--- Denne side:  20060518-Grannar-lokalavisen-fredag-19-mai.html <----- brevene-index.html ( ekstern )  <---- saker–index.html  ( ekstern )  <---- dbn.html  ( ekstern )  
 <---- 
SiteMap-ekte-kristendom.html - ( ekstern )     

---

- Ifra lokal-avisen Grannar fredag 19. mai 2006, side 12:

(Kopi / avskrift pr. 29.05. 2006: Rune L. Hansen.)

Oppslag – ca. ¼ av side 12, med 1fargebilde:

--- 

Fargebilde (lite), med teksten:

Fra venstre: Gudmund Hansen, Idun Hansen, Tobias Steinsvik og Stauda Sofie Hansen heiser flagget over Vikebygd.

--- 

Tradisjon i 20 år

For rundt 20 år siden gikk lærer Hillmar Røthing fra Haugesund opp på Trollafjellet på 17. mai, på veien opp kappet han ned et bjørketre som han tok med seg opp til en av toppene på Trollafjellet, 637 meter over havet, kalt Trodlanibba. I ryggsekken hadde han med seg det norske flagget. Han plasserte bjørkestammen på toppen og heiste det norske flagget tidlig om morgenen på 17. mai for å se om det var noen fra bygden som kunne se flagget. Det første året var det ingen som observerte dette, så Røthing gjorde det samme året etter. Da ble det observert fra bygden og etter dette har det blitt en tradisjon, som i år ble gjort for 19. gang. Etter hvert har det også blitt fraktet opp en flaggstang av metall som er støpt fast.

Tradisjonen er at de som ønsker å være med på denne tradisjonsrike Flaggheisingen, stiller opp ved bygdas samfunnshus klokken 05.30 om morgenen på 17. mai, så starter den lange og bratte turen opp til Trodlanibba der flaggheisingen skjer klokken 07.00.

Idun Hansen har i de tre siste årene hatt ansvaret for dette og det er hun som bærer flagget opp de bratte skrentene, i år var der regnvær hele turen opp, som tar nesten 1, 5 time. Men heldigvis var temperaturen relativt varm.

Turen gikk fint opp og de to yngste i år var 9 år gamle. Etter at flagget var heiset, ble det 10 minutter pause der de første 17 kakene ble smakt på før nedturen startet. Fra Trollafjellet kan man også se omfanget av brannen vi hadde tidligere og det er først når man ser det herfra man forstår det store omfanget.

For Idun var det bare å legge fra seg fjellutstyret og ta frem trompeten da neste oppgave ventet der hun spiller i korpset under flaggheising av speiderne i Vikebygd.

I år var det bare fire barn som deltok, men Idun utfordrer flere barn til å delta neste år, trass dårlig vær er det en god start på en tradisjonsrik 17. mai i Vikebygd.


Dagfinn Steinsvik


***

---


ADRESSER:


-- Grannar, avisen, Pb 84, N-5591 Etne, Norge. Tlf. 53 77 11 00. -


---