TIL TOPS | FRONT-SIDE | THE END |

---

07.05. 1997, Dagen, s. 14 a, onsdag :

(Kopi / avskrift: HUN, rlh.)

Fargene påvirker barnets oppførsel

          (Norpress): Har du tenkt over at fargene på barnerommet påvirker barnets oppførsel? - De gjør det, sier farge- og interiørkonsulent Rose Zavodny.

          Med sin kunnskap om farger og hvordan de påvirker oss, har hun hatt mange oppdrag, både for private oppdragsgivere og for institusjoner - som en kreftavdeling og en nyfødtintensivavdeling på sykehus. Akkurat nå er hun i gang med å finne fargene til fødeavdelingen på nye Ringerike sykehus. Dessuten brukes hun av Institutt for farge og interiør (IFI).

Stress av rødt

          - Unngå for all del røde soverom dersom barnet ditt er hyperaktivt, eller har problemer med å sove om natten, fremholder Rose Zavodny. Rødt er aktiviserende, og passer i rom hvor det er mye aktivitet. Men et overforbruk av rødt kan skape stress, aggressivitet og sinne.
          - Det er ikke umulig å sove i røde rom, men kroppen får ikke den samme hvilen som i blå eller grønne rom.
          Og tro bare ikke at det er likegyldig hvilken farge det er på veggene når du vel og vakkert har sovnet. Gjennom et ubevisst nervesystem oppfatter vi farger også når vi sover. Det er for eksempel bevist at også blinde mennesker kan bli påvirket av fasrger. Det er derfor ikke likegyldig hvilke farger som er på nattøyet eller sengesettet du, eller barnet ditt, sover i.
          - Hvis hensikten er å få barnet til å sove og rommet har røde vegger, bør sengetøy og pyjamas være i svakt grønt, blått eller turkis.
          Dette er en kort oversikt over fargene og hvordan de virker på oss, i følge Rose Zavodny:

Soveromsfarger

Turkis virker beroligende. Faktisk er det også en farge som styrker immunforsvaret, kjøler ned og virker dempende på blodsirkulasjonen. Grønt står for stabilitet og harmoni. I grønne omgivelser slapper vi av og tar det med ro.
          Blått virker beroligende på nervesystemet. Det er en typisk nattfarge. Puls, blodtrykk og muskelspenninger avtar i blått lys. Eksperimenter viser at ved å sette en blomst under blått lys, vil den lukke seg automatisk - uansett om det skjer midt på lyse dagen.
          - Blått og grønt er gode soveromsfarger, understreker Rose Zavodny overfor Norpress.
          Gult er mye brukt i barnerom. Men Zavodny advarer mot å bruke en for intens eller dyp gulfarve. Vibrasjonene fra gulfargen har en syrlig effekt som kan virke irriterende, og barn kan lett bli småirritert av omgivelser med sterke gulfarger.
          - Bruk beroligende farger på annet inventar dersom barnerommet er gult, råder Zavodny.

Slitsomme

          Hun er mer positiv til å bruke gult når barnet blir eldre, og skal lese lekser. Gult forbindes nemlig med intellekt, evne til rask tankevirksomhet og logikk.
          Dagens interiørtrender kjennetegnes blandt annet av sterke farger. Også barn tiltrekkes av sterke farger. Men slike farger er slitsomme for organismen.
          - Begrens derfor bruken av sterke farger i rom hvor barn oppholder seg mye. Velg i stedet fargesterke småting og enkeltinventar, lyder rådet fra farge- og interiørkonsulent Rose Zavodny.

---

BILDE (s/h), med teksten:  "Omgivelsene barnet ditt sover i, kan påvirke oppførselen. Vær forsiktig med skarpe farger på veggene i barnets soverom, og unngå rødt dersom barnet har vanskelig for å sove.  FOTO: ESPEN GRØNLI / IFI."

***


- TIL TOPS | FRONT-SIDE | THE END |

---

---


- TIL TOPS | FRONT-SIDE | THE END |


Denne side er fra (This page is from):


HUN / Hjemme Undervisningen i Norge,
N-5520 Sveio, Norge.
Telefon: 52740864. Fax-modem: 52740435.
Postgiro: 0826.0762.231.
E-mail: runehan@sn.no
HUN har Internett-adresse:
http://home.sol.no/hunwww/index.htm