--- Denne side:  20060325-Haugesunds-Avis-lordag-25.html   <----- brevene-index.html ( ekstern )  <---- saker–index.html  ( ekstern )  <---- dbn.html  ( ekstern )  


- I pdf-format: 20060325-Haugesunds-Avis-lordag-25.pdf ( ekstern )

- I jpg-format - forsiden: 20060325-Haugesunds-Avis-lordag-25-forsiden.jpg ( ekstern )
                      - side 4 og 5: 20060325-Haugesunds-Avis-lordag-25-s4og5.jpg ( ekstern )

Kopi / avskrift:
   
- Ifra Haugesunds Avis, lørdag 25. mars 2006 /
 

(Kopi / avskrift pr. 21.05. 2006: Rune L. Hansen. Kommentar: Flere småfeil ifra avisens side i reportasjen. F.eks. var det omtalte møtet i Vikedal ikke 14.03. 2006 – men 13.03. 2006.)

Hovedoppslag med stort fargebilde på forsiden:


- Truer vår livsform


¦¦ Rune Hansen, kona Trude og deres ni barn på et avsides småbruk i Vikebygd er kommet i barnevernets søkelys.   ( ekstern ). 


¦¦ En inspektør fra Mattilsynet som skulle sjekke høns og moskusender på småbruket, sendte bekymringsmelding ( ekstern ) til barnevernet. 


¦¦ Foreldrene avviser alle antydninger om kuede og tynnkledde barn.


Billedtekst forsiden:

REDDE: Rune Hansen i stua med fem av barna. F.v. Stauda Sofie, Urda Lilje på storesøster Iduns arm, Gudmund og Alfredo Ao.


Henvisning:

SIDE 4 – 5


---


Side 4 og 5, med 1 meget stort fargebilde og 5 små:


Familie på tvers


Mattilsynet kom på uanmeldt besøk for å sjekke frittgående høner. Det endte med en bekymringsmelding til barnevernet.


Tekst: Sigmund Hansen

Foto: Kjell Strand


VIKEBYGD: Begge hundene bjeffer på nykommerne. Allerede ved grinda til småbruket på Tindeland får jeg en følelse av å ha vært her før. Eller i hvert fall å ha besøkt slike avsidesliggende gårdsbruk før. Bruk med mennesker som har valgt noe annet enn vår tids travle A4-opplegg for seg selv og sine barn.

På Tindeland bor Trønderparet Trude og Rune Hansen med ni barn. Barna har ikke gått på offentlig skole en eneste dag.


Kom inn

Hundene, og pappa Rune med rullings i munnviken og en solid strikkegenser mot austavinden, følger oss bortover stien til det vesle huset.

11 mennesker, sju katter og to hunder inne her? tenker boareal-hjernen min.

- Kom inn, sier Rune. Via gangen er vi raskt inne i den vesle, overfylte stua der det brenner godt i ovnen. Bøker overalt, en flatskjerm, PC og rundt et bord med to kakefat (helt tilfeldig, eldstegutten Balder er 20 år i dag, forsikres det) – de fleste av barna. Stauda Sofie på åtte sitter og tegner. Gudmund (14) har både tre av minstesøsknene og en katt hengende over og rundt seg i to-seteren.

Barna titter interessert på oss. Men snart er de minste i gang med å leke eller tegner videre.

Fotografen og journalisten tilbys hele tre-seters sofaen.


Mor skeptisk

Mor Trude kommer inn. Hun har løsrevet seg fra minstemann, en 22 dager gammel baby, og rydder vekk barnetøy som henger til tørk på små hyssinger i taket.

- Jeg er skeptisk til dette, mye mer skeptisk enn han, sier hun og peker på mannen sin. Trude tviler på om det tjener noen hensikt å snakke med ”sjorrnalista”.


Det er viktig å gå, bruke beina”

Rune Hansen

-------------------------------------------------

Rune har sendt oss en omfattende papirmengde ( ekstern ), inkludert lydopptak ( ekstern ) fra et nylig avviklet møte med barnevernet i Vindafjord. 

Han har jobbet som journalist selv, for 20 år siden da de prøvde å dra i gang en økologisk avis i Nord-Norge. 

(((RLH, 21.01. 2008, kommentar: Dagsavisen "Framtid i Nord", i Troms, med særegne og flinke Torstein W. Tengelsen i spissen, som jeg tror utkom i noen år. Jeg var med, som journalist, en måneds tid eller to i begynnelsen.)))

I Vikebygd trives de. Bygda får godord. Folk er vennlige. Når barna går den seks kilometer lange veien (en vei) til musikkskole eller idrettsaktiviteter i Vik sentrum, hender det ofte at bygdefolk i bil stanser og tar dem med.

- De blir også invitert hjem til andre, drikker saft og spiser kjeks, sier foreldrene.

- Hvorfor kjører dere dem ikke på slike aktiviteter?

- Det er veldig viktig å gå, bruke beina. Kledd mot været, har ikke barn vondt av å gå, svarer pappa Rune.


Barnevernet

Mattilsynets folk, som var på besøk for å sjekke utegående høns og moskusender, sendte bekymringsmelding ( ekstern ) til barnevernet. 

- Barna virket tynnkledde og tynne. Faren virket autoritær og styrende, het det i følge Rune Hansen selv. 

Et møte med barnevernets folk i Vikedal 14. mars ( ekstern ) endte med nesten full skjæring. Nå ønsker barnevernet ( ekstern ) å komme på hjemmebesøk. Trude og Rune Hansen kjenner paragrafer og bestemmelser etter et langt liv som alternative. Likevel er de redde nå og garderer seg så godt de kan; blandt annet ved å fortelle utenverdenen om sitt liv blandt barna, bikubene, skogen og moskusendene på Tindeland.

- Vi er en familie som tror på Moder jord og Fader vår og som framelsker et enkelt liv, fylt av ærlighet og vennlighet. Derfor er jeg forskrekket over Mattilsynets metode: At en ansatt derfra sender en bekymringsmelding til barnevernet som både kona og jeg oppfatter som trakasserende og krenkende.


PS: Mattilsynet har funnet et unntak i forskriften, ( ekstern ), slik at moskusendene på Tindeland fortsatt kan vagge fritt over tunet. 

sigmund.hansen@haugesunds-avis.no

---


Møte avlyst

Sosial- og barnevernsleder i Vindafjord, Iren Hebnes, sier et planlagt hjemmebesøk ble avlyst fredag fordi det ikke passet for familien. Hun bekrefter at det er opprettet en sak, ( ekstern ), og den vanlige prosedyren ( ekstern ) barnevernet følger når mottar en bekymringsmelding vil bli fulgt. 


---


Mange oppbrudd


Med hjemmeundervisning i 20 år, ( ekstern ), bekymringsmeldinger og rettssaker, har det også fulgt mange oppbrudd for familien Hansen. I 1996 forteller VG at familien flyttet fra Skaun kommune i Sør-Trøndelag etter at namsretten hadde avsagt kjennelse ( ekstern ) for at de to største barna skulle gå på offentlig skole. 

- Hjemmeundervisning er mye bedre enn den fabrikklignende grunnskolen, sa Rune Hansen den gang. 

Familien har også bodd i Sveio, men de siste tre og et halvt årene har de bodd på småbruket i Vikebygd. 


Overlever

- Det er slike barn som kommer til å overleve den dagen plastkortene ikke lenger virker, sier lektor Marta Straume i Bergen. Hun har hovedfag i pedagogikk og har i ti år hatt tilsynsansvaret for hjemmeundervisningen hos familien Hansen i Vikebygd.

- Dette er oppvakte, høflige og glade barn. De leser og skriver godt og de kan navn på mange planter og treslag – på norsk og latin, sier hun.

- Barna har en spesiell far og en enestående mor. De har et felles ønske om å lære barna opp til å bli gode mennesker. Jeg påser at de har progresjon i læringen og har tilsynsbesøk to ganger i året, sier hun.


Penger nok

Farens uføretrygd og barnetrygden er i følge foreldrene rikelig.

- Vi bruker over halvparten av vår inntekt til god og nærende mat og vi har råd til gode klær. Mye av maten henter vi her på gården.

- Får barna lommepenger?

Både barna og foreldrene smiler av journalistens spørsmål. Rune viser til en pung der alle pengene ligger:

- Her er alle pengene vi har. De ligger her. Alle kan forsyne seg når de trenger noe.


---


Billedtekst 1 av 6 – meget stort bilde:

I UTKANTEN: Rune Hansen med sju av de ni barna på småbruket. Ved siden av faren fra venstre Frøydis, Gudmund og Idun med Urda Lilje på fanget. Foran fra venstre Mariel Rose, Stauda Sofie og eldstemann Balder.


Billedtekst 2 av 6 :

PRESSET: Trude og Rune Hansen, ektepar med ni barn som kjenner trykket fra myndighetene.


Billedtekst 3 av 6 :

STOR FLOKK: I en stor barneflokk tar de større seg av de små. Storebror Gudmund (14) var tydelig populær hos fra venstre Urda Lilje (2, 5 år), Alfredo Ao (6) og Mariel Rose (4, 5 år).


Billedtekst 4 av 6 :

DYR OG PLANTER: Moskusender vandrer rundt blandt bøtter med nyttevekster.


Billedtekst 5 av 6 – lite bilde:

OPPVAKTE BARN: Tilsynslektoren sier skolebarna, her representert ved Stauda Sofie (8), er oppvakte, høflige og greie.


Billedtekst 6 av 6 :

MIN HANE: Frøydis viste oss rundt på småbruket.


---


***