-- 20100604-Folkemordets-logikk-FJS.html        --- Folkemordet-Index.html ( intern ) --- BREVENEekstern ) --- Politi-anmeldelsene-Index.html ekstern ) ---  dbn.html ( ekstern ) ---

Kopi / avskrift - RLH: Dette stod på trykk i avisen "Norge Idag" fredag 04.06. 2010, side 17, under rubrikken KommentarBok. 


   Finn Jarle Sæle omtaler og kommenterer her særlig Daniel Jonah Goldhagens bok "Verre enn krig / Worse Than War". En bok med undertittelen "Folkemord, eliminasjon, det pågående angrepet på menneskeheten".
   En bok og et tema som så absolutt bør omtales, studeres og kommenteres.
Finn Jarle Sæle sier innledningsvis om temaet:
   "Om det viktigste av alle emner, folkemordet."
   Finn Jarle Sæle sin artikkel i avisen "Norge Idag" (s. 17) iøvrig fra samme dag, 04.06. 2010, som jeg skrev om temaet i mitt vektige og viktige brev til Norges Høyesterett ( ekstern ).
   Det er iøvrig ikke bare bare å våge å skrive eller snakke om slikt noe.
---


Folkemordets logikk

Av Finn Jarle Sæle


   Nå er Harvards store sønn, Daniel Jonah Goldhagen ute med en ny bok - om det viktigste av alle emner, folkemordet. Folkemordets logikk starter med dehumanisering og demonisering.

   Verre enn krig, heter boken. Og liksom norske forlag ikke gir ut de største og viktigste bøker om internasjonal historie og politikk, så må vi anta at heller ikke denne boken kommer på norsk.

   Du må abonnere på en avis uten pressestøtte fra Regjeringen og dens medsammensvorne i Kulturrådet, for å få et lite glimt inn i denne viktige utgivelsen.

   Daniel Jonah Goldhagens forrige bok om folkemordet, "Hitlers villige bødler", ble diskutert livlig i hele verden.

   Han dokumenterte at den vanlige tysker var med på ugjerningen. Villige stilte de opp for Hitler for å gjennomføre operasjonen som ble strømlinjeformet i Wannsee, utenfor Berlin. På en time og tre kvarter, i januar 1942, hadde en planen klar - og 17 siders referat ferdig. For å myrde 11 millioner jøder. De klarte seks millioner - fordi vanlige tyskere var med.

   I Tyskland førte boken til en ny stor selvransakelse og debatt. Unnskyldningenes tid var definitivt forbi. Den nye boken heter "Verre enn krig". Og undertittelen er "Folkemord, eliminasjon, det pågående angrepet på menneskeheten".

   
Daniel Jonah kritiserer både Clinton og Bush for at de ikke grep inn mot folkemord - men unnskyldte seg med at Amerikas nasjonale interesse ikke var berørt. Slik var det i Rwanda i 1994 og i Sør-Sudan og Kongo noen år senere.

   
Daniel Jonah viser at forut for folkemordet, og elimineringsaktørene, går en dehumanisering og demonisering av offeret (s. 319). Begge deler gjaldt jødene i Tyskland på 1930-tallet. Dehumaniseringen sier at en folkegruppe mangler vanlig empati og medmenneskelighet (noe som i økende grad sies om israelere i Norge). Demoniseringen fremstiller en gruppe med djevelens kjennetegn (som karikaturtegninger av israelere i norske aviser).

   USA har sviktet FN, og FN har sviktet verden, hevder Daniel Jonah Goldhagen. FN har en konvensjon mot folkemord og oppfordringer til folkemord. Men det gripes ikke inn - før det er for sent. Millioner av mennesker blir drept på denne måten i vår verden. Dette er verre enn krigens grusomheter - for det truer ikke bare menneskeligheten, men menneskeheten. Udyret må ikke komme løs. Vi kan handle, sier
Daniel Jonah Goldhagen.

   For Israels venner, som har bedt FN handle mot den iranske presidenten Ahmanidejads oppfordringer til å slette Israel av kartet, og trusler om folkemord på jøder igjen, er denne boken viktig. De 650 sidene er den beste lærebok i internasjonal politikk og diplomati som er gitt ut.

   Fra Europa, med sin skrekkelige historie i fortid (nazismen/kommunismen), og nåtid (folkemordene på Balkan), til det sørlige Afrika, Guatemala, Indonesia, Cambodia og Darfur er folkemord blitt brukt som en strategi av de krigførende. Og likevel har verden ikke gjort noe for å forebygge eller stoppe det - som man etter holocaust forpliktet seg på gjennom FN i 1948.


---