-- 20100427-Tilsvar-Fy-nemnda-fra-adv-Thingvold.html        --- BREVENE ( ekstern ) ---    

Kopi / avskrift - RLH:  


Til:

Fylkesnemnda i Rogaland
Postboks 247
4002 Stavanger
 
Fra:
Advokat Tone Linn Thingvold,
Advokatfellesskapet Torstrup § Grøsfjeld,
Postboks 140 Sentrum,
4001 Stavanger
 

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

­­­­­­­­­­­­­­­­ ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

   
TILSVAR
 
TIL
 
FYLKESNEMNDA FOR SOSIALE SAKER OG BARNEVERN I ROGALAND
 
 
 
 
Offentlig part:          Haugesund kommune v/ barnevernstjenesten
 
Prosessfullmektig:    Kommuneadvokaten i Haugesund
 
Privat part 1:           Turid Monica Hansen
                                   Skoglandvn. 108
                                   5514 Haugesund
 
Prosessfullmektig:   Adv. Trond Hjelde
                                   Postboks 267
                                   5501 Haugesund
 
Privat part 2:           Rune Hansen, 5568 Vikebygd
 
Prosessfullmektig:   Advokat Tone Linn Thingvold
                                   Postboks 140
                                   4001 Stavanger
 
Privat part 3:           Frøydis Hansen
                                   Erland, 5567 Skjoldastraumen
 
Prosessfullmektig:   Advokat Lill Hege Furulund Høimyr
                                   Karenslyst Alle 8 B, 0278 Oslo
 
Saken gjelder:        Begjæring om omsorgsovertakelse
 
***
I.

Det vises til begjæring om omsorgsovertakelse av barna Frøydis Hansen og Stauda Hansen. Undertegnede mottok først dokumentene i saken fredag 23.04.2010. Kopisett er sendt til far, men han har ikke mottatt dokumentene enda, to dager før forhandlingene i fylkesnemnda.

 
Det at dokumentene oversendes så sent er betegnende for hvordan barnevernstjenesten ser på fars rolle og det er betegnende for informasjon gitt til far vedrørende barna. Barnevernstjenestens saksbehandling fremstår som svært kritikkverdig.

II.
 
Far nedlegger påstand om at begjæringen ikke tas til følge. Vilkårene for omsorgsovertakelse er ikke oppfylt.
 
Fra denne side gjøres det gjeldende at begjæringen må avvises fordi den skulle vært rettet mot far. Barna har bodd hos far frem til akuttplasseringen. Far har ikke tiltvunget seg at barna skal bli boende hos ham, men barna har selv insistert på og ønsket å bo hos sin far. Begge jentene ønsker fortsatt primært å bo hos sin far.
 
Det er allerede fremlagt dokumentasjon til fylkesnemnda, vedtak av 5. januar 2010 fra skattedirektoratet at barna har hatt fast bosted hos far, frem til plasseringen i januar 2010.
 
Fylkesnemnda skal forholde seg til offentlige register og den faktiske situasjonen, slik at barna er bosatt hos sin far.

III.
 
Det foreligger ingen vesentlige mangler ved fars omsorgsevne. Tvert imot er far kjærlig, omsorgsfull og kunnskapsrik. Barna er svært velfungerende, hvilket viser at de har vokst opp under gode oppvekstvilkår. Det er ingen forhold ved barna som tilsier at de skal være utsatt for langvarig og skadelig indoktrinering, og at de skulle har behov for intensiv og langvarig profesjonell psykiatrisk hjelp. Dersom dette var prekært, forventes det at barnevernstjenesten umiddelbart ville henvist barna til psykolog, hvilket ikke er tilfelle.
 
Kommunene beskriver at far har alvorlige psykiske problemer med flere psykiske diagnoser. Dette er uriktig. Psykiater Tungesvik som har hatt oppfølging av far siden 2008 vil avgi forklaring for fylkesnemnda. Han vil også forklare seg om fars psykiske helsetilstand og eventuell påvirkning av fars omsorgsevne.
 
Far har aldri utvist vold mot sine barn, herunder Frøydis og Stauda som denne sak gjelder. Tvert imot har far et svært godt og nært forhold til sin barn. 
 
Familien har valgt et annerledes levesett enn folk flest. Barna har under sin hele oppvekst hatt hjemmeundervisning. Dette har vært godkjent av kommunen. Barnas utvikling er beskrevet som god , hvor de fremstår som selvstendige og trygge barn, som får undervisning av sin far som er svært kunnskapsrik. Dette er vurdert av kommunen og tidligere også i forhold til barnevernstjenesten som fremgår i sluttrapport fra 1998.  Så lenge dette har vært godkjent i en årrekke, stiller en seg helt uforstående til at det i dag skulle være fare for deres utvikling.

Det fremlegges som

bevis:                                 Sluttrapport av 07.01.1998
                                             Rapport av 13.08.1993


 
Psykiater Kirsten Westly har foretatt en sakkyndig erklæring 07.09.07. I den grad kommunen skal dokumentere fra erklæringen kreves det fra denne side at Westly føres som vitne og selv begrunner sine standpunkt. For øvrig bemerkes det at Kristen Westly har avgitt rapport uten å ha hatt samtaler med foreldrene eller barna denne saken gjelder. Far er sterkt uenig i hennes sakkyndige rapport.
 
IV.
 
Dersom barna ønsker å bo hos sin mor, respekterer far barna syn og er opptatt av at de ut fra sin alder skal få ta selvstendige valg. Det er viktig at barna opprettholder god kontakt med begge sine foreldre. Far har aldri nektet jentene å besøke og tilbringe tid sammen med sin mor, noe også Idun vil forklare seg om.

Det foreligger ikke grunnlag for at mor skal skjerme barna fra sin far og beskytte barna mot å være hos far, idet omsorgssituasjonen hos far er god.

 
Begge foreldrene har god nok omsorgsevne til å ivareta barna. Eventuelle uenigheter i forhold til fast bosted og samvær er en sak som reguleres etter barneloven og ikke barnevernlovens regler.

V.


Samvær
En fosterhjemsplassering innebærer et fullstendig brudd mellom barna og far, og vil være til skade for jentene og deres utvikling.


VI.

Hva gjelder fars partsrettigheter er dette allerede utførlig behandlet. En stiller seg uforstående til at advokat Hjelde velger å bruke all tid på å protesere på at far har fått partsrettigheter, så lenge dette er endelig avgjort av fylkesnemnda. Fylkesnemndas beslutning kan ikke omgjøres.

 
I planmøte bestrider advokat Hjelde at det følger av folkeregisteret at far har del i foreldreansvaret på tross av kopi utskrift er levert sakens parter og Fylkesnemnda. Fra denne side velger en å ikke bruke mer tid på å problematisere fars partsrettigheter. I den grad fylkesnemnda finner det nødvendig med ytterligere bemerkninger,  vil en følgelig imøtekomme det.
 
VI.
 
Påstand
 
Med forbehold om ytterlige anførsler og bevis nedlegges slik
 
 
PÅSTAND:
 
                           1.    Saken avvises.
Subsidiært: 

 
                           2.    Haugesund kommunes begjæring om omsorgsovertakelse for Frøydis og Stauda tas ikke til følge.
 
 
 
Stavanger 27.04.2010                                                                     Tone Linn Thingvold
                                                                                                                          (( + underskrift ))
 
Tilsvar i 6 eksemplar, hvorav 3 er sendt fylkesnemnda, og to til øvrige parts prosessfullmektig.
 
 
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

---
Adresse:
Advokatfellesskapet Torstrup § Grøsfjeld
I kontorfellesskap: Adv.fa.  Torstrup, Lerum & Eskeland ANS - Advokat Magnus Grøsfjeld

Advokat Odd Rune Torstrup (H)                      St. Olavsgt. 6, 4005 Stavanger                      Telefon: 51 84 47 70
Advokat Magnus Grøsfjeld                               Postboks 140 Sentrum, 4001 Stavanger         Telefax: 51 84 47 71
Advokat Knut Lerum                                                                                                          www.torstrup.no
Advokat Ørjan Eskeland
Advokat Hege Veland
Advokat Tone Linn Thingvold
Advokat Berit Johannessen

---